Thursday, September 22, 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 51ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 51ων Δημητρίων, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη 21  Σεπτεμβρίου  στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στο σταθμό του Μετρό, στη στάση «Πανεπιστήμιο». 
Το φετινό φεστιβάλ, ή «αστυβάλ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πρόγραμμα, θα διαρκέσει από την 1η έως και την 23η Οκτωβρίου 2016. 
Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του θεσμού των Δημητρίων, για τον οποίο, όπως τόνισε, η διοίκηση του Δήμου επιμένει να βρει μια καινούρια ταυτότητα. «Όταν λέμε καινούρια ταυτότητα εννοούμε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στις επιταγές των καιρών και να καταλάβουμε καταρχήν τι θέλει ο κόσμος και κατά δεύτερον τι θέλουμε εμείς να του προσφέρουμε και πως, αν θέλετε, δεν ντρέπομαι να πω τη λέξη, να καθοδηγήσουμε την πόλη σε αναζητήσεις στο επίπεδο του πολιτισμού, σε αναζητήσεις τέτοιες οι οποίες θα έχουν πραγματικά να κάνουν τον κόσμο να σκέφτεται πιο πολύ» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, ο οποίος σχολίασε παράλληλα τη φυγή νέων ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό που εν τέλει έχει σημασία, είναι η δυνατότητα της ίδιας της πόλης να εμπνέει τους νέους και να τους οδηγεί στο να διακρίνονται.
Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της διοίκησης να δώσει τα τελευταία πέντε χρόνια διαφορετική προοπτική και προεκτάσεις στη διοργάνωση των Δημητρίων. «Προσπαθούμε με έναν προϋπολογισμό μειωμένο κατά τα 2/3 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ σύγχρονο, που να ανταποκρίνεται στην ιστορία, αλλά κυρίως στο αύριο της πόλης. Η εποχή απαιτεί νέες πρακτικές, συγχρονισμό και προτάσεις. Η διαφορετική οπτική που προτείνουμε οφείλει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών, να δείχνει τους τρόπους με τους οποίους η τέχνη μπορεί να απαντάει σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, τους τρόπους δηλαδή με τους οποίους η τέχνη μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πολιτική. Ένα ακόμη σημείο στο οποίο στεκόμαστε είναι οι συνέργειες μεταξύ των καλεσμένων με τους καλλιτέχνες της πόλης με εργαστήρια, σεμινάρια, ανοιχτές συζητήσεις, όλα αυτά που δημιουργούν έναν άλλο τύπο και μια άλλη ταυτότητα σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Δηλαδή να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις ομάδες εδώ, δίνοντάς τους ταυτόχρονα μια διέξοδο, μια προοπτική, ένα λόγο να υπάρχουν» τόνισε η Έλλη Χρυσίδου. 
Η Αντιδήμαρχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή της σημερινής διοίκησης να επενδύσει στην εξωστρέφεια του θεσμού των Δημητρίων. «Μας ενδιαφέρει ένα φεστιβάλ που δεν περιορίζεται εντός των τειχών. Τα τρία τελευταία χρόνια είδαμε με ικανοποίηση μαζί και με τους καλλιτεχνικούς συμβούλους, ότι δεν είναι πια ένας άγνωστος θεσμός, κυρίως στις γειτονικές μας χώρες, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης. Τα Δημήτρια θα αποτελούν πάντα για μας ένα εργοτάξιο. Θα στεκόμαστε με σεβασμό σε ότι έχει γίνει αλλά θα προχωράμε και για δείξουμε πραγματικά ότι αυτή η πόλη μπορεί να ενταχθεί στο χάρτη των μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων». 
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εικαστικών δράσεων η Ιστορικός Τέχνης και γενική συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος των Δημητρίων, Θούλη Μισιρλόγλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή της Yoko Ono, η εγκατάσταση της οποίας με τίτλο «Ex-It» εγκαινιάζει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. «Η Yoko Ono προωθεί, μέσω του έργου της, την ιδέα της συλλογικότητας και ζητά τη συμμετοχή του κοινού. Η ίδια παραμένει για τους Θεσσαλονικείς μια μεγάλη γνωστή – άγνωστη, καθώς η πόλη δεν έχει δει, μέχρι στιγμής τη δουλειά της. Είναι ευκαιρία για όλους μας να τη γνωρίσουμε, ξεχνώντας τα συμβατικά πλαίσια του εμπορευματοποιημένου έργου τέχνης».
«Το σύνολο των θεατρικών παραστάσεων είναι ακόμη πιο τολμηρό στα φετινά Δημήτρια καθώς μπαίνει σε αχαρτογράφητους χώρους» επισήμανε από την πλευρά του ο θεατρολόγος, Σάββας Πατσαλίδης κάνοντας λόγο για δέκα ελληνικές και ξένες παραγωγές, στις οποίες ξεχωρίζει η επιλογή της performance.
Από την πλευρά τους, στο πρόγραμμα των Δημητρίων που αφορά στις παραστάσεις χορού μουσικής, αναφέρθηκαν η Διευθύντρια του τμήματος  χορού του Δημοτικού Κέντρου Μουσικής και Χορού, Δήμητρα Κορωναίου και ο συνθέτης, Γιώργος Χριστιανάκης, επίσης καλλιτεχνικοί σύμβουλοι της διοργάνωσης. 

Το πρόγραμμα των 51ων Δημητρίων βρίσκεται ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα  HYPERLINK "http://dimitria.thessaloniki.gr/51/mainpage" http://dimitria.thessaloniki.gr/51/mainpage 

No comments:

Post a Comment