Friday, October 1, 2010

'ΕΦΥΓΕ' Η ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών η γνωστή τραγουδίστρια Δούκισσα, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με την επάρατη νόσο. Η Δούκισσα Φωταρά, υπηρέτησε το τραγούδι για περισσότερα από 40 χρόνια. Ξεκίνησε την πορεία της σαν χορεύτρια, αλλά σύντομα την κέρδισε το τραγούδι. Είχε συνεργαστεί με μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές. Η Δούκισσα ξεχώρισε όμως και για το υποκριτικό της ταλέντο αφού πρωταγωνίστησε σε πολλές ελληνικές ταινίες. Η κηδεία της θα γίνει το Σάββατο στη μια το μεσημέρι από το πρώτο νεκροταφείο.


Μια από τις μεγάλες γυναικείες λαϊκές φωνές που έχει συνδέσει το όνομά της με «χρυσές» επιτυχίες των περασμένων δεκαετιών, η Δούκισσα, έφυγε από τη ζωή έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο που κράτησε 18 χρόνια.

Γεννημένη στον Πειραιά, στις 8 Φεβρουαρίου του 1941, στα σκληρά χρόνια της κατοχής, ξεκίνησε την καριέρα της ως χορεύτρια μόλις στα 12 της χρόνια. Στο ξεκίνημα της τη βοήθησε ο πατριός της, γνωστός μπουζουξής, Γιάννης Λαουτάρης .

Η Δούκισσα πρωτοτραγούδησε σε δίσκο 78 στροφών, το τραγούδι του Χρυσίνη «Με την κοπέλα π' αγαπώ» και σιγά-σιγά πέρασε στον κόσμο των πιο μεγάλων νυχτερινών κέντρων της Αθήνας, για να συνδέσει την φωνή της με μεγάλες επιτυχίες, όπως «Δεν ήσουν κύριος», «Ατάκα και επί τόπου» «Άνθρωποι είμαστε»,» «Πού πάς χωρίς αγάπη». Οι δίσκοι της «Ατάκα και επί τόπου»(1975) και «Λαϊκά για τη Δούκισσα» (1984) έγιναν "χρυσοί".

Επίσης, σημαντικό ήταν το πέρασμά της από τον ελληνικό κινηματογράφο όπου πρωταγωνίστησε σε δέκα ταινίες, από το 1966 μέχρι το 1970, όπως «Ένας χίπις με φιλότιμο», «Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου», «Τα αδέλφια μου», «Συντρίμμια τα όνειρά μας» κ.α.

Είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε αποκτήσει δύο γιούς, οι οποίοι και ήταν στο πλευρό της μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ο καρκίνος τη «συνάντησε» πριν από 18 χρόνια και αγωνίστηκε έχοντας συχνά προβλήματα υγείας, που όμως τα ξεπερνούσε με δύναμη. Πριν από πέντε μήνες είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο ύστερα από ένα ατύχημα, που επιδείνωσε την κατάσταση.

«Νιώθω ότι είμαι ανήμπορη», είχε δηλώσει τότε, και όταν την ρώτησαν αν κάνει σχέδια για το μέλλον απάντησε: «Ο θεός γελάει μαζί σου όταν κάνεις σχέδια».

Η κηδεία της θα γίνει στις 13.00 αυριο, Σάββατο, από το Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.

No comments:

Post a Comment