Friday, November 5, 2010

ΑΛΚΗΣ ΣΤΕΑΣ,Ο ΣΟΥΠΕΡΣΤΑΡ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

Ο Χρ. Τσιγγιρίδης είναι ο πρωτοπόρος της ραδιοφωνίας, ο άνθρωπος που έφερε το ραδιόφωνο στην Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια.
Αλλά το ραδιόφωνο στην Θεσσαλονίκη, και αργότερα στην Ελλάδα, ανέδειξε έναν από τους πρώτους σουπερσταρ των ερτζιανών τον Άλκη Στέα.
Οι περισσότεροι τον θυμόμαστε Τετάρτη μεσημέρι στο τηλεφωνικό παιχνίδι από το ραδιόφωνο, που αν υπήρχαν τότε μετρήσεις ακροαματικότητας, θα έδειχναν νούμερα ρεκόρ.
Αλλά αργότερα από το 1962 και μετά για περισσότερα από 30 χρόνια συνδέθηκε άρρηκτα με το Φεστιβάλ Τραγουδιού και την ανέλιξη του. Ο Άλκης Στέας με το αμίμητο στυλ του και με το κλασσικό αρχαιοπρεπή χαιρετισμό του «Ευτυχείτε» έγινε μια εξαιρετικά αγαπητή παρουσία. Δίδαξε ραδιοφωνικό ύφος και ήθος, με την καθαρή άψογα χρωματισμένη φωνή του, και τα εξαιρετικά ελληνικά. Είχε μια ευχέρεια στον λόγο ασυνήθιστη. Γι’ αυτό ήταν εγγύηση η παρουσία του στις ζωντανές εκπομπές ή στην μετάδοση ζωντανών εκδηλώσεων όπως το Φεστιβάλ. Μπορούσε να αυτοσχεδιάζει και να καλύπτει οποιοδήποτε κενό. Προσόν που και σήμερα είναι δυσεύρετο στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Τον Σεπτέμβριο του 1960 ήταν ο πρώτος άνθρωπος του ραδιοφώνου που πέρασε με άνεση στην τηλεόραση, τον πρώτο ελληνικό σταθμό τηλεόρασης που δημιούργησε η ΔΕΗ μέσα στο περίπτερο της στην Έκθεση. Για την ακρίβεια ήταν και ο πρώτος που παρουσίασε παιχνίδι στην ελληνική τηλεόραση, όταν μετέφερε το ραδιοφωνικό τηλεφωνικό παιχνίδι στην τηλεόραση της ΔΕΗ.
Η εξέλιξη του ήταν ραγδαία. Μαζί με άλλους φίλους του δημιούργησε ένα από τα πιο επιτυχημένα διαφημιστικά γραφεία της Θεσ/νικης, την «Ηχώ», που αργότερα όταν μεγάλωσε ο κύκλος των εργασιών της απέκτησε γραφεία και στην Αθήνα.
Ο Άλκης Στέας δεν συνδέθηκε μόνο με την Θεσσαλονίκη αλλά και με την Πάτρα, όπου επί σειρά ετών παρουσίαζε το καρναβάλι της Δράμας. Σήμερα ένας δρόμος της Πάτρας φέρει το όνομα του.
Ο Άλκης Στέας ήταν γενναιόδωρος με τους νέους, με τους καλλιτέχνες και με όσους τον πλησίαζαν και ζητούσαν την βοήθεια του.
Δεν ζητούσε χρήματα. Προσέφερε τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς στους φορείς που ζητούσαν την συνδρομή του. Αξιοπρεπής, ωραίος, ευθυτενής, κομψός κέρδιζε τους συνομιλητές του και το κοινό από την πρώτη στιγμή. Όλες οι κυρίες και οι δεσποινίδες της ΔΕΘ τον λάτρευαν. Δεν είχε εχθρούς. Δεν ήταν στόχος επιθέσεων. Είχε το δικό του στίγμα. Ένα φωτεινό αστέρι.
Σήμερα, οι άνθρωποι του ραδιοφώνου και της διαφήμισης, η Οργανωτική Επιτροπή των Ημερών Ραδιοφώνου, νιώθει την υποχρέωση να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Άλκη Στέα. Με δύο τρόπους που είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του:
1. Πρώτα να προσφέρουμε μια πλακέτα στην οικογένεια του. Η Νέλλη Μάνου η σύζυγος του δυστυχώς δεν μπορούσε να είναι σήμερα μαζί μας για λόγους υγείας συγγενικού της προσώπου, αλλά είναι μαζί μας ο γιος του Άλκη Στέα, Κωνσταντίνος.
2. Επίσης η Οργανωτική Επιτροπή θεσπίζει από φέτος τις διακρίσεις Άλκη Στέα, που ελπίζουμε να γίνει θεσμός. Φέτος επιδονται μόνο σε ανθρώπους του μικροφώνου και τεχνικούς που δούλεψαν σε δύσκολες εποχές στο ραδιόφωνο. Από του χρόνου θα απονέμονται σε εκπομπές και παραγωγούς που διακρίνονται σε ετήσια βάση.



(από ομιλια του γραφοντος στην εκδηλωση Μερες Ραδιοφωνου που πραγματοποιηθηκε στην Θεσσαλονικη το 2006)

No comments:

Post a Comment