Saturday, July 30, 2016

ΣΤΕΚΙΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ


Μαθιός
Τούρλος, Τ. 22890 22344
ΜΑΘΙΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ
Σταθερή αξία στους ορίζοντες της γεύσης η οικογενειακή ταβέρνα Μαθιός γράφει τη δική της ιστορία από το 1984 ατενίζοντας το Νέο Λιµάνι. Στο τιµόνι της ιδιοκτησίας της σήµερα η τρίτη γενιά, που συνεχίζει µέσα σε ένα ευχάριστο σκηνικό κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής να τιµά τη γνήσια ελληνική κουζίνα, µε έµφαση στο κρέας, τα µαγειρευτά και το φρέσκο ψάρι. Στα συν, τα σπιτικά πρωινά! Καθηµερινά 08:00-12:00 (πρωινό), 12:00-01:00 ( η κουζίνα).
Ζορμπάς
Αλευκάντρα, M. 6982502777
zorbasΜετρά 31 ολόκληρα χρόνια, µε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην ιστορία του νησιού, καθώς αποτέλεσε το πρώτο διασκεδαστήριο! Τα χρόνια πέρασαν, ωστόσο παραµένει πιστό στην ποιότητα και στο προσεγµένο σκηνικό που µας προδιαθέτει να απολαύσουµε τους πεντανόστιµους µυκονιάτικους µεζέδες. Από €15. Καθηµερινά 09:00-00:00 (η κουζίνα).
Αλευκάνδρα
Πλατεία Αλευκάντρας, Τ. 22890 22450
IMG_9813Μετρά σχεδόν µισό αιώνα ζωής και αποτελεί σταθερή αξία στο µυκονιάτικο χάρτη. Στα δυνατά του χαρτιά, η υπέροχη τοποθεσία του στην ολοζώντανη οµώνυµη Πλατεία, όπου οι ιδιοκτήτες του Μαρίνα και Νίκος Γρυπάρης µάς υποδέχονται για να απολαύσουµε πιάτα µε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που αποσπούν τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ δεν φεύγουµε χωρίς να γευτούµε και τα σπιτικά γλυκά. Καθηµερινά 08:00-02:00.
Pasta Fresca Barkia
K. Γεωργούλη 15, Τ. 22890 22563, 22890 27008
PASTA FRESCA MYKONOSΑπό το 1978 αποτελεί σταθµό, καθώς ήταν το πρώτο εστιατόριο που σύστησε στη Μύκονο όχι µόνο την ιταλική κουζίνα αλλά και τα φρέσκα χειροποίητα ζυµαρικά! Εκτός από αυτά –που θα τα βρείτε σε µεγάλη ποικιλία και παραλλαγές– µια δοκιµή αξίζουν και οι πίτσες του µε σπιτικό ζυµάρι, οι εξαιρετικές προτάσεις σε κρέας και ψάρι και οι καθηµερινές εµπνεύσεις του chef! Από €20. Καθηµερινά 13:30-03:00.
Kostas Restaurant
Μητροπόλεως 5, Χώρα, Τ. 22890 23326
kostas tavernΓράφει τη δική του ιστορία από το 1963, µε την απαράµιλλη οικογενειακή και ζεστή του ατµόσφαιρα και µια κουζίνα που τιµά δεόντως τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, τα σπιτικά µαγειρευτά και τους πεντανόστιµους µεζέδες! Από €20. Καθηµερινά 12:00-01:00.
Nikos Taverna
Πλατεία Αγίας Μονής, Γιαλός, Τ. 22890 24320, www.tavernanikos.gr
NIKOS TAVERN MYKONOSΉταν το 1976 όταν ο 22χρονος τότε Νίκος Σκεπαθιανός επέστρεψε µετά τη στρατιωτική του θητεία στη γενέτειρά του τη Μύκονο και «έστησε» ένα οικογενειακό ταβερνάκι σε ένα γραφικό σοκάκι στην πλατεία της Αγίας Μονής, πάνω από τον Γιαλό! Από τότε µέχρι σήµερα, 40 χρόνια µετά, το ταβερνάκι επεκτάθηκε, το σοκάκι µετατράπηκε σε πολύβουο πέρασµα και η πλατεία έγινε σηµείο συνάντησης για επισκέπτες και ντόπιους που σπεύδουν να γευτούν την ελληνική κουζίνα στην πιο αυθεντική της µορφή από τα χέρια της συζύγου του Μαρίας, που ακόµα και σήµερα µαγειρεύει µε περίσσιο µεράκι! Όσο για τον ίδιο, συνεχίζει να περιποιείται τους καλεσµένους του, αφού δεν περνάει ούτε σαν ιδέα από το µυαλό του να απαρνηθεί το… αγαπηµένο του «παιδί»! Στην ταβέρνα του Νίκου, λοιπόν, αυτό που λέµε «καλό φαγητό» είναι εγγυηµένο και βασισµένο στην παράδοση, την ποιότητα και την φροντίδα! Λαχανικά και κρεατικά από τη φάρµα της οικογένειας, ψαρολιχουδιές απευθείας από τα καΐκια και ένα σωρό ακόµα τοπικά προϊόντα µετατρέπονται σε πιάτα µοναδικής νοστιµιάς, σε ένα µενού που «µοσχοβολά»  Ελλάδα. Από τις δροσερές σαλάτες, τα ορεκτικά και τα πεντανόστιµα µαγειρευτά µέχρι τα ψάρια και τα θαλασσινά που µόλις βγήκαν από τη θάλασσα (must οι ολοζώντανες γυαλιστερές) αλλά και τα ζουµερά κρεατικά ψηµένα στα κάρβουνα, εδώ οι γεύσεις συνιστούν µια αυθεντική µυκονιάτικη εµπειρία! Καθηµερινά 12:00-01:30.
Κούνελας
Σβορώνου 1, Γιαλός, Τ. 22890 28220, www.kounelas-myconos.com
KOUNELASΟι παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις βρίσκουν τη «στέγη» τους εδώ και περίπου µισό αιώνα στην οικογενειακή ψαροταβέρνα Κούνελας (οφείλει το όνοµά της στο παρατσούκλι του πρώτου ιδιοκτήτη, πατέρα του σηµερινού), ένα σοκάκι πάνω από τον Γιαλό! Τα φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά που καταφθάνουν εδώ καθηµερινά από τα καΐκια ψήνονται µε µαεστρία στα κάρβουνα, ενώ οι µυρωδιές µάς ανοίγουν την όρεξη και µας οδηγούν σε µία από τις οµορφότερες αυλές του νησιού κι αν είµαστε τυχεροί στο… πολυπόθητο µπαλκονάκι! Εξαιρετικές επιλογές σε σπαγγέτι και ριζότο –µε πρώτες ύλες µάλιστα από τη Νάπολη– συµπληρώνουν το µενού, ενώ δεν λείπουν και επιλεγµένα πιάτα κρεατικών! Κρασί από τον εγχώριο αµπελώνα (εµφιαλωµένο και χύµα) συνοδεύει ιδανικά τις γευστικές µας επιλογές, ενώ τα λαχταριστά σπιτικά επιδόρπια γράφουν τον πιο γλυκό επίλογο! Στα δυνατά του χαρτιά το άρτιο service και η gay friendly φιλοσοφία του. Secret: Η κρυµµένη αυλή µε τα λιγοστά τραπέζια λίγο πιο πάνω στο σοκάκι! Από €30. Καθηµερινά 18:00-02:30
Tαβέρνα Tάσος
Παράγκα, Τ. 22890 23002
TASOS MYKONOSΕδώ και 54 χρόνια είναι από τους πιο διαχρονικούς προορισµούς για παραδοσιακή ελληνική κουζίνα! «Φωλιασµένη» στην παραλία της Παράγκας, η ταβέρνα του Τάσου –από τις πιο παλιές του νησιού–, σε ένα χαλαρό περιβάλλον πάνω στη θάλασσα, είναι must επιλογή ντόπιων και επισκεπτών για φρέσκο ψάρι αλλά και σπιτικά µαγειρευτά. Aπό €15. Καθηµερινά 12:00–23:00.
Κostantis Mediterraneo
Ορνός, Τ. 22890 22837
Παραµένει από το 1967 πιστό στη φιλοσοφία και την ελληνική κουζίνα, που πρεσβεύουν τα πιάτα του, µε έµφαση στα φρέσκα ψάρια και στα θαλασσινά, και όλα αυτά µέσα σε ένα προσεγµένο σκηνικό πάνω στη θάλασσα που απογειώνεται µε µοντέρνες πινελιές.Καθηµερινά 09:00-01:00
Nikolas Taverna 
Αγία Άννα, Παράγκα, Τ. 22890 25264, 23566
nikos tavernΤο ηµερολόγιο έγραφε το 1967 όταν στην αποµονωµένη τότε παραλία της Αγία Άννας στην Παράγκα ο Νικόλας και η Κατερίνα Δαχτυλίδη άνοιγαν αυτό το οικογενειακό ταβερνάκι  πάνω στο κύµα! Σήµερα τα παιδιά τους Κώστας και Άννα και το εγγόνι τους Νικόλας εξακολουθούν να διατηρούν την αυθεντικότητα της ξακουστής πλέον ταβέρνας που φηµίζεται για τα ντόπια κρέατα, τα φρέσκα ψάρια που αλιεύουν οι ίδιοι αλλά και τα σπιτικά µαγειρευτά, µε ζαρζαβατικά και λαχανικά από το µποστάνι τους. Από €15. Καθηµερινά από τις 09:00 (για πρωινό) – 23:00.
Ελιά
Ελιά, Τ. 22890 71204, www.mykonoselia.gr
ELIAΛειτουργεί εδώ και 47 χρόνια πάνω στη χρυσαφένια αµµουδιά της Ελιάς και είναι µια µυκονιάτικη οικογενειακή επιχείρηση στο τιµόνι της οποίας βρίσκεται πλέον η τρίτη γενιά. Το οµώνυµο εστιατόριο, που έχει ταυτίσει το όνοµά του µε την εστίαση στο νησί, συνεχίζει την πορεία της επιτυχίας µε το ίδιο πάθος και προσφέρει στους επισκέπτες του ένα απολαυστικό µεσογειακό µενού θαλασσινών κυρίως γεύσεων µε έντονη, όµως, την σφραγίδα της τοπικής παράδοσης. Από €20. Καθηµερινά 08:30-23:00 (08:30-12:30, το πρωινό / 12:30-23:00, η κουζίνα).
Thalassa 
Aphrodite Beach hotel, Καλαφάτησ, Τ. 22890 71367, www.aphrodite-mykonos.gr
THALASSAΑπό τους top γαστρονοµικούς προορισµούς στον Καλαφάτη, εδώ και 50 χρόνια. Στα δυνατά του χαρτιά το εκλεπτυσµένο σκηνικό του πάνω στη θάλασσα και η ελληνική κουζίνα του που δίνει έµφαση στις δηµιουργικές συνταγές, τις εξαιρετικές πρώτες ύλες, τις καθαρές γεύσεις, τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ενώ τον πήχη ψηλά κρατά και η λίστα κρασιών µε ελληνικές και διεθνείς ετικέτες. Από €30. Καθηµερινά 12:00-01:00.
Λημνιός
Αγ. Στέφανος, T. 22890 27814-24557, M. 6932394043, www.limniostavern.com
LIMNIOSΤο ηµερολόγιο έδειχνε 1995 όταν ο Μανώλης Κωνσταντάρας, µε καταγωγή από τη Λήµνο (εξ ου και η ονοµασία Ληµνιός), µαζί µε τη Μυκονιάτισσα σύζυγό του και δεινή µαγείρισσα Μαργαρίτα «έστησαν» ένα ταβερνάκι που έµελλε να γίνει σηµείο αναφοράς στον Άγιο Στέφανο, µόλις 3 χλµ. από τη Χώρα! Σήµερα µπορεί το τιµόνι της οικογενειακής επιχείρησης να έχει αναλάβει ο γιος τους Γιάννης αλλά στην κουζίνα όλα συνεχίζουν να ετοιµάζονται υπό την καθοδήγηση της µητέρας του. Σπιτικά παραδοσιακά µαγειρέµατα βασισµένα σε κυκλαδίτικες πρώτες ύλες, όπως ντόπια κρέατα, φρέσκα ψάρια και εποχικά λαχανικά βρίσκουν τον εκφραστή τους σε νοστιµιές όπως το ξακουστό κότσι αρνιού, τον µουσακά και τα ακαταµάχητα παϊδάκια που απολαµβάνουµε µε χύµα αλλά και εµφιαλωµένο κρασί από τον ελληνικό αµπελώνα. Και όλα αυτά σε ένα φιλόξενο «σκηνικό», µε απέραντη θέα στο Αιγαίο και τη Δήλο, αλλά και µε έντεχνα ακούσµατα και νοσταλγικά τραγούδια από τον ελληνικό κινηµατογράφο. Secret: Οι βραδιές µε ζωντανή µουσική το χειµώνα! Καθηµερινά, όλο τον χρόνο, 16:00-01:00 ( η κουζίνα), Κυρ. από τις 12:00.
Aperanto Galazio
Ορνός, Τ. 22890 27991, www.aperantogalazio.com.gr
Aperanto galazioΌταν πριν από 20 χρόνια ήρθε για να δώσει ζωή σε αυτή την αποµονωµένη πλευρά της παραλίας του Ορνού δεν ήταν παρά ένα προσεγµένο beach café στα χρώµατα του… απέραντου γαλάζιου! Σήµερα, το επιτυχηµένο seaside cuisine bar Αperanto Galazio, έχει γίνει σήµα-κατατεθέν µε το ανεπιτήδευτο στυλ, την cool διάθεση αλλά και µια σταθερή βασική οµάδα που δίνει κάθε σεζόν τον καλύτερό της εαυτό! Στο café σάς περιµένει κάθε πρωί ο Σπύρος Ξένος, στο bar ο mixologist Χρήστος Σαραντάκης «ευθύνεται» για τα εξαιρετικά house cocktails, ενώ στην κουζίνα ο chef Τάκης Δαραβάγκας µεταµορφώνει αγνά τοπικά προϊόντα σε εξαιρετικές συνταγές µεσογειακής… διάθεσης. Στην υποδοχή, ο Παναγιώτης Λογοθέτης (υπεύθυνος του Aperanto Galazio). Δίπλα, λοιπόν, σε κλασικά πιάτα, όπως το φιλέτο σολοµού µε σάλτσα Μartini, τις γαρίδες µε αυγολέµονο ούζου και το µοσχαρίσιο συκώτι, µια θέση στο τραπέζι µας διεκδικούν το σαγανάκι πεκορίνο µε σάλτσα φράουλας και η σαλάτα µε θαλασσινά σχάρας, την ίδια ώρα που για επιδόρπιο η τάρτα µόκας µε sorbet φράουλας γίνεται ανάρπαστη! Ξεχωριστό κεφάλαιο η µουσική µε lounge και chill out ακούσµατα, σε χαµηλή ένταση καθ’ όλη τη διάρκεια της µέρας, που δίνουν τη θέση τους όσο βραδιάζει σε ελληνικό έντεχνο ροκ! Στα συν, η beachwear boutique µε διάσηµα brands! Tip: Ο ειδυλλιακός χώρος του είναι ιδανικός για events και parties! Από €20. Καθηµερινά από τις 09:00 (η κουζίνα έως 00:00).

ΒΑRS
Thalami
Γιαλός (κάτω από το Δηµαρχείο), Τ. 22894 00113
ThalamiΤο πρώτο bar που άνοιξε στο νησί πριν από 51 χρόνια, και µάλιστα αποκλειστικά µε ελληνική µουσική, συνεχίζει να δίνει δυναµικά το «παρών» στις µυκονιάτικες νύχτες και µάλιστα µε ανανεωµένο χώρο φέτος. Το όνοµά του σηµαίνει «υποθαλάσσια φωλιά» και ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό καθώς ο undercover χώρος του κάτω από το Δηµαρχείο γεµίζει ασφυκτικά κάθε βράδυ µε τον πιο κεφάτο κόσµο που πάντα καταλήγει εδώ after hours, ενώ στους πιστούς θαµώνες του έχει υπάρξει στο πέρασµα των χρόνων όλο το διεθνές jet set! Καθηµερινά από τις 23:00.
Veranda
Μικρή  Βενετία, Τ. 22890 27400
verandaΣε ένα από τα πιο όµορφα καπετανόσπιτα (του 1713), το Veranda cocktail bar από τις αρχές του 1990, που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του στη Μικρή  Βενετία, µέχρι σήµερα συγκαταλέγεται στα πιο προνοµιακά spots του νησιού και έχει κάθε λόγο να καυχιέται για το χώρο του αφού είναι και το µοναδικό bar στο νησί µε δύο «σκηνές»! Οι ψαγµένες µουσικές από rock µέχρι funky και soul, η θέα στους Μύλους και µοναδική cocktail list είναι µερικά ακόµα από τα δυνατά χαρτιά του! Καθηµερινά από τις 08:30
Argo Bar
Κουζή Γεωργούλη 43, Χώρα, Μ. 695 714 9413
argo barΜια στάση για ένα πρώτο ποτό στο Αργώ είναι must στη νυχτερινή περαντζάδα. Άλλωστε µόνο τυχαίο δεν είναι ότι από το 1978 έχει πιστούς θαµώνες, ενώ από πρόπερσι έκανε την έκπληξη µε ένα άκρως ανανεωµένο σκηνικό. Oι ροκ µουσικές, τα προσεγµένα cocktails, o παρεΐστικος κυκλαδίτικος χώρος του συγκαταλέγονται αναµφισβήτητα στα δυνατά χαρτιά του. Καθηµερινά (όλο το χρόνο) από τις 18:00.
Galleraki cocktail bar
Μικρή  Βενετία, Τ. 22890 27188, www.galleraki.com
gallerakiΉταν καλοκαίρι του 1989 όταν η Μικρή  Βενετία υποδέχτηκε ένα νέο bar. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στον κάτω όροφο του Gallery, άνοιξε τις πόρτες του το αδελφάκι του, το Galleraki. Νονός και των δύο ο Γιάννης Γαλάτης, που αξιοποιούσε το κτήριο µέχρι τότε ως γκαλερί. Κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία ενός από τα πιο αυθεντικά all time classic bars της Μυκόνου! Με ιδιαίτερη διακόσµηση, που αποπνέει την αίσθηση µυκονιάτικου σπιτιού (χτίστηκε το 1800 και φηµολογείται ότι φιλοξένησε τους αρχαιολόγους, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη Δήλο), µε ροκ µουσικές επιλογές από τον Μυκονιάτη ιδιοκτήτη Δαµιανό Γρυπάρη (αν ακούσετε το Ηippy hippy shake του Big Soul θα είναι στα κέφια του!) και δυνατό του χαρτί τα εξαιρετικά cocktails σε συνδυασµό µε το ακαταµάχητο ηλιοβασίλεµα µύησαν τους επισκέπτες στο ritual του sunset hour! Όσο για την cocktail list του, που ανανεώνεται κάθε χρόνο µε sexy, παιχνιδιάρικες δηµιουργίες, δεν απουσιάζει ποτέ το θρυλικό «Katerinaki», του οποίου η συνταγή παραµένει ακόµη κρυφή! Τip: Προλάβετε µια θέση στο µπαλκόνι µε την καλύτερη θέα! Καθηµερινά 10:00-όσο πάει (µέχρι τις 18:00 café-snacks).
Άρωμα
Ανδρόνικου & Ενόπλων δυνάµεων, Χώρα, Τ. 22890 27148
aroma mykonos
Ήταν το 1996 όταν η Βασιλική Μαντάκη και ο Κυριάκος Νικολακόπουλος, κατ΄ επιλογήν Μυκονιάτες, έδωσαν ζωή σ’ έναν πρώην εγκαταλειµµένο χώρο στο Ματογιάννι µε σκοπό να δηµιουργήσουν ένα όµορφο στέκι για να υποδέχονται φίλους. Στην αρχή οι θαµώνες ήταν κυρίως Αµερικανοί και Ευρωπαίοι… Τους κέρδιζε η φιλοσοφία των ιδιοκτητών –οι ίδιοι είχαν ταξιδέψει πολύ και είχαν ζήσει στην Αµερική– που έχουν έµφυτη την αυθεντική φιλοξενία, την ευγένεια και τον ανεπιτήδευτο τρόπο επικοινωνίας τους µε τον κόσµο. Στο Άρωµα τότε παρελαύνει όλη η enfant gâté της Αθήνας και οι εγχώριοι celebrities το κάνουν γρήγορα στέκι τους… Το στενό πέρασµα απέναντι από το κοσµηµατοπωλείο Kessaris δεν αργεί να «χτίσει» το µύθο του «Χρυσoύ Τριγώνου» και έτσι, µε φήµη που ταξιδεύει εκτός Μυκόνου… Λιτός, κυκλαδίτικος, arty και φίνος ο χώρος του, µε τη χαρακτηριστική καµάρα, γίνεται από τις πιο πολυφωτογραφηµένες γωνιές… Από τα ελάχιστα τότε µαγαζιά εντός Χώρας που σου έλεγαν «καληµέρα» µε καλό καφέ, πλούσια πρωινά και φρέσκους χυµούς, ενώ το βράδυ σε περίµενε για χαλαρό, καθαρό ποτό και ιδιαίτερα cocktails, αφήνοντας το δικό του ποιοτικό στίγµα στη διασκέδαση, µε ψαγµένες µουσικές, χωρίς να «κλαµπάρει», κάτι που, άλλωστε, διατηρεί ως ύφος µέχρι και σήµερα. Καθηµερινά από τις 08:30
Άστρα
Ενόπλων Δυνάµεων, Τρία Πηγάδια, Τ. 22890 24767
astraΣτα 33 χρόνια παρουσίας του στο νησί, το Astra ίσως είναι το δηµοφιλέστερο και πλέον αγαπηµένο place to be για το ιδανικό nightlife! Εξαιρετική ατµόσφαιρα, εκπληκτικά cocktails, υπέροχος ήχος, a list θαµώνων και επισκεπτών συνηγορούν στο αποτέλεσµα, που δεν είναι άλλο από µια νύχτα-εµπειρία! Καθηµερινά από τις 20:00.
Caprice
Μικρή  Βενετία, T. 22890 23541
Άρρηκτα συνδεδεµένο µε το µυκονιάτικο nighlife, γαλούχησε γενιές και γενιές ορκισµένων clubbers χαρίζοντας συγκινητικές αναµνήσεις για ξέφρενα βράδια, δυνατές happy µουσικές, flirting και χορό µέχρι τελικής πτώσης. Και παρόλο που πέρυσι έριξε αυλαία στο γνωστό του στέκι, άνοιξε αµέσως σχεδόν δίπλα. Καθηµερινά από τις 18:30.

No comments:

Post a Comment