Friday, October 15, 2010

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Φτιαγμένο από μπετόν, μέταλλο, ξύλο, μάρμαρα, βότσαλα και... πολύ νερό το δεύτερο κτίριο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης εντυπωσιάζειπερισσότερο και από το ηλικίας 10 ετών πλέον πρώτο κτίριο. Με συνολικό εμβαδόν 9.500 τ.μ., περιλαμβάνει δύο υπόγειους χώρους, ισόγειο (όπου βρίσκεται ο συναυλιακός χώρος με πλατεία χωρητικότητας 500 θεατών), δύο ορόφους για τα φουαγέ και τους εξώστες, δύο ακόμη ορόφους για χρήση από τους τεχνικούς και έναν πέμπτο, όπου στεγάζονται συνεδριακό κέντρο 300 θέσεων και χώρος που θα λειτουργήσει ως ρεστοράν.

Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον πρωθυπουργό κ. Γ.Παπανδρέου σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη οριστεί, αλλά η λειτουργία του κτιρίου, με τη μορφή ενοικίασης σε ιδιώτες και φορείς για τη διεξαγωγή συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων, έχει ήδη ξεκινήσει. Το κτίριο δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται... εν πλω, καθώς είναι τοποθετημένο με «πλάτη» προς την πόλη και πρόσοψη (και είσοδο) προς τη θάλασσα. Η πρόσοψη είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από γυαλί «δεμένο» με μέταλλο.

Το κτίριο παρουσιάστηκε χθες σε δημοσιογράφους από τον σύμβουλο καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής κ. Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη και τον τεχνικό διευθυντή του Μεγάρου κ. Απόστολο Ανδριά. «Βασική “γραμμή” του αρχιτέκτονα ήταν αυτή η εκπληκτική εικόνα της θάλασσας και του Ολύμπου που φαίνεται απέναντι. Ηθελε το κτίριο να “βλέπει” τον Ολυμπο» σημείωσε ο κ. Ανδριάς αναφερόμενος στον ιάπωνα αρχιτέκτονα Ατάρα Ισοζάκι, σε σχέδια του οποίου ανεγέρθηκε το νέο κτίριο, ενώ ο κ. Λαζαρίδης πρόσθεσε: «Το πρώτο κτίριο αποτελεί τη “ναυαρχίδα” του Μεγάρου, είναι προορισμένο για μεγάλες εκδηλώσεις. Αυτό είναι πιο “εναλλακτικό”, είναι μοντέρνο,εμπνέει για διαφορετικής αισθητικής εκδηλώσεις».

Η πρώτη καλλιτεχνική εκδήλωση στην αίθουσα συναυλιών του Μεγάρου θα φιλοξενηθεί στο δεύτερο κτίριο τον Ιανουάριο του 2011, ενώ στο ισόγειο οι ήδη διαμορφωμένοι χώροι θα στεγάσουν τη μουσική βιβλιοθήκη του Συλλόγου Φίλων του Μεγάρου, καθώς και εκθέσεις.

No comments:

Post a Comment