Monday, June 30, 2014

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ


Νέα Υόρκη. – «Η Παμμακεδονική Ενωση ειναι μια ακόμη Ελλάδα αντιστεκόμενη στο εθνικό ζήτημα με διασυνδέσεις και επιχειρήματατα τα οποία επιβεβαιώνονται από όλους τους Αρχαίους συγγραφείς και από όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ήρθαν στο φως, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στον Δήμο Δίου – Ολύμπου». Με αυτή την δήλωση  στην διάρκεια του επίσημου δείπνου του 68ου συνεδρίου, που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, ο νέος δήμαρχος Ολύμπου (που περιλαμβάνει το Λιτόχωρο και το Δίον της Κατερίνης) κ. Κώστας Δημόπουλος, θέλησε να εκφράσει την εκτίμηση και τον σεβασμό του προς την Παμμακεδονική και την Ομογένεια, όντας ο ίδιος γόνος Ομογενών κι έχοντας ζήσει στη Νέα Υόρκη, προτού αναλάβει ακόμα τα καθηκοντά του, κι έχοντας νικήσει στις πρόσφατες εκλογές. 
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο ξενοδοχείο «Λαγκουάρντια Πλάζα» με την επανεκλογή δια βοής του υπάτου συμβουλίου και την έμεση ψήφο εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Χατζή. Ο κ. Χατζής στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν για την διοργάνωση του Συνεδρίου και τόνισε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. 
Υπατος Αντιπρόεδρος επανεξελέγη ο κ. Χαράλαμπος Σταθόπουλος, γραμματέας ο κ. Θωμάς Ρήγας, ταμίας η κ. Σοφία Στρουμπάκη, βοηθός ταμία ο κ. Δημήτρης Τασόπουλος, πρόεδρος της Νεολαίας η Μαρία Κοτοπούλου.  Οι μόνες αλλαγές που έγινα αφορούν την εκλογή νέων κυβερνητών. Και συγκεκριμένα της Ρούλας Βασιλειάδη-Μιτκώνη στην θέση ως κυβερνήτη στη Νέα Αγγλία. Κυβερνήτης στη Νέα Υόρκη και Νέας Υερσέης ο κ. Ιορδάνης Αλεξιάδης, Ατλάντικ Στέιτ ο κ. Παναγιώτης Μπαλτατζή , Κονέκτικατ και Ροντ Αιλαντ ο κ. Τζον Ράμος
Ταυτόχρονα με την επανεκλογή οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του γνωστού Βαλκανιολόγου και ειδικού σε θέματα Σλαβικών Χωρών κ. Μάρκους Τέμπλαρ, σύμφωνα με τον οποίο η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είναι μια υπόθεση που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ο κ. Τέμπλαρ συνόψισε την εισηγησή του προς τους συνέδρους λέγοντας ότι δεν πρόκειτε το ΝΑΤΟ να πάρει στις τάξεις τοιυς μια χώρα μόνο εξαιτίας της γεωπολιτικής της σημασίας. Διαλέγουν πλέον στο ΝΑΤΟ ποιές χώρες θα πάρουν. Υπάρχουν, συμπλήρωσε, ορισμένα κριτήρια και προυποθέσεις. Από την άλλη, πρόσθεσε, τα Σκόπια δεν έχουν μεγάλο αριθμό στρατιωτών και δεν απειλούνται από εχθρικές προς το ΝΑΤΟ χώρες. Ολες οι όμορες χώρες είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ. Σ’ ότι αφορά την επέκταση του, το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί να επενδύσει λεφτά και δεν πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ θα το κάνει. Σε ότι αφορά την έννοια του Λόμπι, ο κ. Τέμπλαρ εξήγησε, όπως μας είπε στους συνέδρους ότι αυτή την στιγμή δεν έχουμε ισχυρό ελληνικό λόμπι, γιατί για να υπάρξει αυτό χρειάζονται να δοθούν χρήματα. Τέλος ο κ. Τέμπλαρ εξήγησε την ιδέα του να αξιοποιηθεί το κανάλι του Δούναβη απο την Ελλάδα, με πολλαπλά οικονομικά και γεωπολιτικά ωφέλη.


Το επίσημο δείπνο του συνεδρίου δόθηκε στο «Τεράς ον Δη Πάρκ» και στην διαρκειά του οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα τρία χορευτικά συγκροτήματα σε παραδοσιακούς χορούς της Μακεδονίας. Αναμεσά τους και το χορευτικό συγκρότητα του Πολιτιστικού Κέντρου Χρυσοχοραφιτών «Μέγας Αλέξανδρος» από του Γούστερ της Μασαχουσέτης, που έκλεισε την παράσταση ερμηνεύοντας και τραγούδια σε συνδυασμό με τους χορούς.
Ο πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Ηλίας Νεοφυτίδης έστειλε μέσα από την ομιλία του, μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας και ευχαρίστησε όλους τόσους συνέβαλαν στην διοργάνωση. Ολη μου τη ζωή προσπαθώ είπε ο κ. Νεοφυτίδης για να προωθήσω τα νέα παιδιά. Σήμερα έχουμε κοντά μας το νεοκλεγέντα δήμαρχο του Δίου-Ολύμπου και άλλους νέους προέδρους και αξιωματούχους. Εχω μια συμβουλή να δώσω στους νέους, συμβουλευτείτε εμάς τους μεγαλύτερους, αλλά πάρτε την απόφαση που θέλετε εσείς, διότι η κάθε γενιά τα βλέπει διαφορετικά.
Κατά την διάρκεια του δείπνου στον χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος κ. Γιώργος Ηλιάδης, μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του πρέσβη της Ελλάδας κ. Παναγόπουλου. Ο κ. Ηλιόπουλος είπε, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Παμμακεδονικής, ότι παλεύεται  για τα αυτονόητα σε μια μεγάλη χώρα, σε παράγοντες που δεν έχουν ιστορική μνήμη, μια πολύ δύσκολη υπόθεση, όπως συμπέρανε.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων χαιρετισμό απήυθυνε ο νέος πρόεδρος κ. Πέτρος Γαλάτουλας, ο οποίος και εξέφρασε την συμπαραστασή του στο έργο της Παμμακεδονικής.

No comments:

Post a Comment