Tuesday, November 9, 2010

INTERMEZZO,ΕΝΑ ΑΘΑΝΑΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΜΑ

Όταν το 1936 γυριστηκε η ταινια Intermezzo στην Σουηδια,το μουσικο θεμα ειχε την υπογραφη του Heinz Provost ,ενώ αργοτερα προσθεσε στιχους ο Robert Henning.
Πρωταγωνιστες του φιλμ ηταν οι Gosta Ekman,Inga Tidblad,Ingrid Bergman,κ.α.Συμφωνα με το σεναριο η νεαρη πιανιστα Μπεργκμαν και ο διασημος-αλλα νυμφευμενος-βιολιστης Εκμαν ερωτευονται.Ηταν η 6η σουηδικη ταινια της Μπεργκμαν κι όταν τρια χρονια αργοτερα ξαναγυριστηκε το φιλμ στο Χολλυγουντεπαιξε πρωταγωνιστικο ρολο κανοντας το ντεμπουτο της στην Μεκκα του κινηματογραφου.Σκηνοθετης και κατά το ημισυ συγγραφεας του σεναριου ηταν ο Gustav Molander.
Στην εκδοση του 1939, με τον ιδιο τιτλο,που σκηνοθετησε ο Grecory Ratoff Leslie Howard,Ingrid Bergman,Edna Best,Cecil Kallaway,John Halliday.Η ιδια ερωτικη ιστορια δινει την ευκαιρια στους πρωταγωνιστες και ,κυριως,στην Μπεργκμαν να αναδειχθει και να αγαπηθει από το παγκοσμιο κοινο.
Το ερωτικο θεμα του Προβοστ εμεινε ανεξιτηλο στην μνημη των θεατων. Πρωτοτυπος τιτλος της ταινιας είναι Intermezzo,a love story απ’οπου και ο δευτερος τιτλος της μελωδιας A love story,αν και υπαρχει και τριτος Souvenir de Vienne.
Αξιζει να σημειωθει ότι η μελωδια του Προβοστ βασιζεται σε ένα θεμα από τον «Τριστανο και Ιζολδη» του Ριτσαρντ Βαγκνερ.
Η ταινια στην Αγγλια τιτλοφορηθηκε Escape to happiness.
Intermezzο στην ιταλικη γλωσσα σημαινει διαλειμμα.Στον 16ο αιωνα ( intermedio) ηταν μια σειρα φωνητικων και οργανικων κομματιων που προσθεταν σε ένα εργο η μπαλλετο η οπερα η άλλο σκηνικο θεαμα.Γενικα είναι οποιοδηποτε κομματι παιζεται αναμεσα στα τμηματα ενός μεγαλυτερου εργου,μουσικου η θεατρικου.
Κατά την διαρκεια του 17ου αιωνα το intermezzo αποτελουσαν μαδριγαλια,μπαλετα η μικρες οπερατικες σκηνες που παιζονταν αναμεσα στις πραξεις μιας μασκας (αγγλικο σκηνικο θεαμα για την ψυχαγωγια κυριως των ευγενων),ενός μεγαλου μπαλετου η μιας οπερας.
Υπαρχει,βεβαια,και η οπερα του R.Strauss (λιμπρετο του ιδιου) Intermezzo, που παρουσιαστηκε στην Δρεσδη στις 4 Νοεμβριου 1924.Το υλικο του λιμπρετου είναι αυτοβιογραφικο.
Επισης Intermezzo τιτλοφορειται μικρη κωμικη οπερα του 18ου αιωνα με δυο η τρια προσωπα που ονομαστηκε ετσι επειδη οι σκηνες εκτελουνταν στην διαρκεια των διαλειμματων μιας μεγαλης σοβαρης οπερας.
Η λεξη intermezzo είναι συνωνυμη του ιντερλουδιου (στην γαλλικη entr’acte),μουσικη γραμμενη για να παιζεται αναμεσα στα τμηματα η στα μερη μιας συνθεσης η πιο συχνα αναμεσα στις πραξεις μιας οπερας η εργου.Μπορει ακομα να παιζεται αναμεσα σε δυο μερη λειτουργιας.
INTERMEZZO
Οι δημοφιλεστερες εκτελεσεις-ηχογραφησεις της συνθεσης του Προβοστ στις ΗΠΑ
1.WAYNE KING-1941
2.FREDDY MARTIN-1941
3.CHARLIE SPIVAK-1941
4.TOSCA SEIDEL-1941
5.GUY LOMBARDO-1941
6.BENNY GOODMAN-1941
7.CLYDE LUCAS-1941
8.ENRIC MADRIGUERA-1941
9.XAVIER CUGAT-1941
Άλλες γνωστες εκτελεσεις της συνθεσης
1.MANTOVANI
2.ARTHUR FIEDLER
3.GLENN MILLER
4.PERCY FAITH
5.ROGER WILLIAMS
6.BOB HANNON
7.VICTOR HERBERT ORCHESTRA
8.FRED LOWERY
9.ALFRED NEWMAN ORCHESTRA
10.JAN PEERCE
11.HENRI RENE
12.CHARLIE VENTURA
13.PAUL WESTON
14.ALLAN JONES
15.SIDNEY TORCH AND HIS ORCHESTRA

No comments:

Post a Comment