Thursday, September 29, 2016

OΛΛΑΝΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΗΡΕ ΤΟ 15% ΤΗΣ ΣΟΥΡΩΤΗΣ


Μία μεγάλη έκπληξη προέκυψε κατά τη διαδικασία πλειστηριασμού του 15% των μετοχών της Σουρωτής που διατηρούσε η Τράπεζα Πειραιώς ως ενέχυρο έναντι απαιτήσεων από την εταιρεία Μυστράς, συμφερόντων του ομίλου Λιακουνάκου.
Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο «χτύπημα» κατά τη διαδικασία του πλειστηριασμού έγινε από την Coca Cola Ολλανδίας (δεν εντάσσεται σε επίπεδο εμφιάλωσης στην Coca-Cola HBC που δραστηριοποιείται σε 28 χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα), με 0,71 λεπτά ανά μετοχή, στην οποία πλέον ανήκει το 15% της πολυμετοχικής εταιρείας της Θεσσαλονίκης.
Στον πλειστηριασμό συμμετείχε και το fund First Athens το οποίο προσέφερε 0,66 λεπτά ανά μετοχή αλλά και η Σουρωτή ΑΕ η οποία προσέφερε 0,44 λεπτά ανά μετοχή.
Εκτιμάται ότι η Coca Cola Ολλανδίας δεν θα περιοριστεί στο 15% αλλά θα επιδιώξει την αύξηση της συμμετοχής της στη Σουρωτή, με τελικό στόχο τον έλεγχο της εταιρείας, αξιοποιώντας τη μεγάλη διασπορά των μετοχών της και απευθύνοντας προσφορές εξαγοράς στους μικρομετόχους.
Να σημειωθεί ότι η Σουρωτή έχει 1.400 μικρομετόχους που ελέγχουν ποσοστό άνω του 56% του μετοχικού κεφαλαίου. Τα μέλη του Συλλόγου Μικρομετόχων ελέγχουν κάτι παραπάνω από το 30%. Επίσης, μερίδιο μετοχικό 16% έχει ο Δήμος Θέρμης, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ελέγχει ποσοστό 4,5%.
Κληθείς να σχολιάσει την απρόσμενη εξέλιξη ο διευθύνων σύμβουλος της Σουρωτή ΑΕ Ιωάννης Ιωαννίδης είπε στη Voria.gr ότι «προφανώς και θέλαμε να πάρουμε εμείς το ποσοστό, αλλά, από τη στιγμή που δεν έγινε αυτό, χαιρετίζω το γεγονός ότι μία μεγάλη εταιρεία μπαίνει στη Σουρωτή», και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι οι μετοχές της Σουρωτής προσέλκυσαν διεθνές ενδιαφέρον αποδεικνύει την επιτυχή πορεία της εταιρείας και την καταξίωσή της σε διεθνές επίπεδο. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τους νέους μετόχους προκειμένου να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τη δυναμική και τη διείσδυση της Σουρωτής στις διεθνείς αγορές».
Σημειώνεται ότι, μετά την αναβολή του πλειστηριασμού τον Ιούλιο, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Σουρωτής Α.Ε., με ποσοστό απαρτίας 68%, είχε αποφασίσει στις 30 Αυγούστου, να διεκδικήσει το 15% που εκπλειστηρίασε τελικά χθες σε δημόσια διαδικασία, η Τράπεζα Πειραιώς και το οποίο τελικά αποκτήθηκε από την Coca Cola Ολλανδίας.


No comments:

Post a Comment