Friday, June 10, 2016

EΞΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θα δοθούν για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος 10 εκατ. από τη γερμανική κυβέρνηση και άλλα 10 εκατ. από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για το Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, μετά το ταξίδι του στην Αμερική.

Όπως ανέφερε, σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, θα δοθούν για τη δημιουργία του Μουσείου 10 εκατ. από τη γερμανική κυβέρνηση και άλλα 10 εκατ. από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το ποσό από τη Γερμανία δε σχετίζεται με τα περί αποζημίωσης για τους Εβραίους.

«Τα δίνουν οι Γερμανοί σαν εισφορά στο δήμο Θεσσαλονίκης για το Μουσείο. Το ξεκαθάρισα αυτό όταν συναντήθηκα στο τελευταίο ταξίδι στο Βερολίνο με τον Γερμανό υφυπουργός Μίχαελ Ροτ» τόνισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον οποίο κατά το ταξίδι του στην Αμερική παρουσιάστηκε το σχέδιο για τη δημιουργία του Μουσείου.  

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν παρουσιαστεί προβλήματα κατά την αδειοδότηση του 6οροφου κτηρίου, τα οποία επιδιώκεται να ξεπεραστούν με πολεοδομική ρύθμιση με Προεδρικό Διάταγμα. «Βρισκόμαστε στο στάδιο της ολοκλήρωσης των νομικών και τυπικών διαδικασιών. Το Μουσείο θα λειτουργήσει σαν ένα ακόμη τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, είναι συμβολικό το σημείο» υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Επανέλαβε ότι η μελέτη για το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι δωρεά από δύο αρχιτεκτονικά γραφεία του εξωτερικού και συγκεκριμένα από Βερολίνο και Τελ Αβιβ.

Για τη δημιουργία Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα έχει παραχωρηθεί χώρος στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, και έχει ήδη υπογραφεί από τον Δεκέμβριο του 2013 μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Κεντρικού Δήμου, της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν σχέδια από εταιρείες του εξωτερικού.


No comments:

Post a Comment