Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον «ιεροφάντη της μουσικής» Δημήτρη Μητρόπουλο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει στις εκδηλώσεις για τα πενήντα χρόνια από τον θάνατό του.
Το αφιέρωμα που εντάσσεται στον Κύκλο Ελληνική Μουσική περιλαμβάνει: ένα ρεσιτάλ-διάλεξη του πιανίστα Χάρη Δημαρά (25 Οκτωβρίου), τον Διεθνή Διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος» για Διεύθυνση Ορχήστρας σε συμπαραγωγή με την Ορχήστρα των Χρωμάτων (3 Νοεμβρίου).
Επίσης, περιλαμβάνει το Συνέδριο «Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960): Πενήντα χρόνια μετά» σε συνδιοργάνωση με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και τα περιοδικά «Μουσικολογία» και «Πολυφωνία» (12 και 13 Νοεμβρίου), καθώς και τη συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων, της Χορωδίας και Οργανικού Συνόλου του Ιονίου Πανεπιστημίου, «Δημήτρης Μητρόπουλος, ένας πολύπλευρος δημιουργός», υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Μίλτου Λογιάδη.
«Ο Δημήτρης Μητρόπουλος είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό όνομα διεθνώς στο χώρο της μουσικής. Ένας εμπνευσμένος αρχιμουσικός, ένας άνθρωπος με μία απίστευτη μνήμη, ένα πάθος πάνω στο πόντιουμ, ο οποίος διακρίνεται για την ενεργή επέμβασή του στα μουσικά πράγματα ιδίως της Αμερικής» δήλωσε ο διευθυντής καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Νίκος Τσούχλος σε συνέντευξη Τύπου.
«Ένα από τα πράγματα που μπορεί να εξάγει η χώρα μας είναι η περηφάνια για έναν σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη, δημιουργό και στην Ελλάδα -παρά τις τρόικες- υπάρχουν δυνάμεις,
διάθεση , εμπειρία, γνώση για να διατηρηθεί ο πολιτισμός» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τη διάλεξη-ρεσιτάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου στο ΜΜΑ, ο Νίκος Τσούχλος δήλωσε ότι ο πιανίστας και αρχιμουσικός Χάρης Δημαράς προτείνει μία ιδιαίτερη συναυλία, κατά την διάρκεια της οποίας θα ερμηνεύσει και θα σχολιάσει ένα σημαντικό έργο του Δ.Μητρόπουλου, την περίφημη «Σονάτα για πιάνο».
Η συναυλία- αφιέρωμα «Δημήτρης Μητρόπουλος, ένας πολύπλευρος δημιουργός» περιλαμβάνει έργα χαρακτηριστικά μιας πλειάδας μουσικών μορφών που χρησιμοποιεί ο συνθέτης και αντιπροσωπευτικά όλων των καλλιτεχνικών περιόδων.
Περιλαμβάνει επίσης, έργα άγνωστα ή σχεδόν άγνωστα στο κοινό, όπως τα δύο τραγούδια σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, «Παν» (1916) και «Αφροδίτη Ουρανία» (1924), τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ σε δημόσια συναυλία, το κουαρτέτο «Danse des Faunes» (1915) και το φινάλε από την όπερα «Αδερφή Βεατρίκη» (1918- 1920).
Τέλος, σε ό,τι αφορά το διεθνή διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος» για Διεύθυνση Ορχήστρας, ο Νίκος Τσούχλος εξήγησε ότι είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων προκειμένου να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του μεγάλου αυτού συνθέτη και μαέστρου και ακολουθώντας το δικό του παράδειγμα να στηρίξει και να προωθήσει νέους μουσικούς.
O Δημήτρης Μητρόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή επάνω στο πόντιουμ, κατά τη διάρκεια δοκιμής με την ορχήστρα της Σκάλα του Μιλάνου στην «Τρίτη Συμφωνία» του Μάλερ.
No comments:
Post a Comment