ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, July 28, 2016

TA ΣΧΕΔΙΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ TV 100

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει στόχο να μετατρέψει τη ΔΕΠΘΕ σε διαδημοτικό φορέα, με στόχο να πάψει ο δήμος να επιφορτίζεται τη δαπάνη συντήρησής της.
Μέχρι το τέλος του χρόνου πιστεύει ότι θα καταφέρει να μετατρέψει τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας του δήμου Θεσσαλονίκης (TV 100, FM 100) σε διαδημοτικό φορέα ο Γιάννης Μπουτάρης. Στη χειρότερη περίπτωση, λόγω του τρόπου που κινούνται τα πράγματα στην Ελλάδα, μέχρι τους πρώτους μήνες του 2017. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναπτύσσει εδώ και καιρό το σχέδιο του, σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους 13 δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με την κυβέρνηση, που φαίνεται να ευνοεί τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
Τελικός στόχος του Γ. Μπουτάρη είναι να πάψει ο δήμος Θεσσαλονίκης να επιφορτίζεται το σύνολο της δαπάνης συντήρησης της ΔΕΠΘΕ, που είναι υπό τις παρούσες συνθήκες δυσβάστακτο. Την περασμένη Τρίτη κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου, που είχε στο επίκεντρο της την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ο δήμαρχος συζήτησε το θέμα της ΔΕΠΘΕ για μία ακόμη φορά με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά. Όπως ο ίδιος ο Γ. Μπουτάρης είπε σε συνεργάτες του ο υπουργός όχι μόνο συμφωνεί, αλλά και θα βοηθήσει νομοθετικά να προχωρήσει το θέμα. Του ζήτησε μόνο λίγο χρόνο για να τελειώσει με το θέμα της αδειοδότησης των τεσσάρων πανελλαδικής εμβέλειας ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών και αμέσως μετά θα δούνε από κοινού τις λεπτομέρειες.
Πιθανόν, μάλιστα, ο κ. Παππάς να χρειαστεί να λύσει νομοθετικά δύο ζητήματα που αφορούν τη μετεξέλιξη της ΔΕΠΘΕ σε διαδημοτικό φορέα. Πρώτον, τη μετατροπή σε εταιρεία ειδικού σκοπού, ώστε να έχει η διοίκηση της την απαιτούμενη με βάση το αντικείμενο της δραστηριότητάς της ευελιξία, χωρίς να εξαρτάται απόλυτα από τις διαδικασίες του δημοσίου, που διέπουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για παράδειγμα, να μπορεί να προσλάβει ειδικό προσωπικό (δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, ηχολήπτες, τεχνικούς κ.λπ.) χωρίς τις μακροχρόνιες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Δεύτερον, το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η οικονομική συνδρομή των άλλων 13 δήμων, οι οποίοι –σύμφωνα με το Γ. Μπουτάρη- έχουν δεχθεί να συμμετάσχουν, αφού αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να αποτελέσει βασικό δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες. Είναι γνωστό ότι το πλαίσιο των δαπανών των ΟΤΑ, μέσω του παρέδρου και την Αποκεντρωμένης Περιφέρειας, είναι σφιχτό, ειδικότερα σε θέματα προβολής των δημάρχων. Μάλιστα, έχουν κοπεί κονδύλια με την αιτιολογία ότι εξυπηρετούν προπαγανδιστικούς και όχι απλά ενημερωτικούς σκοπούς.
Ως γνωστόν η ΔΕΠΘΕ αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1990, σε μια περίοδο που τα πρόσωπα που διετέλεσαν δήμαρχοι Θεσσαλονίκης –αλλά και συχνά όσοι διεκδικούσαν τη θέση- είχαν βλέψεις για την κεντρική πολιτική σκηνή ή προέρχονταν από αυτήν. Επομένως χρηματοδοτούσαν ευχαρίστως τη λειτουργία τηλεοπτικού και ραδιοφωνικών σταθμών, μέσα που αξιοποιούσαν επικοινωνιακά. Σε αυτή τη φάση, όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις, ο ρόλος τους ως τη «φωνή του δημάρχου» έχει εξαντληθεί. Πολύ περισσότερο που ο Γ. Μπουτάρης έχει μικρή ανάγκη, καθώς η πρόσβασή του στο σύνολο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης είναι ευχερής.
Ο ίδιος ο δήμαρχος –όπως εξομολογείται σε συζητήσεις με συνεργάτες του- θεωρεί ότι ειδικά για την TV 100 η ευκαιρία να αναδειχθεί σε αξιόπιστο μέσο έκφρασης του νομού Θεσσαλονίκης είναι ιδανική. Λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που τα τελευταία χρόνια μαστίζει τα ιδιωτικά κανάλια των Αθηνών η θέση της Θεσσαλονίκης στην ειδησεογραφία είναι περιορισμένη. Δεν αφορά, μάλιστα, καθόλου τα αμιγώς τοπικά θέματα, ούτε τον υπόλοιπο νομό. Σε συνδυασμό, επίσης, με την κρίση στα μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης το κενό που έχει δημιουργηθεί είναι σημαντικό. Η κάλυψή του αποτελεί κοινωνική ανάγκη, που –κατά τον Γ. Μπουτάρη- θα μεταφραστεί σε τηλεθέαση, κάτι που θα κάνει το εγχείρημα επιτυχημένο.


No comments:

Post a Comment