Sunday, November 21, 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ Η ΣΠΙΝΑΛOΓΚΑ

Ηράκλειο
Ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο της Κρήτης, το νησί Σπιναλόγκα, το οποίο τον τελευταίο καιρό γνωρίζει μεγάλη προβολή τόσο λόγω του βιβλίου Το Νησί της Βικτόρια Χίσλοπ όσο και λόγω του ομώνυμου επιτυχημένου τηλεοπτικού σήριαλ, δεν είναι επισκέψιμο για το κοινό από την 1η Νοεμβρίου λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πρωτοβουλία για το ζήτημα ανέλαβαν ο Δήμος Αγ. Νικολάου Λασιθίου, τοπικοί φορείς και η 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στον υπουργό Πολιτισμού.

Σύμφωνα με όσα αποφασίσθηκαν ύστερα από επαφές που είχε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, με την γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πλάκα με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται και πάλι το νησί, μόνο όμως κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως ότου λυθεί οριστικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη προσωπικού.

Επίσης, η Σπιναλόγκα θα είναι ανοιχτή και άλλες ημέρες της εβδομάδας εφόσον ζητηθεί από οργανωμένα γκρουπ, που θα έρχονται όμως από πριν σε συνεννόηση με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων ( 22 Δεκεμβρίου- 6 Ιανουαρίου ) το νησί θα είναι ανοικτό καθημερινά, πλην αργιών.


Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 9:00 - 15:00.
Η φύλαξη του χώρου θα γίνεται με ένα μόνιμο φύλακα της 13ης Εφορίας και με δύο που θα εξασφαλίσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λασιθίου.
Ο καθαρισμός του χώρου θα γίνεται με ευθύνη της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Η μεταφορά του προσωπικού καθώς και των απορριμμάτων θα παρέχεται δωρεάν από σκάφη της Ελούντας.
Ακόμη, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν πλοία με χειμερινό πρωτόκολλο στον Άγιο Νικόλαο και στην Ελούντα τα οποία μπορούν να εκτελούν δρομολόγια.

Υπάρχει επίσης πρόθεση από ιδιοκτήτες σκαφών στην Πλάκα να αποκτήσουν το χειμερινό πρωτόκολλο και να εκτελούν πλόες.

Επίσης πολίτες εξέφρασαν την επιθυμία τους, να βοηθήσουν εθελοντικά την προσπάθεια αυτή με την παρουσία τους στο νησί κάποιες από τις ημέρες που θα είναι ανοικτό.

Ο Δήμαρχος του Αγ. Νικολάου είχε επίσης επαφές με τους τοπικούς βουλευτές κκ Καρχιμάκη και Πλακιωτάκη, για το θέμα.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες του Δήμου Αγίου Νικολάου είχαν επισημάνει τις βαρύτατες συνέπειες που έχει στον τουρισμό όλης της Κρήτης και την τοπική οικονομία η μη λειτουργία της Σπιναλόγκας, αφού, είναι ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα προορισμός μετά την Κνωσό.

Σε επείγον έγγραφό του στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, στους βουλευτές Λασιθίου και στη 13η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δ.Κουνενάκης ζητούσαν να ανοίξει άμεσα η Σπιναλόγκα, τονίζοντας ότι τα έσοδα από τους επισκέπτες υπερκαλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες.

Κατεπείγουσα επιστολή για το ίδιο θέμα έστειλε χθες στους αρμοδίους και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης Π.Ινιωτάκης.

«Δεδομένου» αναφέρει το ΤΕΕ/ΤΑΚ «ότι η Σπιναλόγκα είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μνημείο της Κρήτης μετά την Κνωσό και επειδή επιπλέον το τμήμα μας με βάση Προγραμματική Σύμβαση που έχουμε υπογράψει με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου ανέλαβε τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας του Μνημείου της Σπιναλόγκας για την ένταξη του στον κατάλογο των παγκόσμιων μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ, γεγονός που καταδεικνύει το μέγιστο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ανάδειξη και προβολή του μνημείου στην Ανατολική Κρήτη, παρακαλούμε να φροντίσετε ώστε το μνημείο να είναι επισκέψιμο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους».


Η αρχαία ονομασία της Σπιναλόγκας είναι Καλυδών. Το 1579 η Ενετοί -που έδωσαν και το σημερινό όνομα- έχτισαν ένα ισχυρό οχυρό πάνω στα ερείπια αρχαία ακρόπολης. Οι Ενετοί κράτησαν τον έλεγχο του νησιού ακόμη και όταν η υπόλοιπη Κρήτη έπεσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1669 και διατηρήθηκε υπό τον έλεγχό τους για άλλον μισό αιώνα, μέχρι το 1715. Η Σπιναλόγκα ήταν το τελευταίο μέρος, όπου έζησε μεγάλη κοινότητα χανσενικών από το 1903 έως το 1957. Σήμερα το νησί είναι ακατοίκητο, αλλά συγκεντρώνει τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον.

No comments:

Post a Comment