shutterstock_139037795
Οι μύλοι
Από τα πιο γραφικά αξιοθέατα-σύµβολο της Μυκόνου δεν είναι άλλο από τους κατάλευκους 5 µύλους που υψώνονται καµαρωτοί µε τα ψάθινα «καπέλα» τους στη γραφική συνοικία της Αλευκάνδρας-Μικρή Βενετία. Όσο για το παρελθόν τους, κάποτε εξυπηρετούσαν την τροφοδοσία των διερχόµενων πλοίων και στόλων, ενώ σήµερα σχηµατίζουν ουρές θαυµαστών τους… που θέλουν να απαθανατίσουν µε τη φωτογραφική τους µηχανή κάτι από τη χάρη τους!
shutterstock_205978543
Φάρος Αρμενιστής
Αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και µεγαλύτερους φάρους του Αιγαίου που πρόσφερε ακούραστα το φως του στους ναυτικούς µέχρι και τη δεκαετία του ’80. Βρίσκεται στα βόρεια παράλια της Μυκόνου και από εδώ αξίζει οπωσδήποτε να ατενίσετε την καλύτερη ανατολή στο νησί! Secret: Ο αυθεντικός µηχανισµός του Φάρου φιλοξενείται στον κήπο του Ναυτικού Μουσείου.
_DSC9288
Παναγία Παραπορτιανή
Ακόµα ένα από τα πιο πολυφωτογραφηµένα σηµεία της Μυκόνου οφείλει την ονοµασία της από το παραπόρτι, δηλαδή τη µικρή είσοδο στο κάστρο, ενώ η θαυµατουργή εικόνα της (πάνω από 300 ετών), σύµφωνα µε την παράδοση ψαρεύτηκε από ένα ναυτικό στη Σάµο! Το ασβεστωµένο κτίσµα, που έλκει τα βλέµµατα όλων των περαστικών στη συνοικία του Κάστρου, στην πραγµατικότητα αποτελεί ένα σύµπλεγµα από πέντε εκκλησάκια, χωρισµένα σε δύο επίπεδα. Δηµιούργηµα ανώνυµων µαστόρων, ξεχωρίζει για την απέριττη φόρµα του, την εκτυφλωτική λευκότητα και την κυκλαδίτικη πλαστικότητά του!
_MG_6973
Πόρτες
Στη διαδροµή για τον Πλατύ Γιαλό, η µυκονιάτικη ύπαιθρος µάς εκπλήσσει για ακόµα µία φορά µε τα αποµεινάρια της Ιστορίας, αφού εδώ συναντάµε τα ερείπια ενός πύργου της Ελληνιστικής Περιόδου, που υποστηρίζεται ότι αποτέλεσε µέρος του τότε αµυντικού συστήµατος του νησιού! Και το όνοµα αυτού; «Πόρτες», λόγω της πόρτας που σχηµατίζουν τρεις µεγάλοι λαξευµένοι γρανιτόλιθοι. Πρόκειται για ένα µνηµείο µεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος που πραγµατικά αξίζει τον χρόνο σας. Αντίστοιχοι πύργοι δεσπόζουν και σε άλλα µέρη της Μυκόνου (Ληνώ, Καµπαναριά, Χάλαρα κ.λπ.), οι οποίοι βοηθούσαν στο σύστηµα επικοινωνίας εκείνης της εποχής, τις γνωστές φρυκτωρίες.
andreas bekas-37edited
180 Sunset bar 
Σε ένα από τα πιο προνοµιακά σηµεία, κρυµµένο µέσα στο Κάστρο Πανηγυράκη, ένα ολοκαίνουριο spot υποστηρίζει αυτό ακριβώς που υπονοεί το όνοµά του…  Η εµπειρία στο 180 sunset bar είναι σχεδόν αδύνατο να περιγραφεί µε λόγια, γιατί εδώ «µιλάει» η «αεροπλανική» θέα αλλά και όλο το feeling που νιώθεις µέχρι να φτάσεις. Ο χώρος, φυσική προέκταση του κτήµατος στο οποίο ανήκει, είναι εξαιρετικά διαµορφωµένος για να χαρίζει απεριόριστη και ανεµπόδιστη άποψη στον ανοιχτό ορίζοντα. Ξεχωριστά cocktails, κάποια signature µε έντονο το ελληνικό στοιχείο, αλλά και µια προσεγµένη wine list –κυρίως ελληνικού αµπελώνα– συνοδεύουν τη sunset εµπειρία, ενώ η µουσική, επίσης ανάλογου ύφους, κινείται σε lounge ρυθµούς. Καθηµερινά, από την ώρα του ηλιοβασιλέµατος-00:00.
_MG_7022
Does Your Mother Know
Καµινάκι, Τ. 22890 78115, www.doesyourmotherknow.gr 
Αφού περάσουµε το πρώτο του department µε casual chic αντρικά και γυναικεία ρούχα και αξεσουάρ, στο βάθος την έκπληξη κάνει ένα elegant sex shop, που από φέτος διαθέτει ακόµα πλουσιότερη γκάµα σε ερωτικά αξεσουάρ και όχι µόνο! (Στο παλιό Λιµάνι – πίσω από το Remezzo). Καθηµερινά 11:00-01:00.

_MG_7498Barfume Parfumerie
Αγ. Κυριακής 16, Χώρα, Τ. 22890 2525
Από πέρυσι σκορπίζει νότες ντελικάτων αρωµάτων στην ολοζώντανη περαντζάδα της Αγίας Κυριακής. Στο µικρό και προσεγµένο κυκλαδίτικο σκηνικό του, τα βλέµµατα και ειδικά την όσφρηση… µαγνητίζουν διάσηµα brands exclusive αρωµάτων! Καθηµερινά 11:00-01:00.
_MG_4125Cigar Lounge
Βορ. Ηπείρου, Λάκκα, Χώρα, Τ. 22890 29258, www.youandme.gr 
Ενηµερωµένο cigar lounge στην καρδιά της Μυκόνου, όπου βρίσκουµε από τσιγάρα, πούρα και ναργιλέ, µέχρι αντρικά αξεσουάρ, ιδανικά για προτάσεις δώρων! Καθηµερινά 09:00-05:00.
Mykonos Art Tattoo
Αγίου Λουκά 6, Φάµπρικα, Τ. 22890 77035
Με παρουσία 8 χρόνων στη Μύκονο (και 20 στην Αθήνα, αλλά και µε «αδερφάκι» στην Κύπρο) και τους βραβευµένους artists Φίλιππo και Χριστίνα, φηµίζεται για τα εντυπωσιακά tattoos (και από henna) που µοιάζουν µε µικρά έργα τέχνης. Μάλιστα, συχνά φιλοξενούν και guests tattoo artists από το εξωτερικό, ενώ τους ίδιους θα τους συναντήσουµε φέτος και σε διάφορα events σε γνωστά hot spots του νησιού! Kαθηµερινά 24 ώρες.
IMG_3933I-Museum
Δήλου 8, Χώρα, Τ. 22890 77370
Αποτελεί έναν µοναδικό χώρο που αναδεικνύει την ελληνική τέχνη στο πέρασµα των αιώνων, µέσα από εκθέµατα-πιστά αντίγραφα από τις συλλογές των σηµαντικότερων µουσείων της χώρας, τα οποία µπορείτε να αποκτήσετε! Φέτος οι «θησαυροί» εµπλουτίστηκαν και µε τα εκκεντρικά έγχρωµα αγάλµατα της σειράς Sophia, που συναντάµε και στο Μουσείο του Λούβρου και το British Museum. Καθηµερινά 09:00-02:00.
DSC_2812Fokos Tavern
Φωκός, Μ. 6944644343, www.fokosmykonos.com
Αυτή η ατµοσφαιρική ταβέρνα, µε οικοδεσπότες τον Χρόνη και την Kate, έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για την τοποθεσία της στην παρθένα παραλία του Φωκού, για την αυθεντική vintage αισθητική, αλλά και τις παραδοσιακές νοστιµιές! Καθηµερινά 13:00-19:00.
KIM_9517
Kiki’s tavern
Η κρυµµένη ταβερνούλα στην εναλλακτική παραλία του Αγίου Σώστη αποτελεί must για τους Μυκονιάτες, ενώ η φήµη της έχει φτάσει και στους επισκέπτες του νησιού που σπεύδουν εδώ για να γευτούν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις βασισµένες σε αγνές πρώτες ύλες, σε µια ζεν ατµόσφαιρα! Must taste: Οι ψητές νοστιµιές στα κάρβουνα και η µεγάλη ποικιλία σε ορεκτικά.
_DSC3354Kastro’s
Αγίων Αναργύρων 1, Τ. 22890 23072
Δεσπόζει από το 1976 στην περιοχή Κάστρο. Στο γραφικό και παρεΐστικο σοκάκι του ή µέσα στην εκλεπτυσµένη σάλα του, µε απευθείας σύνδεση… τη θάλασσα, οι θαµώνες του ροµαντζάρουν απολαµβάνοντας πιάτα µεσογειακής κουζίνας µε ελληνικές επιρροές, ένα ποτήρι κρασί ή ένα χαλαρό cocktail τα βράδια! Kαθηµερινά 11:00-01:00.

IMG_5412
Κάστρο Πανηγυράκη 
(Χώρα, M. 699 3601424)
Μέσα σε µια καταπράσινη έκταση -22.000 τ.µ. (!)- ένας αυθεντικός µυκονιάτικος ανεµόµυλος έχει µετατραπεί σε luxury prive accommodation. O ανεµόµυλος και ο ξενώνας του είναι δύο διαφορετικές πολυτελείς µονάδες µε έντονα τα παραδοσιακά στοιχεία. H απέριττη πολυτέλεια και οι σύγχρονες ανέσεις του, καθιστούν τη διαµονή εξαιρετική εµπειρία! Στα συν το ολοκαίνουριο180 sunset bar που «χαρίζει» απλόχερα όλη τη Χώρα… στο πιάτο αλλά και τα µαθήµατα yoga! (από τη Δύση µέχρι τις 00:00). Από €340.
_DSC9441
Casa Dolce
Ευαγγελιστράκι, T. 22891 10714, www.casadolce.gr
Εδώ θα γευτείτε παγωτά ιταλικής σχολής µε βάση το φρέσκο γάλα, κυκλαδίτικες αλλά και πρωτότυπες πρώτες ύλες. Λαχανικά, τυριά, ακόµα και αγαπηµένα cocktails, στα χέρια του δηµιουργού τους Νίκου Κουκιάσα µετουσιώνονται σε άκρως ιδιαίτερα παγωτά! Γεύσεις όπως κοπανιστή, παντζάρι και wasabi είναι µόνο µερικές από αυτές που αξίζει να δοκιµάσετε! Καθηµερινά όλο το χρόνο 09:00-22:00.
anixi bistro (2)
Anixi Bistro
Μούρζικα, Ορνός, Τ. 22890 79750
Μακριά από τα αδιάκριτα βλέµµατα και την κίνηση της Χώρας, ξετρυπώσαµε ένα secret spot στον Ορνό που «ταξιδεύει» όλες µας τις αισθήσεις! Σε ένα προνοµιακό location στην κορυφή του λόφου, το Anixi Bistro «παντρεύει» αρµονικά το νησιώτικο «σκηνικό» µε την αυθεντική φιλοξενία και ο Αντώνης Κουσαθανάς µε τη σύζυγό του Ειρήνη Χαριτοπούλου µάς υποδέχονται στον δικό τους «κρυµµένο παράδεισο»! Με θέα που κόβει την ανάσα, από τη µια σε όλο τον κόλπο του Ορνού και µέχρι την Πάρο και από την άλλη στην παραλία του Κόρφου, ερχόµαστε για ένα early dinner ατενίζοντας το ηλιοβασίλεµα και γευόµαστε εξαιρετικές προτάσεις της µεσογειακής κουζίνας από τη µικρή αλλά εµπνευσµένη κάρτα του – must taste η αστακοµακαρονάδα και η γαριδοµακαρονάδα! Όταν το νησί ανάβει τα φώτα του, χαλαρώνουµε δίπλα στην πισίνα µε ένα ποτήρι κρασί από επιλεγµένες ετικέτες του ελληνικού αµπελώνα και ξεχωριστή προτίµηση στο Anixi Bistro -παραγωγής των ιδιοκτητών- παρέα µε ethnic, jazz και lounge ακούσµατα, ρεµβάζοντας το µυκονιάτικο τοπίο! Highlight: Οι value for money τιµές, το φιλικό service και η easy going ατµόσφαιρα! Από €20. Καθηµερινά όλο το χρόνο 18:30-01:00.

centralmykonos (3)Central
Δροσοπεζούλα (Αργύραινα), Τ. 22890 77306
Με ένα µενού που υµνεί την απλότητα και την αυθεντικότητα των κυκλαδίτικων γεύσεων, γνήσια φιλοξενία και µοναδική θέα στη Χώρα, το Central σε ένα από τα πιο όµορφα µπαλκόνια της Μυκόνου -στη low profile Δροσοπεζούλα- είναι αναµφισβήτητα ένα από τα spots του νησιού που κάθε επισκέπτης πρέπει να ανακαλύψει! Ο βασικός λόγος είναι το εξαιρετικό κυκλαδίτικο πρωινό του, που αποτελεί ωδή στις ολόφρεσκες πρώτες ύλες από 7 διαφορετικά νησιά και φέρει την υπογραφή του διακεκριµένου και πιστοποιηµένου της Aegean Cuisine chef Γιάννη Γαβαλά, το οποίο εκτελεί µε µαεστρία στην κουζίνα η chef Βασιλική Μπασιούρη. Στον ανανεωµένο χώρο του, που εντυπωσιάζει µε το βιοµηχανικό του design, µας υποδέχονται η Σπυριδούλα Σιµωνετάτου και ο Μανώλης Κουσαθανάς, από νωρίς το πρωί µε λαχταριστές προτάσεις όπως η φρουτάλια Άνδρου, τα χωριανά αυγά πάνω σε λαδοπαξίµαδο Κυθήρων, ο καγιανάς µε τυροβολιά Μυκόνου και αρκετές ακόµα θρεπτικές λιχουδιές για το καλύτερο ξεκίνηµα της ηµέρας, παρέα µε αρωµατικό καφέ, super juices φρέσκων φρούτων και δροσερά smoothies. Πριν την παραλία, απαραίτητη µια στάση για να εφοδιαστούµε µε χορταστικά σάντουιτς ή µια ελαφριά σαλάτα! Τip: To σούρουπο ενδείκνυται για χαλαρά sunset cocktails και chill out µουσικές! Στα συν το parking. Καθηµερινά όλο το χρόνο 07:00-01:00 (µέχρι τις 15:00 η κουζίνα).
House Solutions
Περιφερειακή οδός, Ορνός, Τ. 22891 81027, www.housesolutions.gr
Για πρώτη φορά στη Μύκονο, µια εταιρεία έρχεται να αναλάβει το ολοκληρωµένο facility management της κατοικίας σας και να φροντίσει για όσα χρειάζεται κατά την περίοδο της απουσίας σας. Η Ηouse Solutions, το νέο παιδί του Mykonos Invest, µε εµπειρία από το 2001 στο real estate, παρέχει ολοκληρωµένα πακέτα υπηρεσιών (και customized) όπως επιθεωρήσεις, πληρωµές λογαριασµών, καθαρισµούς, συντηρήσεις, επισκευές κ.ά.
IMG_0285 edt
Φοίβος
Τ. 22890 24970, 6944 14 8221, www.phoebus.gr
Ένα παλιό σκαρί, που το 1998 µεταµορφώθηκε σε ένα άνετο, παρεΐστικο και ντιζαϊνάτο (οld fashioned) σκάφος µε το όνοµα Φοίβος. Χάρη στον καταξιωµένο αρχιτέκτονα και γλύπτη Ζαννή Κουκά υπόσχεται να µας χαρίσει µια αξέχαστη απόδραση στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου! Οπότε τι θα λέγατε για ένα ταξιδάκι µε µπάνιο, περιήγηση και ατέλειωτες ώρες χαλάρωσης, όπου θα µπορέσετε να διοργανώσετε parties και events εν πλω και να κάνετε µια κρουαζιέρα στη Δήλο και τη Ρήνεια;
_MG_7813
Κάντε τις διακοπές σας χωρίς να στερηθείτε τους ρυθµούς του healthy living και τη γυµναστική σας και αφεθείτε στην πλούσια εµπειρία της personal trainer ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ. Εσείς, το µόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε τα πλήρως customized προγράµµατα γυµναστικής και ευεξίας.
Η ιδανική επιλογή για όσους επιθυµούν ροµαντικές διακοπές ή έναν αξέχαστο µήνα του µέλιτος, τοΑΨΕΝΤΙ στον Άγιο Ιωάννη θα ανταµείψει µε το παραπάνω τις προσδοκίες σας, αφού είναι το µόνο ξενοδοχείο αποκλειστικά για ζευγάρια! (www.apsenti.com).
KIM_9142
Αν δεν θέλετε να αποχωριστείτε τις νοστιµιές της µαµαδίστικης κουζίνας ή αν έχετε νοσταλγήσει την αξεπέραστη αξία της… αφεθείτε στα χέρια της ΣΠΙΤΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ της Ειρήνης Ζουγανέλη και του συζύγου της Βαγγέλη Χατζησπύρου. Αγνά προϊόντα από το περιβόλι τους στην Άνω Μερά εγγυώνται σίγουρη επιτυχία στις υπηρεσίες που παρέχουν, από catering για πάσης φύσεως εκδηλώσεις, µέχρι bbq parties και private cooking! (www.spitikikouzina-mykonos.gr).
shutterstock_137295764Mykonos Sailing
Μ. 6943 904949 & 6944 464331, www.mykonossailing.gr
To team του Μykonos Sailing προσφέρει µοναδικές εµπειρίες στις θάλασσες του Αιγαίου µε µεγάλη ποικιλία σκαφών (από παραδοσιακό καΐκι µέχρι mega yachts) και άρτια εκπαιδευµένους skippers. Εκτός από τα κλασικά tours (Δήλο, Ρήνεια και Νότια Ακτή του νησιού), διοργανώνονται και θεµατικές κρουαζιέρες, αλλά και πλήρως customized, ενώ στα δυνατά του χαρτιά και το 5* service, που περιλαµβάνει µεταξύ άλλων και homemade γεύµα on board!
shutterstock_127085111
Miss Concierge
Μ. 6943904949, www.missconcierge.gr
Για την αξέχαστη διαµονή σας στο νησί φροντίζουν οι άνθρωποι του Miss Concierge µε µια σειρά services, που περιλαµβάνουν ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών και βιλών, µε ένα µεγάλο portfolio (σε Μύκονο και Σαντορίνη), yachting µε µεγάλη ποικιλία σε σκάφη, αctivities και πλήρως personalised εµπειρίες! Μεταξύ άλλων φροντίζει για τις πολυτελείς µεταφορές σας, για VIP κρατήσεις και special events, για spa και wellness υπηρεσίες, αλλά και για προσωπική ασφάλεια.
shutterstock_58004788
Ουρανός ΙΙ
Αν ανήκετε στους λάτρεις των εκδροµών που συνδυάζουν πολυτέλεια αλλά και περιπέτεια, τότε το Ουρανός ΙΙ, ένα ξύλινο εντυπωσιακό σκαρί 13 µέτρων και χωρητικότητας 49 ατόµων, θα σας προσφέρει µια µοναδική ταξιδιωτική εµπειρία! Οπότε δεν έχετε παρά να κλείσετε µία από τις ηµερήσιες εκδροµές που διοργανώνει στις νότιες παραλίες του νησιού, τη Δήλο, τη Ρήνεια και το Τραγονήσι (www.mykonostraditionalcruises.com).

Η Mykonos Rib Cruising | Luxury Charters  προσφέρει µια αξέχαστη απόδραση µε το «Αnemos», ένα πολυτελές Rib boat Scorpion Seafarer 11m. και µας επιφυλάσσει τη ζεστή φιλοξενία του ζεύγους των ιδιοκτητών του, Νικόλα Δούκα και της συζύγου του Claudia. Βουτιές σε κοσµοπολίτικες και ερηµικές παραλίες της Μυκόνου, εξόρµηση σε Δήλο, Ρήνεια, µέχρι τις υπόλοιπες Κυκλάδες (Σαντορίνη, Αντίπαρο-Πάρο), ακόµα και στις Μικρές Κυκλάδες (Ηρακλειά, Σχοινούσα κ.ά.) συνιστούν µια privé εµπειρία που θα θυµάστε για πάντα! (www.mykonosribcruising.gr).

Με την ιδιωτικότητα και τις υψηλού επιπέδου ανέσεις  που διακρίνει το πλήρως εξοπλισµένο luxury POSEIDON MOTOR YACHT ανακαλύπτουµε hidden παραλίες, ηµερήσιες ξεναγήσεις στα νησιά, µια ροµαντική κρουαζιέρα ή ένα εν πλω prive πάρτι στα σµαραγδένια νερά του Αιγαίου! (www.poseidonhotel-mykonos.com).

Από παροχή yachts, unique καταλύµατα, ελικόπτερα, πολυτελή αυτοκίνητα µε σοφέρ, διοργάνωση events και tailor made receptions µέχρι και personal training, δεν έχετε παρά να αφεθείτε στα χέρια της CONCIERGE SERVICES µε επικεφαλής την Τόνια Ανδρόνικου και τους συνεργάτες της (www.ta-concierge.com).

DSC_0312
Εκτός από την υψηλή αισθητική, το ξενοδοχείο RΟCABELLA MYKONOS στον Άγιο Στέφανο αντικατοπτρίζει την pet friendly πολιτική των Rocabella, µε εξειδικευµένες υπηρεσίες που θα κάνουν τους τετράποδους συντρόφους σας να κουνούν την ουρά από τη χαρά τους… Φύλαξη, εκπαίδευση, dog walking, φιλοξενία-διανυκτέρευση είναι µόνο µερικές από αυτές! (www.rocabella-hotel-mykonos.com).
_DSC4756
Mideast
Ματογιάννη 25, Τ. 22890 27111, www.mideast.com.gr
Mε δραστηριότητα από το 1983 και γραφεία σε Αθήνα, Μύκονο και Κωνσταντινούπολη, η Mideast προσφέρει ολοκληρωµένες υπηρεσίες σε ό,τι αφορά εταιρικά και ταξίδια αναψυχής στην Ελλάδα και τον κόσµο, υπηρεσίες για ταξιδιώτες του εξωτερικού, συνεδριακού τουρισµού, οργάνωσης εταιρικών εκδηλώσεων, concierge Services 24/7 σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και διοργάνωση γάµων και προσωπικών εκδηλώσεων.
_MG_3566
Boni Elite Real Estate
Καλογερά 15 & Αγίου Γερασίµου, Χώρα, Τ. 22890 27155, www.boni.gr 
Η Mυκονιάτισσα Αγγελίνα Μπόνη µετέφερε την πολύχρονη εµπειρία της από το εξωτερικό στο ολοκαίνουριο γραφείο της, στην καρδιά της Χώρας, για να παρέχει luxury και high end real estate υπηρεσίες (πολυτελείς βίλες, κατοικίες, επαγγελµατικά ακίνητα, οικόπεδα κ.ά.). Δευτ.-Σάβ. 09:30-14:30, 18:00-21:00.
Mykonos Private
Άνω Μερά, Μύκονος, T. 22890 25814, M. 693 205 9723
Με γνώµονα την εµπειρία της οµάδας του αλλά και την άριστη γνώση του νησιού, η εταιρεία Mykonos Private εγγυάται ότι θα ικανοποιήσει στο έπακρο κάθε σας ανάγκη, καθώς εξειδικεύεται στη µίσθωση αυτοκινήτων και van µε ιδιωτικό οδηγό αλλά και στο service σκαφών. Επίσης, στο ενεργητικό της εταιρείας περιλαµβάνεται και η δραστηριότητα real estate, µε ενοικιάσεις και πωλήσεις κάθε είδους ακινήτων και οικοπέδων στο νησί.
ynot-085Ynot
Events & Catering
Ορνός, Τ.22890 78500, M. 6937057027, www. ynot-events.com
Mε γνώµονα τη συνέπεια, την πρωτοπορία και τη µακρόχρονη εµπειρία, η οµάδα του Υnot Events & Catering, µε επικεφαλής τον επιχειρηµατία Τάκη Καφαντάρη, µετατρέπει τις πιο σηµαντικές στιγµές της ζωής µας σε µια πρωτόγνωρη εµπειρία! Τα custom made services, η επιµέλεια του design, οι ολοκληρωµένες γευστικές προτάσεις, αλλά και οι πρωτότυπες ιδέες ικανοποιούν κάθε επιθυµία. Στα δυνατά χαρτιά του η υπηρεσία catering µε προσεγµένα signature µενού, που επιµελείται ο σεφ Θωµάς Μάτσας, µε βάση κυκλαδίτικες και κρητικές πρώτες ύλες, αλλά και τα «ψαγµένα» concepts! Αντιπροσωπευτικό παράδειγµα -εκτός φυσικά από δεξιώσεις, parties, bachelors και dinners- είναι η διοργάνωση divorce parties, αλλά και… liquid parties για εκείνους που θέλουν να ζήσουν µια «µεθυστική» εµπειρία, η οποία µάλιστα συνοδεύεται και από ένα πρωινό hangover party µε detox χυµούς! Εδώ και 9 χρόνια ξεχωρίζει η συνεργασία µε την MLV (Mykonian Luxury Villas) στην παροχή food & beverages, αλλά και ένα νέο εγχείρηµα βασισµένο στην τάση του «well being», που έχει µπει για τα καλά στη ζωή των ανθρώπων και δεν θα µπορούσε να λείπει από ένα νησί όπως είναι η Μύκονος! Σε συνεργασία µε καταξιωµένη επαγγελµατία από το χώρο του wellness δηµιούργησαν µια σειρά από protein shakes, smoothies, juices, teas and herbs, salads, soups, snacks, που είναι όλα βασισµένα σε ελληνικά προϊόντα και σύµφωνα µε τις προδιαγραφές που χρειάζονται για να είναι υγιεινά και εύγεστα. Highlight: Η «ευελιξία» στα locations (βίλες, yachts κ.ά.) που καλύπτει.
>ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
KIM_1553Oικολογικό Αγρόκτηµα Μυκόνου «Βίωµα»
Άνω Μερά, Τ. 22890 71883, Μ. 6974 120069
Στη θέση Μαού, ανάµεσα στην Άνω Μερά και το Φωκό, κρύβεται το επισκέψιµο οικολογικό αγρόκτηµα 44 στρεµµάτων του Νίκου Ασηµοµύτη. Εκτός από το τρίπτυχο «µυκονιάτικος αέρας, θάλασσα και πετρώδες έδαφος», στην καινοτόµα παραγωγή εξαιρετικών κρασιών µε τον πατροπαράδοτο τρόπο συµβάλλει και η συνοδεία κλασικής µουσικής που «ακούνε» τα αµπέλια για να µεγαλώνουν αρµονικά! Μια επίσκεψη στο Βίωµα σηµαίνει δοκιµή ενός εκλεκτού Παραπορτιανού (λευκό και κόκκινο) ή ενός Ηλιόφιλου (γλυκός οίνος) συνοδεία µε σπιτικά καλούδια βασισµένα σε τοπικά προϊόντα όπως κοπανιστή, ξινότυρο, λούζα, καθώς και τα οικολογικά προϊόντα του αγροκτήµατος! Φεύγοντας προµηθευτείτε και αγνό µέλι ανθέων! Καλό είναι να κάνετε κράτηση.
KIM_2978Τυροκοµείο Μυκόνου
Παλιόκαστρο, Άνω Μερά, Τ. 22890 71813
Η οικογενειακή παράδοση συναντά τις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας τροφίµων (έχει πιστοποίηση της Agrocert για την Κοπανιστή Μυκόνου), αλλά και την εµπειρία που σήµερα έχει µεταλαµπαδευτεί στην τρίτη γενιά της οικογένειας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι µε τη φήµη του ταυτίζονται δηµοφιλέστατα προϊόντα όπως η κοπανιστή, το ξινότυρο, η τυροβολιά (παρασκευασµένα αποκλειστικά µε γάλα από τη φάρµα τους) και το αγελαδινό γιαούρτι, όλα «ντυµένα» µε τις συσκευασίες µε σήµα την αγελαδίτσα και τον ανεµόµυλο. Τα προϊόντα διατίθενται σε όλα σχεδόν τα ντόπια σουπερµάρκετ και παντοπωλεία.
KIM_2511

Φάρµες
Ποιος είπε ότι η Μύκονος δεν έχει να επιδείξει προσωπική γαστρονοµική ταυτότητα; Απόδειξη οι «θησαυροί» της τοπικής κτηνοτροφίας καθώς επίσης και της αγροτικής παραγωγής, µε τα άφθονα µποστάνια να δίνουν δυναµικό «παρών» σε ολόκληρο το νησί. Λαχανικά καλλιεργούνται εδώ σε τέτοια αφθονία που αρκεί για να τροφοδοτήσει σπίτια, µανάβικα, καθώς και τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της Μυκόνου. Λίγο πριν την παρθένα παραλία στο Αγράρι ανακαλύψαµε το πρότυπο αγρόκτηµα Ράχες (T. 6947734274). Έναν παράδεισο µε εξαιρετικής ποιότητας λαχανικά, ζαρζαβατικά, φρούτα, ακόµα και βότανα – όλα ακολουθούν τις παραδοσιακές µεθόδους καλλιέργειας, ενώ επίσης εκτρέφονται κότες και γουρούνια για τοπική κατανάλωση. Ένα παράδειγµα είναι και η φάρµα του κ. Καλαµαρά (ιδιοκτήτη του Αfrodite Mykonos Beach Hotel στον Καλαφάτη), που καλύπτει τις ανάγκες του εστιατορίου Thalassa.
madoupas (2)Μαδούπας
Αγ. Βλάσιος, Τ. 22890 22250, Υποκ/µα Δραφάκι, Τ. 22890 27626
Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια κατέχει περίοπτη θέση στα εστιατορικά µενού του νησιού, και όχι µόνο, ενώ αποκαλείται και µυκονιάτικο προσούτο! Ο λόγος για τη λούζα, ένα από τα πιο εκλεπτυσµένα και ιδιαίτερα ελληνικά αλλαντικά, που µας αποκάλυψε τα µυστικά της στο κρεοπωλείο Μαδούπας! Με ιστορία από το 1930, σήµερα βρίσκεται στο τιµόνι η δεύτερη αλλά και η τρίτη γενιά, ο Δηµήτρης Νάζος και η κόρη του Άννα, οι οποίοι συνεχίζουν µια πολυετή παράδοση, µε την παραγωγή της λούζας να παραµένει… τέχνη, η οποία έλκει την «καταγωγή» της από το πανάρχαιο έθιµο των χοιροσφαγίων! Η µπριζόλα από τη ράχη του χοίρου τυλίγεται σε έντερο και καρυκεύεται µε αλάτι, πιπέρι, θρούµπι, ρίγανη και µπαχάρι, για να δηµιουργηθεί αυτό το ξεχωριστό αλλαντικό που απολαµβάνουµε ωµό ως µεζέ, αλλά και κοµµένη σε λεπτές φέτες σε σαλάτες, σάντουιτς και κάθε λογής συνταγές, που απογειώνονται από την πικάντικη νοστιµιά της. Όσο για την οικογενειακή επιχείρηση Μαδούπα, µε δύο καταστήµατα στο νησί, αναζητά πάντα το καλύτερο χοιρινό κρέας από διάφορα µέρη της Ελλάδας, αφού η τοπική παραγωγή δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, δίνοντας έµφαση στην ποιότητα και την αυθεντικότητα της γεύσης! Από εδώ προµηθευόµαστε επίσης, εκτός από τη συγκεκριµένη λιχουδιά, εκλεκτά κρέατα, καθώς και εξαιρετικά µυκονιάτικα λουκάνικα! Καθηµερινά 07:30-14:15 & 17:00-21:00, Δραφάκι 07:30-21:00.
>islands Η… πολυνησία της Μυκόνου
Delos
Δήλος
Οι συστάσεις για έναν από τους σηµαντικότερους -και πιο «ενεργειακούς» αρχαιολογικούς χώρους της χώρας µας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου- είναι περιττές. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο ιερός τόπος υπήρξε γενέτειρα του Απόλλωνα και της Αρτέµιδος, έδρα της Α΄ Αθηναϊκής Συµµαχίας και ένα από τα σηµαντικότερα λατρευτικά και οικονοµικά κέντρα της αρχαιότητας! Στις µέρες της ακµής της, εδώ κατοίκησαν έως και 30.000 άνθρωποι, ενώ σήµερα επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσµο καταφτάνουν, ώστε να θαυµάσουν τα µαρµάρινα λιοντάρια-αφιερώµατα των Ναξίων, την Οικία του Διονύσου µε τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά, το Ιερό του Απόλλωνος, το Θέατρο, το Ιερό της Ίσιδος και τα άλλα εξαιρετικά µνηµεία. Είσοδος: €12, καθηµερινά 08:00-20:00 (Δευτ. & Σαβ. το µουσείο έως τις 15:00).
_MG_4693
Ρήνεια
Μια απόφαση των αρχαίων Αθηναίων, που απαγόρευε ρητά είτε τη γέννηση είτε το θάνατο κάποιου στο ιερό νησί της Δήλου, µοιραία µετέτρεψε τη γειτονική και κατά πολύ µεγαλύτερη σε έκταση Ρήνεια σε µια τεράστια νεκρόπολη. Μετά την κατάπτωση της Δήλου γνώρισε την εγκατάλειψη, ενώ µέχρι σήµερα παραµένει ακατοίκητη, µε εξαίρεση βέβαια την περιστασιακή χρήση της ως βοσκότοπου… Ωστόσο, κρύβει και τις δικές της «µυστικές» και πανέµορφες παραλίες και κολπίσκους, που µόνο σκαφάτοι µπορούν να απολαύσουν.
MPAOSΜπάος
Διαθέτοντας όνοµα… «βαρύ σαν ιστορία», από τον πειρατή Μυκονιάτη Γεώργιο Μπάο, βρίσκεται κοντά στον κάβο του Διακόφτη, σχεδόν απέναντι από τη Χώρα. Ονοµάζεται και νησί του Αγίου Γεωργίου, από το οµώνυµο εκκλησάκι που διαθέτει και στο οποίο έχουν τελεστεί µέχρι και γάµοι.
tragonisiΤραγονήσι
Δεσπόζει στην ανατολική πλευρά της Μυκόνου ως ένας ακατοίκητος και ανεξερεύνητος θησαυρός, καλά προστατευµένος από τους Μυκονιάτες. Η ιδιαιτερότητα του τοπίου του απογειώνεται από τη «σκαµµένη» επιφάνειά του, που οφείλει στα κύµατα και την αλµύρα. Το εν λόγω νησί αποτέλεσε µάλιστα συχνά πόλο έλξης των ντόπιων που πραγµατοποιούσαν εδώ τις εκδροµές τους, ενώ σήµερα είναι ορµητήριο για τους σκαφάτους που θέλουν να χαλαρώσουν µακριά από αδιάκριτα βλέµµατα.
>hidden beaches ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΡΟΒΙΝΣΩΝΕΣ
_DSC2098Mερίχια
Με σπιτάκια ψαράδων στο βράχο να αποπνέουν κάτι απόκοσµο, κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ο κρυφός αυτός κολπίσκος ενδείκνυται για να απολαύσετε το µπάνιο σας µόνοι, ακόµα κι αν αυτό σηµαίνει να απαρνηθείτε τις βασικές ανέσεις. Βρίσκεται µόλις 8 χλµ. από την Άνω Μερά και αποτυπώνει το «άγριο» πρόσωπο της Μυκόνου.
KIM_9535Άγιος Σώστης
Με υπέροχη ανοργάνωτη αµµουδιά και τον γειτονικό prive κολπίσκο, αποτελεί ιδανική πρόταση για όσους αναζητούν την ηρεµία, αν και βρίσκεται ένα βήµα από τον δηµοφιλή Πάνορµο (και 6 χλµ. από τη Χώρα). Αν φτάσετε εκεί, µην ξεχάσετε τη µοναδική ταβερνούλα Κiki’s.

DSC_3051Μεγάλη Άµµος
Αν και είναι µία από τις πρώτες παραλίες που αναπτύχθηκαν τουριστικά, δεν χαρακτηρίζεται από ανυπόφορη πολυκοσµία καθώς είναι προσβάσιµη µε τα πόδια από τη Χώρα (µόλις 400 µ.). Βέβαια, µε βοριά καλό είναι να την αποφύγετε. Για φαγητό και καφέ θα βρείτε την all time classic ταβέρνα Νiko’s place (Τ. 22890 24251), αλλά και το εστιατόριο Aλισάχνη του Mykonos Bay.
Κάπαρη
Αυτή η µικρή παραλία, περιτριγυρισµένη από µεγάλα βράχια, παρέµενε για χρόνια επτασφράγιστο µυστικό των ντόπιων. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα και τον Άγιο Ιωάννη και είναι η τελευταία που… τη «βλέπει» ο ήλιος!
exhibition-17Xουλάκια
Η µοναδική παραλία χωρίς άµµο, σε προστατευµένη περιοχή, µόλις 4 χλµ. βόρεια της Χώρας, µετά τον Άγιο Στέφανο. Αν και πολλοί την προτιµούν δεν ενδείκνυται για µπάνιο, ωστόσο αξίζουν την επίσκεψη τα σπάνια βότσαλά της και το ιδιαίτερο τοπίο της.
_DSC2089
Λούλος
Σε απόσταση ελάχιστων µέτρων από το γειτονικό πολύβουο Καλό Λιβάδι, αυτός ο µικρός κολπίσκος παραµένει ακόµα ανεξερεύνητος για πολλούς. Αποτελεί µια καλή πρόταση για όσους δεν αναζητούν πολυτέλειες και ανέσεις. Για προµήθειες κάντε µια στάση στο bar του Mykonos Pantheon.
Φωκός
Για να φτάσετε στον Φωκό, στο βόρειο τµήµα της Μυκόνου, θα χρειαστεί να διανύσετε µερικά χιλιόµετρα σε κακοτράχαλο χωµατόδροµο. Όµως θα σας ανταµείψει το άγριο τοπίο µε την παρθένα οµορφιά και τον περικυκλωµένο από βράχια κολπίσκο. Πριν πάτε προµηθευτείτε τα εφόδιά σας από την οµώνυµη ταβερνούλα (Τ. 22890 23291).
>cultural spots Μουσεία & πολιτιστικοι χωροι
Αρχαιολογικό Μουσείο
Παλιό Λιµάνι, Τ. 22890 22325
Ένα από τα παλαιότερα µουσεία της Ελλάδας (από το 1901), φέτος το καλοκαίρι άνοιξε και πάλι τις πόρτες του πλήρως ανακαινισµένο. Διαθέτει µια πλούσια συλλογή αρχαιολογικών ευρηµάτων, που καλύπτει µια περίοδο από την προϊστορία έως τον 1ο αι. µ.Χ. Τη µατιά έλκουν σπάνια ταφικά ευρήµατα από τη Ρήνεια, το νεκροταφείο της Δήλου στην αρχαιότητα. Καθηµερινά (εκτός Δευτέρας) 08:30-15:00.
KIM_2998Κ.Δ.Ε.Π.Π.Α.M.
Ματογιάννι, Τ. 22890 27190, www.kdepam.gr
H Κοινωφελής Δηµοτική Επιχείρηση Παιδείας, Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης Μυκόνου αποτελεί σηµαντικό πολιτιστικό φορέα του νησιού, µε µια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις. Η έδρα της είναι το ανακαινισµένο ιστορικό συγκρότηµα Ιγγλέση-Ζερβουδάκη, όπου εδρεύει και η Δηµοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση», µε αξιόλογες εκθέσεις.
DSC_0373Μύλος του Μπόνη
Άνω Μύλοι, Τ. 22890 26246
Οι φωτογραφίες του έχουν κάνει το γύρο του κόσµου, µιας και οι µύλοι αποτελούν σήµα κατατεθέν της Μυκόνου, ενώ από ιστορικής πλευράς διαδραµάτισαν σηµαντικό ρόλο στην τοπική οικονοµία. Ειδικά ο Μύλος του Μπόνη διατηρείται λειτουργικός, αυθεντικός και επισκέψιµος. Στον 1ο όροφο ζωντανεύουν µπροστά µας οι εικόνες από τα σακιά µε το σιτάρι που συγκεντρώνονταν και ζυγίζονταν εδώ, στο δεύτερο βλέπουµε πού φυλασσόταν το αλεύρι και στον πιο πάνω υπάρχει ακόµα ο µηχανισµός της άλεσης! Στην αυλή θα δείτε έναν περιστερώνα, ένα µαγγανοπήγαδο και ένα πατητήρι! Ιούλιος-Σεπτέµβριος 16:00-20:00.
_DSC4774Ναυτικό Μουσείο
Τρία Πηγάδια, Τ. 22890 22700
To Ναυτικό Μουσείο Μυκόνου ιδρύθηκε το 1985. Κάτω από τη στέγη του εκτίθενται, µεταξύ άλλων, µεγάλου ενδιαφέροντος ναυτιλιακά έγγραφα και βιβλία, σπάνιοι χάρτες και χαρακτικά, όργανα πλοήγησης, αλλά και νοµίσµατα µε ναυτικά θέµατα! Την παράσταση στην αυλή του κλέβει τι άλλο από τον αυθεντικό µηχανισµό του Φάρου του Αρµενιστή! (Απρ.-Οκτ 10:30-13:00 & 18:30-21:00).
_DSC7423
Λαογραφικό Μουσείο
Κάστρο, Τ. 22890 22748
Το συναντάµε µόλις λίγα µέτρα από την Παραπορτιανή και κάτω από τη στέγη ενός περίφηµου καπετανόσπιτου. Εδώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυµάσουν ιδιαίτερες συλλογές αντικειµένων µεγάλου λαογραφικού ενδιαφέροντος, από βενετσιάνικα έπιπλα και κοσµήµατα µέχρι διάφορα σκεύη, πιάτα και τάµατα (µάλιστα οι δύο τελευταίες συγκαταλέγονται στις σηµαντικότερες στην Ελλάδα!). Στις αίθουσές του βρίσκουµε επίσης εικόνες, υφαντά, κεντήµατα, χειρόγραφα, έγγραφα και φωτογραφικό υλικό, ενώ στο ισόγειο τα βλέµµατα στρέφει πάνω του το περίφηµο πηγάδι του πειρατή Μερµελέχα! Kαθηµερινά (εκτός Κυριακής) πρωί & απόγευµα.
IMG_9703 edtΤο σπίτι της Λένας
Τρία Πηγάδια
Σε ποιο πρόσωπο οφείλεται η ονοµασία του; Στη Λένα Σκριβάνου, ιδιοκτήτρια αυτού του αντιπροσωπευτικότατου δείγµατος µυκονιάτικης κατοικίας, εύπορης οικογένειας του 19ου αιώνα που κοσµείται από βαρύτιµα έπιπλα, κεντήµατα, εξαιρετικές γκραβούρες, αλλά και χρηστικά αντικείµενα που παραπέµπουν στην αρχοντιά εκείνης της εποχής. Απρ.-Οκτ. Καθηµερινά (εκτός Κυριακής) 18:30-21:30.
>ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
KIM_2355Yummy pedals
Άνω Μερά, M. 6972 299282, www.yummypedals.gr
Ανακαλύψτε µε ένα ποδήλατο τις απόκρυφες οµορφιές του νησιού, µε αφετηρία το οινοποιείο «Βίωµα». Παρέχει customized διαδροµές (για group µέχρι 13 ατόµων) µε mountain ποδήλατα 24 ταχυτήτων και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ (θήκη φύλαξης, κράνος, εργαλεία, φαρµακείο), ασφαλιστική κάλυψη και beach break µε λεµονάδα και σπιτικά muffins. Ο επίλογος γράφεται µε κρασί και σπιτικές νοστιµιές µε ντόπια προϊόντα από το κτήµα. Tοp εµπειρία η romantic ride µε κρασί στην παραλία. Από €40-80/άτοµο.
_MG_4144
Pump @54 
Έφερε από πέρυσι το καλοκαίρι τη λύση σε όσους αναζητούσαν ένα γυµναστήριο στην καρδιά της Χώρας. Μέσα σε έναν προσεγµένο και άνετο χώρο που λειτουργεί όλο το χρόνο και επανδρωµένο µε άριστα καταρτισµένο προσωπικό, σύγχρονα cardio µηχανήµατα, βάρη και υπηρεσίες personal training, έχετε τη δυνατότητα να κλείσετε τη δική σας flexible συνδροµή (1/3/5/7 ηµερών), ανάλογα τις ηµέρες διαµονής! Καθηµερινά 08:00-23:00 (θερινό ωράριο), 11:00-21:00 (χειµερινό ωράριο).  Αγία Άννα, Τ. 22890 79396
PICT1139W-Diving
Παραλία Super Paradise, Τ. 22890 71677, Μ. 6945 243928, www.mykonos-diving.com
Το πρώην Kalafati Dive Center φέτος µετακόµισε στην παραλία του Super Paradise, συνεχίζοντας να σας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψετε τη µαγεία που κρύβει στο βυθό του ο υποθαλάσσιος κόσµος της Μυκόνου (ανάµεσά τους εντυπωσιακά ναυάγια)! Στα extras του συµπεριλαµβάνονται: µαθήµατα κατάδυσης για όλα τα επίπεδα (ατοµικά/σε group) από έµπειρους εκπαιδευτές, ενοικίαση/συντήρηση καταδυτικού εξοπλισµού, αλλά και εκδροµές µε σκάφος για diving και snorkeling!
IMG_3160Κite Mykonos
Παραλία Κόρφος, Μ. 6943 429 468, www.kitemykonos.com
Η έµπειρη πολυεθνική οµάδα εκπαιδευτών µε επικεφαλής τον Βραζιλιάνο Alex Kuzolitz και τη σύζυγό του Άννα (o ίδιος από το 2011 ανέδειξε την παραλία του Κόρφου συστήνοντας ένα από τα σηµαντικότερα διεθνώς spots για kitesurfing) είναι πανέτοιµη να εκτοξεύσει την αδρεναλίνη σας στα ύψη. Με γνώµονα την «ασφάλεια, το κέφι και το σεβασµό στον άνθρωπο και το περιβάλλον», παρέχουν ειδικά προγράµµατα (για αρχάριους και προχωρηµένους), private lessons, δυνατότητα ενοικίασης του εξοπλισµού µε τα καλύτερα διεθνή brands του είδους, αλλά και sup. Τip: Ενηµερωθείτε στη σελίδα Kite Mykonos στο Facebook για αγώνες και events.
_DSC5941Ιππασία
Φωκός, Μ. 6957 407875, www.mykonoshorse.com
Η άγρια οµορφιά του Φωκού κλείνει το µάτι στους λάτρεις της περιπέτειας και η ιππασία είναι το τέλειο sport για να νιώσετε την αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας! Άρα δεν έχετε παρά να ιππεύσετε ένα από τα πανέµορφα άλογα του Φάνη. Όσο για τους πιο ροµαντικούς; Προτείνει µια privé ειδυλλιακή βραδιά µε κρασί/σαµπάνια κάτω από το φως του φεγγαριού και των κεριών (από €400). Από €80/η 2ωρη βόλτα.
>CULT ΠΡΟΣΩΠΙΚOΤΗΤΕΣ
_DSC4333Luis Orozco
Ένας µελαµψός νέος µε µια κιθάρα και µια κασετίνα γεµάτη µπογιές έφτασε στο νησί τη δεκαετία του ’60. Ο Μεξικανός ζωγράφος ερωτεύτηκε τη Μύκονο και την αποθεώνει µέχρι και σήµερα, µε πάνω από 2.000 έργα. Τοπία λουσµένα σε ένα εξωπραγµατικό φως συνθέτουν πίνακες που αγαπήθηκαν τόσο από τους Μυκονιάτες όσο και από τους επισκέπτες.
_DSC0090Ανάργυρος Γρυπάρης
Από µηχανικός στα κρουαζιερόπλοια, ο «καπετάν Ανάργυρος» αποφάσισε το 1978 να «παντρέψει» τις οµορφιές από τις θάλασσες της Μεσογείου µε τα αρώµατα της µυκονιάτικης υπαίθρου, καθώς και τα µοναδικά µυστικά της µαµάς, βάζοντας τα θεµέλια του Pasta Fresca Barkia, ενός εστιατορίου συνώνυµου µε την πρωτοπορία. Η µητέρα του, Φρασκώ, πασίγνωστη µαγείρισσα της Μυκόνου και κάτοχος µιας συλλογής µε τα πιο δυσεύρετα βιβλία µαγειρικής, µετέδωσε το πάθος και τη µαεστρία των ανατολίτικων εδεσµάτων στον βενιαµίν της οικογένειας, που ανέλαβε τα ηνία. Η παραγωγή χειροποίητων φρέσκων ζυµαρικών σε κοινή θέα, υπό τη µορφή επίδειξης στο πολύβουο σοκάκι της Μπαρκιάς, κάνει αναµφίβολα τη διαφορά…
MYKONOS TITI 003Καρολίνα
Αναρίθµητες οι ζωγραφιές που έφτιαχνε πλάι στους ψαράδες στο… υπαίθριο ατελιέ της στον Γιαλό, εµπνευσµένες από την καθηµερινότητα του νησιού και µε µια διάχυτη παιδική αθωότητα. Πρωινό της στέκι ο Γιαλός, δίπλα στην Πάγκα, και βραδινό της ο Kessaris. Η Καρολίνα Γουέλς σίγουρα δεν θα ήταν η µόνη εικοσάχρονη Αµερικανίδα που ένιωθε να κατακλύζεται από µαγεία, όταν το 1962 έφτανε για πρώτη φορά στη Μύκονο. Ήταν, όµως, από τις ελάχιστες που της αφοσιώθηκαν.
_DSC3871Υφαντά
Τη δεκαετία του ’30, το µυκονιάτικο υφαντό ήταν της µόδας και οι ανυφάντρες έκαναν «χρυσές δουλειές». Πιο παλιά ακόµα, τα αρχαιολογικά ευρήµατα δείχνουν πως, από τα πανάρχαια χρόνια, η υφαντουργία ήταν εξαιρετικά ανεπτυγµένη. Σήµερα, µοναδικοί εκπρόσωποι αυτής της τέχνης η Νικολέττα µε την κόρη της Άννα Ξυδάκη, στη Μικρή Βενετία, συνεχίζουν σε πείσµα των καιρών.
_MG_3846Γκούφη
Δεν υπάρχει επισκέπτης του νησιού που να µην έχει συναντήσει στο δρόµο του τον… περίφηµο «Γκούφη» (κατά κόσµον Γιώργο Κυπριτίδη), ο οποίος γυρνά κάθε βράδυ στα γραφικά σοκάκια µε το καλάθι του και πουλά ολόφρεσκους ξηρούς καρπούς, που µας γεµίζουν ενέργεια, όπως άλλωστε και τον Super Goofy! Με σπουδές στο Οικονοµικό της Νοµικής στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε µια από τις πιο ελίτ σχολές γεµολογίας στο Παρίσι, όπου πέρασε και πολλά χρόνια της ζωής του, αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω του και να εγκατασταθεί στη Μύκονο, που λάτρεψε από την πρώτη στιγµή! Έτσι, το 1984 άνοιξε ένα µαγαζάκι µε ξηρούς καρπούς στο Ματογιάννι και µετά από µια δεκαετία οι συγκυρίες τα έφεραν έτσι, ώστε αποφάσισε να πάρει το καλάθι του και να σεργιανίζει όλη τη Χώρα! Έκτοτε, έχει γίνει µια από τις πιο αγαπηµένες φιγούρες του νησιού, έχει γνωρίσει όλες τις προσωπικότητες που έχουν περάσει από εδώ κι έχει να διηγηθεί τις πιο όµορφες ιστορίες.
_DSC4520The celebrities
Χολιγουντιανοί σταρ, πρίγκιπες και σεΐχηδες, διεθνούς φήµης καλλιτέχνες, σχεδιαστές και εφοπλιστές… Ανάµεσα στους πιο πιστούς η Τζάκι Κένεντι, η Κάλλας και ο Ωνάσης, η πριγκίπισσα Σοράγια, ο Μάρλον Μπράντο, η Ελίζαµπεθ Τέιλορ, η τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδας. Ήδη από το ’50 η Μύκονος έχει φιλοξενήσει τόσες διασηµότητες όσο κανένας άλλος προορισµός στον κόσµο.
IMG_4919«Mr Παρεό»
Ο Λουκάς Δούκας, µία από τις πιο χαρακτηριστικές «φιγούρες» της Μυκόνου, λάτρης του νησιού από τη δεκαετία του ’60! Τον συναντάµε έξω από το Cosi, όπου προτείνει στους τουρίστες τα παρεό του από το Μπαλίσε καταπληκτικά σχέδια.