Thursday, July 7, 2016

TO IKA ΔΕΣΜΕΥΕΙ 327.000 ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

Το ΙΚΑ δεσμεύει το χρηματικό ποσό των 327.000 ευρώ που δικαιούται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος από την επιστροφή φόρου.
Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μετά την τελευταία δυσάρεστη εξέλιξη όπου το ΙΚΑ προχωρά σε δέσμευση των χρημάτων που επρόκειτο να λάβει το θεάτρο ως επιστροφή φόρου.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός "Στο Κοκκινο", πρόκειται για 327.000 ευρώ, χρήματα τα οποία δεσμεύονται λόγω των χρεών που έχει το θέατρο προς το ΙΚΑ από προηγούμενα χρόνια.

Παρότι, το ασφαλιστικό ταμείο έχει το δικαίωμα βάσει νόμου να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, εύλογα εγείρονται αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί, το ΚΘΒΕ έχει προχωρήσει σε ρύθμιση των χρεών που έχει προς το ΙΚΑ (πλέον είναι περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ), ρύθμιση η οποία τηρείται. Σύμφωνα με αυτήν, κάθε μήνα καταβάλλεται προς το ασφαλιστικό ταμείο δόση ύψους 20.000 ευρώ. Ωστόσο, το ΙΚΑ εκμεταλλευόμενο σχετική διάταξη που του δίνει τη δυνατότητα να δεσμεύσει χρήματα από επιστροφή φόρου, δεσμεύει τα 327.000 ευρώ. Τα χρήματα βέβαια αυτά πιθανότατα δεν προορίζονται για τις άμεσες επόμενες δόσεις, αλλά πιστώνονται στις ημερομηνίες λήξης της ρύθμισης. Δηλαδή, παρότι δεσμεύονται 327.000 ευρώ, το ταμείο δεν απαλλάσσει το θέατρο από την καταβολή των επόμενων μηναίων δόσεων, αλλά πιστώνει τα χρήματα για τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης.

Αν δεν υπάρξει άμεσα λύση, άνθρωποι που γνωρίζουν κάνουν λόγο για ορατό κίνδυνο να υπάρξει μία αλληλουχία αρνητικών εξελίξεων που θα επηρεάσουν τον οικονομικό ορίζοντα του οργανισμού και κατ’ επέκταση το μέλλον του. Καταρχήν, κινδυνεύουν οι μισθοδοσίες του προσωπικού, στους οποίους οφείλεται ήδη ο Ιούνιος. Επιπλέον, δεν θα τροφοδοτηθεί το καλοκαιρινό πρόγραμμα, οπότε θα χαθούν τα εισιτήρια από την περιοδεία και από την Επίδαυρο, από την οποία με βάση και την προπώληση αναμένονται σημαντικές εισπράξεις. Από εκεί και πέρα, αν χαθούν τα 327.000 ευρώ της επιστροφής φόρου, αμφίβολο είναι αν θα μπορέσουν να δοθούν τόσο οι δόσεις της ρύθμισης όσο και οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, οι οποίες καταβάλλονται κανονικά πέρα από το ποσό της ρύθμισης. Στην απευκταία αυτή περίπτωση, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές θα προστεθούν ως χρέος προς το ΙΚΑ, οπότε θα εκπέσει η ρύθμιση και το χρέος θα γίνει στο σύνολό του απαιτητό. Βέβαια, το θέατρο δεν έχει σε καμία περίπτωση την δυνατότητα να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο. Οπότε και το ίδιο το ταμείο, δεν θα λάβει τα χρήματα που του οφείλονται.

Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, η διοίκηση του θεάτρου βρίσκεται σε πυρετό επαφών και διαβουλεύσεων προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Και οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, σύμφωνα με πληροφορίες,  επιδιώκουν να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά μετά την άφιξη του από την Κίνα.

Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί πως όλα αυτά που συμβαίνουν στην περίπτωση του ΚΘΒΕ, εγείρουν ζητήματα σχετικά με τον τρόπο που το κράτος μέσω των υπηρεσιών του συμπεριφέρεται σε ένα κρατικό θέατρο. Το ΚΘΒΕ, αν δεν ήταν φορέας της κυβέρνησης- ο οποίος επιχορηγείται μάλιστα από το κράτος-, θα μπορούσε να ζητήσει να ενταχθεί στο άρθρο 99 ή να κηρύξει πτώχευση, οπότε υπό αυτήν την έννοια δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως μία κανονική ιδιωτική εταιρία που χρωστά ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Άλλωστε, σε όποιες ενέργειες γίνονται, θα πρέπει να συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις που αυτές θα έχουν. Διότι, αν δεν βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί ο σκόπελος αυτός που έχει προκύψει, το ΚΘΒΕ, που καταβάλλει προσπάθεια να σταθεί όρθιο ενώ είναι γνωστή η δεινή οικονομικά θέση στην οποία βρίσκεται από προηγούμενα χρόνια, θα δεχτεί τη χαριστική βολή.


No comments:

Post a Comment