Thursday, October 14, 2010

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ

«Από τον Ηρακλή στον Μέγα Αλέξανδρο» λέγεται η έκθεση που θα παρουσιαστεί από τις 7 Απριλίου μέχρι τις 29 Αυγούστου 2011 σε πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μετά την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για μεταφορά θησαυρών από διάφορες συλλογές της χώρας. Η επιλογή των έργων έγινε με κριτήρια περισσότερο ιστορικά και λιγότερο αρχαιολογικά.

Τα αντικείμενα προέρχονται από τις Αιγές, δηλαδή την στρατιωτική μακεδονική αποικία των χρόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρισκόταν στην παραλιακή Κιλικία και αποτελούσε το λίκνο της βασιλικής δυναστείας και το πατροπαράδοτο κέντρο των Μακεδόνων.

Βασικό κριτήριο της επιλογής των αντικειμένων ήταν η προσπάθεια παρουσίασης των ανασκαφικών δεδομένων που οδηγούν σε κρίσιμες ιστορικές ταυτίσεις και ερμηνείες.

Σημαντικό έκθεμα θεωρείται το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που προέρχεται από την Πέλλα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα εκθέματα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό και πολλά από αυτά είναι προϊόν ανασκαφών της τελευταίας εικοσαετίας.

Για να γίνει πιο ζωντανή η έκθεση, στην παρουσίαση του υλικού θα επιστρατευτεί η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως βίντεο, φωτομωσαϊκό και τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις.

Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες:

-Η δυναστεία των Τημενιδών
-Πόλεμος και κυνήγι
-Πριγκίπισσες, Βασίλισσες, Πρωθιέρειες, ο ρόλος της γυναίκας στην Μακεδονική αυλή
-Το Συμπόσιο: κεντρική εκδήλωση της ζωής των Μακεδόνων
-Οι Αιγές, το οικοδομικό πλάνο του Φιλίππου Β' και το Ανάκτορο

Παράλληλα με την έκθεση, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα οργανώνει ανοικτό σεμινάριο που θα διαρκέσει ολόκληρο το θερινό εξάμηνο.

Στο σεμινάριο θα πραγματοποιούνται δύο παρουσιάσεις κάθε εβδομάδα από ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές με θέματα αρχαιολογίας, ιστορίας και επιγραφικής.

No comments:

Post a Comment