Friday, September 23, 2016

ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Eυρωπαϊκή παράδοση και κουλτούρα, βαυαρέζικη, αυστριακή αλλά και ελληνική μουσική και γαστρονομικές εξερευνήσεις. Όλα αυτά  θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες του φετινού «Οktoberfest 2016», που διοργανώνει το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, από τις 11 το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ στο γερμανικό σχολείο ο Σύλλογος Φίλων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του σχολείου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του γερμανικού προξενείου Θεσσαλονίκης, ενώ στηρίζεται και από τον Σύλλογο Αποφοίτων της Σχολής και το αυστριακό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Το κλασσικό Οktoberfest ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1810 στο Μόναχο, όταν ο τότε διάδοχος του θρόνου της Βαυαρίας και μετέπειτα βασιλιάς Λουδοβίκος  ο Α’ και η πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξωνίας-Χίλτμπουργκχαουζεν γιόρταζαν το γάμο τους, ενώ η γιορτή χρόνο με το χρόνο γιγαντώθηκε, καθώς συγκεντρώνει πια πάνω από 6 εκατομμύρια επισκέπτες. Τα απόλυτα ρεκόρ καταρρίφθηκαν τις χρονιές 1984, 1985, 1996 και 2000, όταν οι επισκέπτες ξεπέρασαν τα 7 εκατομμύρια, ενώ φέτος η 183η διοργάνωση στο Μόναχο ξεκίνησε το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

Αλλά και η Θεσσαλονίκη δημιούργησε ήδη τη δική της παράδοση, με τη φετινή εκδήλωση να γίνεται για δέκατη τρίτη φορά. Φέτος οι επισκέπτες του Oktoberfest θα δοκιμάσουν παραδοσιακές γερμανικές σπεσιαλιτέ, όπως το περίφημο κότσι με ξινό λάχανο, το Leberkaese, λουκάνικο με πατατοσαλάτα, πολλών ειδών μπύρες, αλλά και θα απολαύσουν τις περίφημες μουσικές πνευστών.

Σε ένα εκπαιδευτικό χώρο με επίσης μεγάλη παράδοση, όπως είναι η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στην πόλη ήδη από το 1888 και έχοντας συμπληρώσει πλέον 128 χρόνια ζωής. Από το σχολείο, που από το 1996 έχει μετακομίσει και στεγάζεται στις πανέμορφες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα όρια του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη (δίπλα στο Praktiker), έχουν αποφοιτήσει πάνω από 4.000 απόφοιτοι που διακρίνονται σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και ακαδημαϊκής ζωής στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τον κόσμο.  

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων την πολυμελή αυστριακή μουσική μπάντα από τη Στυρία, με τον τίτλο «Altausseer Tanzlmusi», που θα έρθει ειδικά για την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ξεναγήσεις στους σχολικούς χώρους της Γερμανικής Σχολής.


No comments:

Post a Comment