Friday, October 22, 2010

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΑ

Εάν χαζεύετε ένα δελεαστικό πιάτο στην τηλεόρασή σας ή μια μαγευτική παραλία σε εξωτικό μέρος, χάρη σε μία καινοτόμο τεχνολογία οι ηλεκτρονικές συσκευές θα απελευθερώνουν αρώματα ανάλογα με τις εικόνες.
Αν και η εν λόγω ιδέα βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια υλοποίησής της, βασίζεται στη μετατροπή ενός κοινού εκτυπωτή με τέσσερα φυσίγγια μελάνης (μαύρο, κόκκινο, μπλε, πράσινο) σε συσκευή που θα απελευθερώνει αρώματα, όπως μέντα, κανέλα, λεβάντα, μήλο ή βανίλια, με διαφορετικές κάθε φορά αναλογίες.

Όπως υπόσχονται Ιάπωνες επιστήμονες, αν και πρέπει να αποδείξουν ότι όντως η ιδέα τους μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη με επιτυχία, θα υπάρχει ακρίβεια στα αρώματα που θα αναδύουν από την οθόνη μας.

Η τεχνολογία συνδυασμού εικόνας με οσμές (Smell-O-Vision) δεν είναι καινούρια, καθώς για πρώτη φορά δοκιμάστηκε, σε "πρωτόγονη", ωστόσο, μορφή, στον κινηματογράφο στη δεκαετία του 1960.

Όμως η τεχνολογία δεν ήταν εξελιγμένη και το σύστημα ήταν θορυβώδες, ενώ οι μυρωδιές ήταν έντονες και κατέληγαν να ενοχλούν τους θεατές.

Μια ανάλογη τεχνολογία με το όνομα AromaRama υπήρξε εξίσου άτυχη.

No comments:

Post a Comment