Wednesday, September 28, 2016

Μπεν Ε. Κινγκ 
1938 – 2015

Αμερικανός τραγουδιστής της σόουλ και του ριδμ εντ μπλουζ, γνωστός από τη μεγάλη του επιτυχία «Stand By Me».
Ο Μπέντζαμιν Ερλ Νέλσον (Benjamin Earl Nelson), όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Χέντερσον της Βόρειας Καρολίνας στις 28 Σεπτεμβρίου 1938, αλλά μεγάλωσε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης.
Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα ως τραγουδιστής του συγκροτήματος «Five Crowns» στις αρχές του 1958. Αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο μάνατζερ των Drifters, Τζορτζ Τρέντγουελ, απέλυσε τα μέλη του συγκροτήματος και τους αντικατέστησε με τους Five Crowns.
Ο Νέλσον έγινε ο βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος και ερμήνευσε πολλά κλασικά τραγούδια του ριδμ εντ μπλουζ, όπως τα «There Goes My Baby», «Save the last dance for me», «This magic moment» και «I Count the Tears».
Το 1960 αποχώρησε από τους Drifters για οικονομικούς λόγους και τα επόμενα χρόνια έκανε μία επιτυχημένη σόλο καριέρα, με το ευκολομνημόνευτο όνομα Μπεν Ε. Κινγκ (Ben E. King). Πρώτη του επιτυχία το «Spanish Harlem», για να ακολουθήσει το τραγούδι «Stand by me» που τον έκανε διάσημο και αργότερα ψηφίστηκε ως ένα από τα «Τραγούδια του αιώνα» (20ου) από τη μουσική βιομηχανία των ΗΠΑ (RIAA).
Το «Stand By Me» χρησιμοποιήθηκε για τη μουσική επένδυση της ομώνυμης ταινίας του Ρoμπ Ράινερ («Στάσου πλάι μου» στα ελληνικά), που πρωτοβγήκε στις αίθουσες στις 8 Αυγούστου 1986. Το τραγούδι γνώρισε ξανά μεγάλη επιτυχία κι έφτασε στην κορυφή του βρετανικού πίνακα επιτυχιών στις 21 Φεβρουαρίου 1987.
Άλλα γνωστά τραγούδια από τη σόλο καριέρα του Κινγκ είναι τα: «Don't Play That Song (You Lied)», «Amor», «Seven Letters», «How Can I Forget», «On the Horizon», «Young Boy Blues», «First Taste of Love», «Here Comes the Night», «Ecstasy», «That's When It Hurts» και «I (Who Have Nothing)».
Ο Μπεν Ε. Κινγκ, που διακρινόταν και για το φιλανθρωπικού του έργο μέσα από το ίδρυμα «Stand By Me Foundation», πέθανε στο Νιου Τζέρσεϊ στις 30 Απριλίου του 2015, σε ηλικία 76 ετών.

No comments:

Post a Comment