ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Friday, July 29, 2016

 

Η Δήλος του Σαρωνικού: Το  νησάκι σε απόσταση αναπνοής από τις Σπέτσες & την Ύδρα έχει ιστορία που ξεπερνά τα 6000χρόνια! 


Η Δηλος του Σαρωνικου: Το μικρο νησακι σε αποσταση αναπνοης απο τις Σπετσες & την Υδρα εχει ιστορια που ξεπερνα τα 6000χρονια! (photos)

Ένα μικρό γοητευτικό νησί στο Σαρωνικό έχει ιστορία αντάξια της Δήλου. Ήδη από το 1994 έχει κυρηχθεί αρχαιολογικός χώρος και απαγορεύεται η ανέγερση οποιουδήποτε κτηρίου σε αυτό.
Η ιστορία του ξεκινά από την Εποχή του Χαλκού και φτάνει ως την Επανάσταση. Πολλοί Έλληνες μποροεί να αγνοούν την ύπαρξή του, όχι όμως και οι Άγγλοι. Πρόσφατο δημοσίευμα αγγλικού ιστότοπου μας θύμισε πως ήρθε η ώρα να γίνει μνεία στον Δοκό που ζει στη σκιά της  Ύδρας και των Σπετσών.
Ευρήματα από την 6η χιλιετία προ Χριστού μαρτυρούν πως υπήρχε μόνιμη και πολυάνθρωπη εγκατάσταση στην βόρεια ακτή του νησιού, στο ακρωτήριο Μύτη Κομμένη και στην θέση Λέδεζα.
Το 1875 εντοπίστηκε στον βυθό του Δοκού το αρχαιότερο ναυάγιο της Μεσογείου, που χρονολογήθηκε από την 3η χιλιετία προ Χριστού! Αυτή η έντονη ναυτική ιστορία εξηγεί προφανώς και την τόσο πρώιμη κατοίκηση.
Η αρχαία Απεροπία, υπήρξε σημαντικότατο κομμάτι του θαλάσσιου πολιτισμού και του εμπορίου της Μεσογείου. Αν υπολογίσει κάποιος ότι υπάρχει και τεράστιος μυκηναϊκός περίβολος, αλλά και ένας από τους πιο όμορφους φάρους του Αιγαίου, καταλαβαίνουμε ότι τα αξιοθέατα του Δοκού μοιάζουν πολύ σημαντικά για να περάσουν απαρατήρητα. Χθες η Telegraph πρότεινε κρουαζιέρα στον Σαρωνικό και στάση στον Δοκό, τον οποίο παρομοίασε με παράδεισο.
Το όνομα Δοκός το πήρε κατά τα βυζαντινά χρόνια, καθώς έμοιαζε να ενώνει τα στενά του αρχαίου Βούπορθμου, δηλαδή την σημερινή χερσόνησο του Μουζακίου στην Ερμιόνη με την απέναντι  Ύδρα. Πρόκειται για ένα από τα λιγοστά νησιά που απέκτησαν αρσενικό όνομα.
Ορεινό και βραχώδες, με πανέμορφους αλλά απότομους όρμους, με ένα ύψωμα που φαντάζει τεράστιο στα 308 μέτρα ύψος του να δεσπόζει στο κέντρο του, ο Δοκός υπήρξε στρατηγικής σημασίας σημείο. Αυτός είναι ο λόγος που στα ανατολικά του υπάρχει ένα τόσο μεγάλο ενετικό κάστρο, αλλά είναι και ο λόγος που συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση, όντας το μυστικό αγκυροβόλιο των Υδραίων ναυάρχων.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Η πρόσβαση στον Δοκό γίνεται από τις  Σπέτσες, την  Ύδρα και την Ερμιόνη με θαλάσσια ταξί, τα οποία θα εντοπίσετε στο λιμάνι.

No comments:

Post a Comment