Monday, October 25, 2010

5 ΧΡΟΝΙΑ BALKAN EXPRESS

Πέντε χρόνια εμπειριών, έρευνας και καταγραφής συμπληρώνει φέτος το «Balkan Express» της ΕΤ3, που αρχίζει το ταξίδι του στα Βαλκάνια για τη νέα τηλεοπτική σεζόν την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010, στις 18.00.
Η εκπομπή ανανεώνεται, γίνεται πιο ανθρωποκεντρική και πρωταγωνιστές γίνονται τα πρόσωπα που οδηγούν τις ιστορίες της. Στόχος της είναι να διεισδύσει πιο πολύ στις θεματικές της και με κινηματογραφική αισθητική να ξεδιπλώσει τις πτυχές μιας βαλκανικής πραγματικότητας με προεκτάσεις στο παρελθόν και το μέλλον.
Οι βασικοί θεματικοί άξονες που κινείται είναι: ανθρωπογεωγραφία, ιστορία, κοινωνία, μετάβαση, παράδοση, κουλτούρα, σύγχρονη ζωή, συνύπαρξη, θρησκεία, επιστήμη, οικονομία, ευρωπαϊκή προοπτική, ελληνισμός.
«Το ‘‘Balkan Express’’ έχει φορτώσει τα βαγόνια του με άφθονο υλικό και πολλούς επιβάτες και συνεχίζει να εξερευνά τα Βαλκάνια. Έως τώρα διανύσαμε χιλιάδες χιλιόμετρα, συναντήσαμε εκατοντάδες ανθρώπους και αμέτρητες εικόνες πέρασαν από το φακό μας. Έχουμε συλλέξει έναν πλούτο στοιχείων και καταστάσεων, που μας κάνει πιο ώριμους παρατηρητές. Συνεχίζουμε, λοιπόν, να ταξιδεύουμε στην άγνωστη γειτονιά μας και ακολουθώντας τις ιστορίες ανθρώπων πρωταγωνιστών της καθημερινότητας εξακολουθούμε να μαθαίνουμε για τη ζωή, τον πολιτισμό την ιστορία των λαών των Βαλκανίων», σημειώνει ο σκηνοθέτης της εκπομπής Θεόδωρος Καλέσης.
Στο πρώτο επεισόδιο της εκπομπής, η τηλεοπτική ταχεία της ΕΤ3 ταξιδεύει στη νοτιοδυτική πλευρά της Σερβίας, στα σύνορα με τη Βουλγαρία και περιηγείται στην ορεινή Βλάχικη λίμνη, όπου τα νησιά που υπάρχουν μέσα σε αυτή μετακινούνται κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Στη συνέχεια, επισκέπτεται τις ιαματικές πηγές με το πιο ζεστό νερό στον κόσμο και καταλήγει στο Πίροτ, μία σεβική επαρχιακή πόλη, όπου βρίσκεται το ελληνικό κοιμητήριο με τους τάφους 358 Ελλήνων στρατιωτών από το 1918.


Μεταδίδεται: Από την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010,
κάθε Κυριακή στις 18:00
Έρευνα-σκηνοθεσία: Θεόδωρος Καλέσης

No comments:

Post a Comment