Friday, November 5, 2010

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ

THE WALL (1982)
Το διπλό άλμπουμ των Pink Floyd “The wall” κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 1979. Έμεινε στο Νο1 15 εβδομάδες κι ως σήμερα πούλησε πάνω από 23 εκατομμύρια αντίτυπα. Το 1982 ο σκηνοθέτης Alan Parker γύρισε την ομώνυμη ταινία σε σενάριο του Roger Waters, που αναφέρεται στην εκούσια απομόνωση ενός τραγουδιστή της ροκ μουσικής που μπορεί να εμφανιστεί στο κοινό μόνο όταν παίρνει ναρκωτικά. Στο τέλος αυτός ο «τοίχος» διαλύεται και τον αφήνει ελεύθερο.
Ακούγονται τα τραγούδια των Pink Floyd. Το πιο γνωστό είναι το “Another brick in the wall”. Επίσης ακούγεται η Vera Lynn στο “The little boy that Santa Claus forgot”.
Πρωταγωνιστής του φιλμ είναι ο Bob Geldof, που ξεκίνησε ως μέλος των Boomtown Rats.
Οι κριτικοί κατηγόρησαν τον σκηνοθέτη ότι δεν «απογείωσε» την σπουδαία μουσική του Waters.

HAIR (1978)
Όταν το μιούζικαλ του 1968 που σόκαρε τους θεατές στο Μπροντγουαιη έγινε ταινία δέκα χρόνια αργότερα το θέμα του ήταν λίγο ξεπερασμένο. Παρ’ όλα αυτά είχε καλύτερη δομή από το πρωτότυπο και η εποχή του Υδροχόου στην οποία οι χίππις εκφράζανε την αντίθεση τους στον πόλεμο, καταπίεση και υποταγή υποστηρίζοντας τα καλά πράγματα της ζωής – μακριά μαλλιά, ναρκωτικά, απλυσιά, μουσική ροκ, άξεστη συμπεριφορά, αχαλίνωτο σεξ.
Οι πιο γνωστοί ηθοποιοί – τραγουδιστές: Melba Moore, Ronnie Dyson.
Τα πιο γνωστά τραγούδια: Aquarius/Aint’ got no/Good morning starshine/Let the sunshine in

TOMMY (1975)
Η κινηματογραφική έκδοση της rock opera των Who με συγκλονιστικές εμφανίσεις των Eric Clapton, Elton John (τραγούδι “Pinball wizard”) και Tina Turner. Εμφανίζονται, επίσης, οι Ann Margret, Oliver Reed, Jack Nicholson, Keith Moon, Paul Nicholas, Arthur Brown, Pete Townshend, κ.α.
O Tommy (Roger Daltrey) ένας κουφός, βουβός και τυφλός αλλά και εξπέρ στα φλίππερ, γίνεται η κεφαλή μιας θρησκείας. Στο τέλος θεραπεύεται και γίνεται σούπερ σταρ της ροκ μουσικής.
Τα πιο γνωστά τραγούδια: See me, feel me / I’ m free / Acid queen.

WOODSTOCK (1970)
Βραβευμένο με Όσκαρ ως καλύτερο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει με εξαιρετικό τρόπο το ανοικτό φεστιβάλ ροκ και τον κόσμο που το παρακολούθησε (500.000).
Εξαιρετικές εμφανίσεις των Joe Cocker, Sly Stone, Ten Years After, Who.
Ένας από τους μοντερ ήταν ο Martin Scorsese. Στην έκδοση του 1994 προστέθηκαν 40 λεπτά – άγνωστα ως τότε – φιλμ με τους Janis Joplin, Jimi Hendrix, Canned Heat, Jefferson Airplane μεταξύ άλλων.
Στις «Ημέρες Ειρήνης και Μουσικής» ( η άλλη επωνυμία του Woodstock) του 1969 εμφανίζονται επίσης οι Joan Baez / Richie Havens / Crosby, Stills & Nash / Santana / Arlo Guthrie κ.α.
Τα πιο γνωστά τραγούδια: With a little help from my friends / Higher / Woodstock / Freedom / At the hop / Summertime blues.

JESUS CHRIST SUPERSTAR (1973)
Το Θείο Δράμα μεταμορφωμένο σε ροκ όπερα που γυρίστηκε στο Ισραήλ με μερικά καλά τραγούδια έκανε το γύρο του κόσμου με επιτυχία αλλά προκάλεσε και αντιδράσεις για το θέμα της. Η μουσική είναι του Andrew Lloyd Webber και οι στίχοι του Tim Rice. Μουσικός διευθυντής ο Andre Previn.
Τα πιο γνωστά τραγούδια: I don’t know how to hove him / Superstar / What’s the buzz.
Ξεκίνησε ως δίσκος κι έγινε μιούζικαλ στο Μπροντγουαιη, κ.α. πριν γίνει φιλμ.
Από το σύνολο των πρωταγωνιστών η Yvonne Ellimen έκανε επιτυχία σε δίσκους το “I don”t know how to love him”.

QUADROPHENIA (1979)
Με μουσική των Who η ταινία έχει μεταξύ των πρωταγωνιστών τον Sting.
Τα πιο γνωστά τραγούδια: Green onions - Booker T & the MG’s / Night train - James Brown / Rhythm of the rain - Cascades / He’s so fine - Chiffons / Da doo ron ron - Crystals / Wishin’ and hopin’ - Merseybeats / Be my baby - Ronettes / Baby love – Supremes.
Η ταινία, που αναφέρεται σε μάχες νεανικών συμμοριών των Mods και Rockers στις Βρετανικές ακτές, είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο άλμπουμ των Who. O Sting κάνει εδώ το κινηματογραφικό του ντεμπούτο.
Λ. ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

No comments:

Post a Comment