Thursday, June 2, 2016

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ ΤΩΝ 101 ΧΡΟΝΩΝ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στα γραφεία του «Ε.Κ.» και στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο ΝΥ

MAYOR THESALONIKI YANNIS BOUTARIS KIRIKA    MAY 31,2016 DSC_1940
Ο κ. Μπουτάρης με τον κ. Διαματάρη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης το απόγευμα της Τρίτης επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι της Νέας Υόρκης, όπου έγινε δεκτός και συνομίλησε με τον εκδότη-διευθυντή του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνη Η. Διαματάρη.
Ο κ. Μπουτάρης συνεχάρη τον κ. Διαματάρη για την 101η επέτειο της ιδρύσεως του «Εθνικού Κήρύκα» που εορτάστηκε στις 2 Απριλίου και εξέφρασε τη χαρά που αισθάνθηκε βλέποντας την πινακίδα του δρόμου μπροστά στα κεντρικά γραφεία «Εθνικός Κήρυξ – National Herald Way», η οποία φέρει το λογότυπο της εφημερίδας γραμμένο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Διαματάρη για τους στόχους της επίσκεψής του σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον και διευκρίνισε ότι στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν και οι αντιδήμαρχοι Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Ανθεκτικότητας, Λίνα Λιάκου, και ότι η προβολή της Θεσσαλονίκης ως ενός από τους σημαντικότερους πυλώνες του ελληνικού τουρισμού βρίσκεται στις προτεραιότητες της επίσκεψης.
MAYOR THESALONIKI YANNIS BOUTARIS KIRIKA MAY 31,2016 DSC_1934
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπουτάρης παραχώρησε συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» και αναφέρθηκε και στις άλλες επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη. Ερωτηθείς για τους στόχους της επίσκεψης στις ΗΠΑ, επεσήμανε ότι ήρθε για να παραλάβει το Βραβείο «Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός», το οποίο απονέμεται σε ανθρώπους που έχουν δουλέψει για την ανάδειξη του Ολοκαυτώματος.
Το Βραβείο πρόκειται να απονεμηθεί σήμερα Τετάρτη, από τον οργανισμό «Αμερικανοί Φίλοι του Εβραϊκού Μουσείου στην Ελλάδα». «Καταφέραμε να αναδείξουμε την ύπαρξη του Εβραϊσμού στη Θεσσαλονίκη για πεντακόσια χρόνια, εξ ου και το προσωνύμιο της Θεσσαλονίκης η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. Με το Ολοκαύτωμα της εβραϊκής κοινότητας που αριθμούσε πενήντα χιλιάδες άτομα -το ένα τρίτο των κατοίκων- άλλαξε και η κατάσταση και το μέλλον της πόλης.
MAYOR THESALONIKI YANNIS BOUTARIS KIRIKA MAY 31,2016 DSC_1928
Ο δεύτερός λόγος είναι να μιλήσω στο Κογκρέσο σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το American Jewish Committee και θα υπογράψουμε τη διακήρυξη για τον αντισημιτισμό και τον αντιρατσισμό εγώ εκ μέρους των Ευρωπαίων δημάρχων και η δήμαρχος Χιούστον Τέξας εκ μέρους των Αμερικανών Δημάρχων. Είναι μια πολύ σημαντική εκδήλωση διότι στις μέρες μας ο φασιστικές αντιλήψεις κερδίζουν όλο και πιο περισσότερο έδαφος», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.
Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε το νωρίτερα με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο επεσήμανε: «Με τον Αρχιεπίσκοπο είχα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη όταν είχε έρθει με τον Πατριάρχη, αλλά σήμερα ανακάλυψα ότι όχι μόνο είμαστε συντοπίτες, αλλά τα οικογενειακά μας σπίτια ήταν πολύ κοντά το ένα με το άλλο στην Οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Επί πλέον, αποφοιτήσαμε και από το ίδιο σχολείο, το Πειραματικό Θεσσαλονίκης. Ετσι είπαμε πολλά πράγματα τα οποία ήταν συγκινητικά για αυτή την εποχή και βέβαια πρέπει να πω ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι εξαιρετικού επιπέδου και η παρουσία του είναι εγγύηση για τον Χριστιανισμό».
Οσον αφορά τις συναντήσεις που είχε το πρωί της Τρίτης με τον πρόεδρο του ομίλου «Libra Group», Γιώργο Λογοθέτη, και την ηγεσία της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, είπε ότι είχε ως στόχο να τους καλέσουμε να βοηθήσουν στην προσπάθεια που κάνουμε για την αναζωογόνηση και την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης. Σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε ότι «η Θεσσαλονίκη περνά πάρα πολύ μεγάλη κρίση και αυτό φαίνεται στα υψηλά ποσοστά ανεργίας που έχει γενικότερα, αλλά και στον νεανικό πληθυσμό.
MAYOR THESALONIKI YANNIS BOUTARIS KIRIKA MAY 31,2016 DSC_1945
»Η προσπάθεια που κάνουμε για την ανάδειξη της ιστορίας της πόληςείχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του τουρισμού. Το 2010 είχαμε ένα εκατομμύριο διανυκτερεύσεις στην πόλη, ενώ το 2015 κλείσαμε στα 2.200.000. Το 2010 είχαμε 25.000 Αμερικανούς, τώρα έχουμε ξεπεράσει τους 75.000 οι οποίοι ήρθαν στην Θεσσαλονίκη και δεν είναι αυτού καθ’ εαυτού Αμερικανοί, αλλά είναι Αμερικανοεβραίοι. Είναι και αυτό αποτέλεσμα της ανάδειξης του εβραϊκού παρελθόντος της πόλης. Οπως επίσης είχαμε και μεγάλη αύξηση με τους Τούρκους που έρχονται και αναζητούν τα σπίτια των προγόνων τους, κάτι παρόμοιο με αυτό που κάνουμε και εμείς όταν πηγαίνουμε στην Τουρκία».
Ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει η Ομογένεια για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι «η Ομογένεια μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα. Μπορεί να συμπαρίσταται στα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στην Αμερική, να προτιμάνε το ελληνικό ελαιόλαδο από το ιταλικό, τα ελληνικά κρασιά, τη φέτα και τα άλλα προϊόντα, αλλά πάντοτε να έχουν ποιοτικές απαιτήσεις.
Να επωφελούνται από κάθε ευκαιρία διακοπών και άλλων να επισκέπτονται την Ελλάδα και να γαλουχούν τη νεότερη γενιά με τι εστί Ελλάδα».
Μετά τη συνέντευξη, ο δήμαρχος επισκέφθηκε το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη και μίλησε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εκτελεστική διευθύντρια Αμάλια Κοσμετάτου σε συνεργασία με τοΣυμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και αμέσως μετά επισκέφθηκε τη μεγάλη έκθεση του Ωνασείου «Θεοί και Θνητοί στον Ολυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Δία».
Βίντεο/φωτογραφίες: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

ONASSIS CULTURAL CENTER NY MAYOR THESALONIKI YANNIS BOUTARIS MAY 31,2016 DSC_1960 ONASSIS CULTURAL CENTER NY MAYOR THESALONIKI YANNIS BOUTARIS MAY 31,2016 DSC_1971 ONASSIS CULTURAL CENTER NY MAYOR THESALONIKI YANNIS BOUTARIS MAY 31,2016 DSC_1986 ONASSIS CULTURAL CENTER NY MAYOR THESALONIKI YANNIS BOUTARIS MAY 31,2016 DSC_1990 ONASSIS CULTURAL CENTER NY MAYOR THESALONIKI YANNIS BOUTARIS MAY 31,2016 DSC_1995 ONASSIS CULTURAL CENTER NY MAYOR THESALONIKI YANNIS BOUTARIS MAY 31,2016 DSC_1999 ONASSIS CULTURAL CENTER NY MAYOR THESALONIKI YANNIS BOUTARIS MAY 31,2016 DSC_2008 ONASSIS CULTURAL CENTER NY MAYOR THESALONIKI YANNIS BOUTARIS MAY 31,2016 DSC_2010 ONASSIS CULTURAL CENTER NY MAYOR THESALONIKI YANNIS BOUTARIS MAY 31,2016

No comments:

Post a Comment