Monday, October 25, 2010

ΕΦΥΓΕ Η ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ

Η Καίτη Χωματά, η αγαπημένη τραγουδίστρια, η ιδανική ερμηνεύτρια του Νέου Κύματος, αλλά και η γενναία γυναίκα που πάλευε με τον καρκίνο επί είκοσι οκτώ ολόκληρα χρόνια, άφησε τα ξημερώματα του Σαββάτου την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 64 ετών, στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ όπου νοσηλευόταν ύστερα από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάστασή της ήταν πολύ κρίσιμη. Εκείνη όμως συνέχιζε να παλεύει με θάρρος και αξιοπρέπεια.

Η μάχη αυτή για τη ζωή εξάλλου ήταν κάτι που γνώριζε πολύ καλά, από τότε που σε νεαρή ηλικία ο καρκίνος της χτύπησε ξαφνικά την πόρτα. Κι εκείνη του άνοιξε, τον έβαλε στη ζωή της, συμβιβάστηκε μαζί του και τον πολέμησε με όλες της τις δυνάμεις καταφέρνοντας να ζήσει πολλά χρόνια με την ασθένειά της.

Στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 εμφανιζόταν στις μπουάτ της Πλάκας με τον Μιχάλη Βιολάρη, τον Γιώργο Κριμιζάκη κ.ά.

Πέρασε περιόδους δύσκολες, που χρειάστηκε να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία ή να είναι κλεισμένη στο σπίτι. Ποτέ όμως δεν το έβαλε κάτω. Συνέχιζε πάντα να χαμογελά και να τραγουδά με αυτήν τη γλυκιά, αιθέρια φωνή που έχει σημαδέψει κάποια από τα ωραιότερα και πιο αγαπημένα τραγούδια των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70.

Η Καίτη Χωματά γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στην Πλάκα. Η πρώτη της μεγάλη αγάπη ήταν ο κλασικός χορός τον οποίο και σπούδασε. Και η επαφή με το τραγούδι όμως ήρθε σε πολύ μικρή ηλικία. «Εγινα τραγουδίστρια από καθαρή τύχη και σύμπτωση, από μία αποβολή που μου έδωσαν από το σχολείο», είχε αποκαλύψει η ίδια σε συνέντευξή της.

Ηταν το 1964, όταν εμφανίστηκε στα «Νέα Ταλέντα» του Γιώργου Οικονομίδη όπου την άκουσε ο Γιώργος Παπαστεφάνου και ενθουσιάστηκε με τη φρεσκάδα της φωνής της. Αμέσως τη σύστησε στον Γιάννη Σπανό ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από το Παρίσι και έψαχνε νέες φωνές να υποστηρίξουν το νέο μουσικό κύμα στο τραγούδι της Ελλάδας. Στη φωνή της Καίτης Χωματά ο Γιάννης Σπανός ανακάλυψε την ιδανική ερμηνεύτρια του Νέου Κύματος. Οι δυο τους έκαναν πολλές επιτυχίες.

Συνολικά η Καίτη Χωματά ερμήνευσε περίπου διακόσια τραγούδια. Μεταξύ αυτών και οι διαχρονικές επιτυχίες του Νέου Κύματος «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Να διώξω τα σύννεφα», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Στον ουρανό είν’ ένα αστέρι» κ.ά. Για δύο ολόκληρες δεκαετίες το άστρο της έλαμπε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπου ταξίδευε αρκετά συχνά για συναυλίες.

Παρά τη μεγάλη επιτυχία της, εκείνη παρέμενε προσγειωμένη: «Δεν έγινα ποτέ επαγγελματίας τραγουδίστρια, ήμουνα πάντα ερασιτέχνης. Ηταν τόσο απλή η ζωή μου. Το μόνο που μου έμεινε ως απολογισμός είναι η αγάπη που έχω εισπράξει από τον κόσμο», δήλωνε η ίδια.

Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 4 το απόγευμα στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης και η ταφή της θα γίνει στο Νεκροταφείο Ηλιούπολης.

«ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ»
Βαθιά συγκινημένος είναι ο Γιάννης Σπανός με τον θάνατο της αγαπημένης του ερμηνεύτριας αλλά και φίλης Καίτης Χωματά: «Είναι φτωχά τα λόγια για να πω πώς νιώθω. Είμαι πραγματικά πολύ συγκινημένος. Είναι μεγάλη απώλεια. Μία ολόκληρη εποχή φεύγει μαζί με την Καίτη. Γιατί της οφείλουμε τη δημιουργία του Νέου Κύματος κι εγώ της χρωστάω το ξεκίνημά μου. Την Καίτη την είχα πάντα σαν παιδί μου. Περάσαμε πολλά μαζί. Αυτό που θα θυμάμαι πάντα είναι αυτή η μοναδική φρεσκάδα της φωνής της. Και σε αυτήν τη φρεσκάδα οφείλεται το γεγονός ότι τα τραγούδια του Νέου Κύματος έμειναν διαχρονικά. Πάνω απ’ όλα όμως τη θαύμαζα ως άνθρωπο. Ηταν μία γυναίκα πραγματικά αξιοθαύμαστη, που πάλεψε με θάρρος και χιούμορ τη σοβαρή ασθένειά της. Ενα παράδειγμα προς μίμηση».

Η τελευταία συναυλία
Η τελευταία ζωντανή εμφάνιση της Καίτης Χωματά ήταν πέρσι τον χειμώνα σε μουσική σκηνή στο Γκάζι κάνοντας ένα αφιέρωμα στο Νέο Κύμα μαζί με τους Μιχάλη Βιολάρη, Πόπη Αστεριάδη και Κώστα Καράλη.

No comments:

Post a Comment