Sunday, November 21, 2010

ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΜΕΛΟΠΟΙΕΙ ΟΜΗΡΟ

Στα 15 του χρόνια είδε τη σύνθεσή του «Διασπορά» να παρουσιάζεται από τη Συμφωνική Ορχήστρα Μελβούρνης. Ήταν η πρώτη φορά στα ιστορικά της υψηλού κύρους ορχήστρας, που παρουσίασε τη δουλειά ενός τόσο νέου συνθέτη. Στα 16 του κερδίζει το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Μουσικών Σπουδών για τη σύνθεση και εκτέλεση της «Οδύσσειας στο Αιγαίο», σύνθεση που παρουσίασε λίγους μήνες αργότερα με την Συμφωνική Ορχήστρα της Αδελαΐδας. Στα 20 του χρόνια περιοδεύει σε Ρωσία, Εσθονία, Αγγλία, Ιαπωνία και Ολλανδία παρουσιάζοντας το Κονσέρτο Νο1 του Σοστακόβιτς και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Σήμερα στα 25 του χρόνια, ο ομογενής πιανίστας και συνθέτης Στέφανος Κασσομένος φέρει επάξια τον τίτλο του ταλαντούχου συνθέτη και πιανίστα, τίτλος που του δόθηκε από επιφανείς κριτικούς τόσο της Αυστραλίας αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.

Η εικόνα του Στέφανου μπροστά από το πιάνο του καθώς εκτελεί συνθέσεις μεγάλων συνθετών αλλά και δικές του δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου που ζει την μεγαλύτερη στιγμή της ζωής του. Είναι ένας νέος γεμάτος ζεστασιά, χιούμορ, καλλιεργημένος, προβληματισμένος για το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό, δεμένος με την ελληνική του καταγωγή, αλλά και γεμάτος ενέργεια που δεν μπορείς να παραβλέψεις καθώς περιγράφει τα μελλοντικά του σχέδια.

Ο Στέφανος ολοκλήρωσε με τιμες το πτυχίο του, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και στο ιστορικό του έχει τουλάχιστον 15 πρώτα βραβεία για σόλο εκτελέσεις αλλά και για εμφανίσεις του με άλλους μουσικούς. Τα τελευταία χρόνια στα πολλά του μουσικά ενδιαφέροντα προστέθηκε και η διεύθυνση ορχήστρας και στις αρχές του 2010 επιλέχθηκε ως ο διευθυντής της ορχήστρας Percy Grainger και από του χρόνου θα είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ο κύριος διευθυντής Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου της Μελβούρνης. Από το 2006 εμφανίζεται με το The Yarra Trio, μία ανσάμπλ νέων εκτελεστών και το Duo Axis, όπου μαζί με τον τσελίστα Μάικλ Ντάλενμπεργκ ερμηνεύουν δικές του και όχι μόνο συνθέσεις.

Μπορεί οι μουσικές προτάσεις που δημιουργεί ο Στέφανος να φέρουν την σφραγίδα μίας δυτικοευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης, αλλά η έμπνευσή του είναι ελληνική.

No comments:

Post a Comment