Saturday, September 24, 2016

1000 ΣΕΦ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χίλιοι σεφ από όλο τον κόσμο έρχονται στη Θεσσαλονίκη για να λάβουν μέρος στο παγκόσμιο συνέδριο αρχιμαγείρων (World Chefs Congress & Expo), το οποίο διεξάγεται για πρώτη φορά στην ιστορία των 86 χρόνων του σε μεσογειακή χώρα. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων (World Association of Chefs Societies) κάθε δύο έτη και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πολύχρονης παράδοσης των αρχιμαγείρων παγκοσμίως.

Θα πραγματοποιηθεί  έως την προσεχή Τρίτη στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ, με οικοδεσπότη τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και αρωγούς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον δήμο Θεσσαλονίκης.
Η υποδοχή των διάσημων σεφ  ξεκινήσε ΧΘΕΣ ενώ σημερα Σάββατο στις 6 το απόγευμα θα γίνει η «Παρέλαση των Εθνών», με τους διεθνείς επαγγελματίες μάγειρες να κάνουν την διαδρομή από τον Λευκό Πύργο μέχρι το λιμάνι. «Είμαστε χαρούμενοι που διοργανώνουμε το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Το Παγκόσμιο Δίκτυο Σεφ ιδρύθηκε το 1928, εκπροσωπεί 105 εθνικά σωματεία με 10 εκατομμύρια σεφ σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Ragnar Fridriksson, διευθύνων σύμβουλος της WACS, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Charles Carroll τόνισε ότι το συνέδριο θα συμβάλει στην αδελφοσύνη, τη δικτύωση και την ανταλλαγή γνώσεων και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα που εφαρμόζουν οι Σεφ χωρίς Σύνορα για τη διατροφή των προσφύγων. Ο ίδιος είπε ότι αναλαμβάνονται παγκοσμίως πρωτοβουλίες εκπαίδευσης των μαγείρων για τη «βιωσιμότητα της διατροφής». Στο φόρουμ, στο οποίο θα συμμετέχουν 80 νέοι σεφ, αναφέρθηκε ο Andy Cuthbert, πρόεδρος του συνεδρίου.
«Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη στην Ελλάδα με τα περισσότερα προϊόντα στον πρωτογενή τομέα -και μάλιστα ΠΟΠ και ΠΓΕ- και μια περιφέρεια με μεγάλη παραγωγή στην κτηνοτροφία», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Θεοφάνης Παπάς. Μια τελευταία δράση της περιφέρειας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η προβολή 100 συνταγών με προϊόντα που παράγονται στην περιφέρεια. Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου υποστήριξε ότι «έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα για εξαγωγές των προϊόντων μας, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε σ’ αυτό το συνέδριο». Η ίδια τόνισε ότι το συνέδριο συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας.
Το συνέδριο θα φιλοξενήσει 34 ομιλητές από όλο τον κόσμο, καθένας από τους οποίους θα καταδείξει μία διαφορετική πλευρά της παγκόσμιας γαστρονομίας. Μεταξύ αυτών και ο «πατέρας» της μοριακής κουζίνας Hervé This, ο Mark Moriarty, ο Peter Kuruvita, ο George Calombaris, ο Dimitrios Chronopoulos κ.ά. Στη λίστα των ομιλητών περιλαμβάνονται επίσης ο πατήρ Επιφάνιος (από τη Μονή Μυλοποτάμου) και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα διοργανωθούν ο παγκόσμιος διαγωνισμός αρχιμαγείρων, το Bill Gallagher Φόρουμ για νέους αρχιμάγειρες, μία εμπορική έκθεση και πολλές γαστρονομικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

No comments:

Post a Comment