ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Friday, September 23, 2016


ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ



Oι νέες παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2016-17 βρίσκονται σε εντατικό ρυθμό προβών. Έρχεται ένας  Οκτώβριος γεμάτος με πολυαναμενόμενες μεγάλες παραγωγές, παράλληλες δράσεις αλλά και ενδιαφέρουσες μετακλήσεις που φιλοξενούνται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Παράλληλα, πραγματοποιούνται για 2η χρονιά τα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους ενώ συνεχίζεται -και εντάσσεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΘΒΕ- η  παράσταση κουκλοθεάτρου που ταξίδεψε όλο το καλοκαίρι στις γειτονιές και τους Δήμους της Θεσσαλονίκης.

Πιο αναλυτικά, μπορείτε να δείτε τον Οκτώβριο από το ΚΘΒΕ:

«ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ» ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΑΧΤΣΗ 
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ- ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ  
Έναρξη: 7/10/2016

Το κορυφαίο και μοναδικό μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή που αποτέλεσε τομή στη σύγχρονη λογοτεχνία και αγαπήθηκε όσο λίγα θα παρουσιασθεί στη Μονή Λαζαριστών Σκηνή Σ. Καραντινός, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, ο οποίος σκηνοθετεί στο ΚΘΒΕ για πρώτη φορά. 

Διασκευή: Σταμάτης Φασουλής, Θανάσης Α. Νιάρχος, Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία- Φωτισμοί: Θανάσης Παπαγεωργίου, Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας, Κοστούμια: Λέα Κούση, Μουσική: Δημήτρης Μαραμής, Μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, Βοηθός σκηνοθέτη: Κοραλία Τσόγκα, B’ βοηθός σκηνοθέτη: Κική Στρατάκη, Βοηθός σκηνογράφου: Δανάη Πανά, Βοηθός ενδυματολόγου: Ήρις Τσαγκαλίδου, Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
 Στον ρόλο της Εκάβης η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου. 

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Κατερίνα Αλέξη, Μομώ Βλάχου, Θανάσης Δισλής, Έφη Δρόσου, Γιώργος Ευαγόρου, Ελένη Ζιάννα, Ελένη Θυμιοπούλου, Θόδωρος Ιγνατιάδης, Γιάννης Καραμφίλης, Δημήτρης Κολοβός, Βασίλης Λέμπερος, Άννα Μαντά, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Χρίστος Νταρακτσής, Λίλιαν Παλάντζα, Χάρης Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Μαριάννα Πουρέγκα, Θάλεια Σκαρλάτου, Τζένη Σκαρλάτου, Θόδωρος Σκούρτας, Μάρα Τσικάρα, Κοραλία Τσόγκα, Μαρία Χατζηϊωαννίδου, Άννη Χούρη.
Συμμετέχουν επίσης: Γιάννης Καράμπαμπας, Χρήστος Διαμαντούδης και οι μικροί Αχιλλέας Νεραντζής & Δημήτρης Στόκας.

«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ  ΝΩΕ» ΤΗΣ ΞΕΝΙΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΥ 
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Έναρξη: 9/10/2016

 Την ιστορία του κατακλυσμού όπως την μετέφεραν στο θέατρο η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί η Στέλλα Μιχαηλίδου για την Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ. Ενώ ολόκληρος κόσμος βυθίζεται, μια κιβωτός παλεύει με τα κύματα. Ο προνοητικός Νώε, τα παιδιά και τα εγγόνια του, μαζί με δεκάδες ζώα, όχι μόνο ήμερα αλλά και άγρια, ταξιδεύουν και αγωνίζονται για την επιβίωση. 
Σκηνοθεσία: Στέλλα Μιχαηλίδου, Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης, Κοστούμια-Ειδικές κατασκευές: Μάρθα Φωκά, Μουσική: Κώστας Βόμβολος, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννη Τσολακίδου, Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία, Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Φανή Αποστολίδου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Άννα Κυριακίδου, Φούλης Μπουντούρογλου, Νίκος Ορτετζάτος, Νίκος Ράμμος. Χορεύτρια: Σοφία Παπανικάνδρου. Παίζουν μουσική επί σκηνής: Δημήτρης Κριτσίμης, Γιάννης Μαστρογιάννης, Παναγιώτης Μπάρλας. 
Κάθε Κυριακή στις 11 π.μ. Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία. 
Πληροφορίες-κρατήσεις: 2315 200 012

 «ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ» ΤΟΥ ΜΑΙΚ ΚΕΝΙ
ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ-ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΉΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ 
Έναρξη: 16/10/2016

«Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, μετά την επιτυχημένη περιοδεία του σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα με το Κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης και επιλεκτικές παρουσιάσεις του στη Θεσσαλονίκη κατά την τρέχουσα θεατρική περίοδο (Βασιλικό Θέατρο, Θέατρο Άνετον), εντάσσεται, την επόμενη χρονιά, στο ρεπερτόριο της Νεανικής Σκηνής. 
Ένα έργο που απευθύνεται σε όλους τους θεατές, με το οποίο ο πολυβραβευμένος βρετανός θεατρικός συγγραφέας Μάικ Κένι αγγίζει ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, σε μια παράσταση που θίγει το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγιάς και της αναγκαστικής και βίαιης μετανάστευσης.  Η παράσταση έχει επιλεγεί και συμμετέχει στο πρόγραμμα “Conflict Zones” της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης. 

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου, Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας, Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου, Μουσική: Δημήτρης Τασούδης, Χορογραφία: Έντγκεν Λάμε, Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Ζώρα, Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος.
Παίζουν: Λίλα Βλαχοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Δημήτρης Καρτόκης, Άγγελος Νεράντζης, Τίμος Παπαδόπουλος.
Καθημερινές παραστάσεις για Γυμνάσια και Λύκεια. Πληροφορίες-κρατήσεις: 2315 200 012


«Η ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ» ΤΟΥ ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ
Μουσική: Πάουλ Ντεσσάου
ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Έναρξη: 20/10/2016

 Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που γράφτηκε το 1939, ενώ ο συγγραφέας βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. 
Ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα ένα από τα πιο επίκαιρα μπρεχτικά έργα. Επιπλέον, η ηθοποιός Λυδία Φωτοπούλου, 8 χρόνια μετά την τελευταία της συνεργασία με το ΚΘΒΕ, επιστρέφει στη κοιτίδα της για να ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο. 

H πρεμιέρα της παράστασης «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της» θα δοθεί στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, στα πλαίσια των 51ων Δημητρίων 2016.
Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, Σκηνικά-κοστούμια: Κέννυ Μακλέλαν, Χορογραφίες: Αμάλια Μπένετ, Ενορχήστρωση-μουσική διδασκαλία: Νίκος Γαλενιανός, Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλίας Παπαδόπουλος, Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Μυλωνά, Οργάνωση παραγωγής: Ναταλία Λαμπροπούλου
 Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ελευθερία Αγγελίτσα, Στελλίνα Βογιατζή, Σοφία Καλεμκερίδου, Γιώργος Κολοβός, Εμμανουήλ Κοντός, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Αγγελική Νοέα, Χρήστος Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Μιχάλης Σιώνας, Λυδία Φωτοπούλου, Ορέστης Χαλκιάς. 

Συμμετέχει 9μελής Ορχήστρα Φοιτητών των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ & Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του ΠΑΜΑΚ.


ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
«ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ» ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ»
Για λίγες μόνο παραστάσεις
Διάρκεια παραστάσεων:  8 έως 16/10/2016

Η παράσταση που αγαπήθηκε από  κοινό και κριτικούς θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε», σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου με την καθηλωτική ερμηνεία της Έφης Σταμούλη στο ρόλο της Μπέλλου- πριν επιστρέψει στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών τον Νοέμβριο- έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» για λίγες μόνο παραστάσεις.
  
Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Σκηνικά-Κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου, Φωτισμοί: Μαρία Λαζαρίδου, Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Χατζηβασιλείου, Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ειρήνη Μουρελάτου, Έφη Σταμούλη.


ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ 

«ΙNSENSO» ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ- ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ
Διάρκεια παραστάσεων: 1 έως 9/10/2016

Μια παραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και της Avant Art 
Το θεατρικό έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Insenso», το οποίο σκηνοθετεί ο Πέτρος Σεβαστίκογλου με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Καζάζου και άνοιξε την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας τον Ιανουάριο 2016, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. 
Ο Δημήτρης Δημητριάδης ορίζει το έργο του «Insenso» σαν μια όπερα χωρίς μουσική όπου ο λόγος και το ανθρώπινο σώμα αποτελούν τα μοναδικά όργανα. Κίνηση, λόγος σε αντίστιξη, σε αρμονία η δυσαρμονία. Ένστικτο και λογική σε μια αιώνια συνομιλία. Ένα θέατρο όπου η κίνηση, το σώμα, δεν αποτελούν το αναγκαίο υπόβαθρο του λόγου αλλά που μπαίνουν σε μια διαλεκτική σύγκρουση μαζί του. Θέατρο της έξ-στασης που αναζητεί την ψυχική και σωματική μετακίνηση από την στασιμότητα του αποδεκτού. 
Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Ερμηνεία: Αλεξάνδρα Καζάζου, Σκηνικά: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Κοστούμια: Bajka Tworek, Φωτισμοί: Karol Jarek, Παραγωγή: Grotowski Institute – Avant Art

ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ- ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ
Διάρκεια παραστάσεων: 14 έως 16/10/2016

Μια παραγωγή της εταιρείας «ηθικόν ακμαιότατον» 
Με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Στρατηγού Μακρυγιάννη, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί και ερμηνεύει τα «Απομνημονεύματα» του ήρωα.
 Η παράσταση, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Αθήνα, την Πάτρα αλλά και στη γενέτειρα του ήρωα, το Κροκύλειο Φωκίδος, φιλοξενείται τώρα στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. 
Σκηνοθεσία-Διασκευή-Ερμηνεία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος, Μουσική επί σκηνής: Στέλιος Βαρβέρης (πολίτικη λύρα, ούτι, σάζι, μπουζούκι, γιαλί ταμπούρ), Σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης, Επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς

«Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ» ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ- ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ
Διάρκεια παραστάσεων: 20 έως 23/10/16 

 Μια συμπαραγωγή της εταιρείας «ηθικόν ακμαιότατον» 
Μια ακόμη παραγωγή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Θανάση Σαράντου που παρουσιάζεται για 6 συνεχείς χρονιές (2009-2015) σε 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, σε πάνω από 250 παραστάσεις, φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική διασκευή του κλασικού διηγήματος «Ο Αμερικάνος» του Σκιαθίτη συγγραφέα για έναν ηθοποιό και έναν μουσικό, που υπενθυμίζει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ανθρώπινη μοναξιά και η «αθεράπευτη» καχυποψία απέναντι σε οτιδήποτε άγνωστο ή φαινομενικά «ξένο». 
Ο Θανάσης Σαράντος ως αφηγητής, ερμηνεύει μια περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται, με τη συνδρομή ζωντανής μουσικής και ηχητικού περιβάλλοντος. 

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία-φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος, Μουσική σύνθεση: Λάμπρος Πηγούνης, Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Τζιαφέττας, Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου, Γεράσιμος Νεόφυτος, Οργάνωση παραγωγής για την «Ηθικόν Ακμαιότατον»: Παρασκευή Κουτούμπα  
Μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας


ΤΟ ΔΩΡΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ  ΚΘΒΕ
Έναρξη: 11/10/2016 
Για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 

Το Δώρο μετά το μεγάλο καλοκαιρινό ταξίδι του στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης εντάσσεται στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του ΚΘΒΕ και παρουσιάζεται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Μια παράσταση με ζωντανή μουσική, γεμάτη χιούμορ και τρυφερότητα. Εκεί που δεν το περιμένεις τα άχρηστα γίνονται χρήσιμα! Τα άσχημα όμορφα! Ο Μάριος, η Ελένη κι ο Παύλος ανοίγουν τα φτερά τους και τα δικά μας φτερά στη φαντασία! Και μας… χαρίζουν τα δώρα που δωρίστηκαν!  
Σκηνοθεσία: Koldo Vío Δραματουργική επεξεργασία: Πολυξένη Σπυροπούλου Παίζουν: Ελένη Γιαννούση, Μάριος Μεβουλιώτης Μουσικός: Παύλος Μέτσιος Πληροφορίες-κρατήσεις: 2315 200 034


«ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ» 
ΣΤΗΝ ΕΜΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Έναρξη: 15/ 10/ 2016
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το ΚΘΒΕ διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και για πρώτη φορά και στη Μονή Λαζαριστών.
Υπεύθυνη εργαστηρίων: Κωνσταντίνα Ματζίρη

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΈΚΘΕΣΗ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ  «ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ»
ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ
55 ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Διάρκεια: 4 έως 23/ 10/2016


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οργανώνει μια έκθεση κοστουμιών, σχεδιασμένων από σημαντικούς ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ στη διάρκεια των 55 χρόνων λειτουργίας του. H Έκθεση έχει τίτλο «Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο» και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Δημητρίων.
Κοστούμια από εμβληματικές παραστάσεις του θεάτρου, σχεδιασμένα από σπουδαίους δημιουργούς εκτίθενται στο Αλατζά Ιμαρέτ με στόχο να γίνει γνωστή η ιστορία του ΚΘΒΕ στο κοινό. Πρόκειται για μια προσπάθεια του θεάτρου να φέρει στο φως κρυμμένους θησαυρούς του και να αναδείξει το παρελθόν του στο σήμερα. Μια έκθεση που αφορά στην πολιτιστική διαχρονικότητα
Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου.
ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ
Τηλέφωνο: 2310278587 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 11:00-18:00

No comments:

Post a Comment