Saturday, October 12, 2013

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΟ SANI RESORT



Το Sani Resort στο πλαίσιαο του προγράμματος Sani Green, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τηΔράση για την Άγρια Ζωή, και με αφορμή την διεθνή γιορτή Eurobirdwatch, οργανώνει έναδιήμερο εκδηλώσεων υπέρ της προστασίας και του γενικότερου ευ ζειν των ειδών στους Υγρότοπους της Σάνης την Κυριακή 13 (για το κοινό και τους φιλοξενούμενους των ξενοδοχείων) και Δευτέρα 14 Οκτωβρίου(επισκέψεις σχολείων).

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Παρατήρηση Πουλιών
Περιήγηση
Περιβαλλοντικά παιχνίδια – ζωγραφική και κατασκευές
Υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας
Απελευθέρωση πουλιών

Κυριακή 13 & 14 Οκτωβρίου
Υγρότοποι Σάνης (Λίμνη Σταυρονικήτα)
Ώρες 10:00-13:00

Για το Sani Green

Ο σεβασμός προς το περιβάλλον διέπει όλη την φιλοσοφία του Sani Resort.

Οι επισκέπτες και οι φιλοξενούμενοι εδώ μπορούν να διανύσουν χιλιόμετρα από δασικά μονοπάτια, σε περισσότερα από 1200 στρέμματα δάσους, τα οποία φροντίζει μία αφοσιωμένη ειδική δασική ομάδα, καθώς επίσης να κολυμπήσουν σε κάποιες από τις πιο καθαρές ακτές, όπως έχουν πιστοποιηθεί για 15 συνεχή έτη με τη διάκριση της Μπλε Σημαίας για τη καθαριότητα και την οικολογική τους διαχείριση.

Το πρόγραμμα Sani Green, που εντατικοποίησε και συστηματοποίησε τις προσπάθειες της εταιρείας κάτω από μια ομπρέλα, ξεκίνησε το 2007, με στόχο την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της εταιρείας και συγκεκριμένα στους τομείς ενέργειας, νερού και απορριμμάτων, όπως και την δημιουργία περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στην βιοποικιλότητα και τοπική κοινωνία με προγράμματα όπως, μεταξύ άλλων, την συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία για τους υγροτόπους της Σάνης, την καταγραφή και προστασία των ειδών εκεί, και την φύτευση και φροντίδα πάνω από 10,000 δέντρων στην Κασσάνδρα σε καμένες περιοχές.

Αναλυτικά:

Βρισκόμαστε -λενε οι εκπροσωποι του συγκροτηματος-στον τέταρτο χρόνο καταγραφής των ειδών της περιοχής, που υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, και έχουμε ήδη εφαρμόσει μέτρα προστασίας σύμφωνα με σχετική μελέτη, όπως την εγκατάσταση τεχνητών νησίδων για φώλιασμα απειλούμενων ειδών.

Έχουμε τοποθετήσει σημάνσεις και σημεία πληροφοριών για την βιοποικιλότητα για τον επισκέπτη, όπως και έχουμε διοργανώσει επισκέψεις σχολείων της Χαλκιδικής και ενημέρωσης για την σημασία του φυσικού θησαυρού αυτού.

Μεταξύ άλλων, προγράμματά μας συμπεριλαμβάνουν την φύτευση 10,000 δέντρων στην περιοχή της Κασσάνδρας, την διαμόρφωση αυλών σχολείου της περιοχής ώστε να μπορούν τα παιδιά να παίζουν σε ένα πιο πράσινο περιβάλλον ή το Sani Animal Rescue, πρόγραμμα στείρωσης και υιοθεσίας αδέσποτων της περιοχής, στο οποίο δεκάδες άτυχα ζώα έχουν βρει σπίτι στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι σημαντική για εμάς η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πελατών στο πρόγραμμα Sani Green.

Oι πελάτες μας έχουν την δυνατότητα ανακύκλωσης στο δωμάτιο τους, να περιηγηθούν σε τοπική φάρμα που προμηθεύει τα ξενοδοχεία, να επιλέξουν μια εξόρμηση ορνιθοπαρατήρησης, ορειβασίας ή ποδηλασίας με τον οικοξεναγό της Σάνης, όπως και να μάθουν για τα τοπικά ήθη και έθιμα, για παράδειγμα μέσα από τα Eco Days που διοργανώνουμε κάθε εβδομάδα, στα οποία συμμετέχουν πολιτιστικοί και οικολογικοί σύλλογοι της περιοχής.

Για τις πρωτοβουλίες μας έχουμε βραβευτεί με τις διεθνείς πιστοποιήσεις Green Key και Travelife Gold, ενώ φέτος είμαστε στην διαδικασία πιστοποίησης EMAS/ISO 14001.



Το φωτογραφικό άλμπουμ "Οι Υγρότοποι της Σάνης"

Μετά από έναν χρόνο επιστημονικής καταγραφής και έναν ακόμα επεξεργασίας του συγκεντρωθέντος υλικού, το Sani Resort παρουσίασε πριν ένα χρόνο περίπου το φωτογραφικό άλμπουμ «Υγρότοποι της Σάνης – Ένας Θησαυρός της Φύσης».

Χρηματοδοτημένη εξ ολοκλήρου από τη Σάνη ΑΕ, η μελέτη, την οποία έφερε εις πέρας ο Λευτέρης Κακαλής (MSc Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος)  με την εποπτεία του Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τριαντάφυλλου Ακριώτη, είχε στόχο εκτός από την καταγραφή της ορνιθοπανίδας που ενδημεί στους υγροτόπους της Σάνης, την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου που αφορά στην προστασία της περιοχής γενικότερα και ειδικότερα των ειδών, κάποια από τα οποία είναι διεθνώς απειλούμενα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι υγρότοποι της Σάνης αποτελούν έναν σημαντικό περιφερειακό υγρότοπο της Βόρειας Ελλάδας, η σημαντικότητα του οποίου υπολείπεται αυτής των μεγάλων υγροτοπικών συστημάτων της χώρας (π.χ. υγρότοποι Ραμσάρ), αλλά είναι μεγαλύτερη από πολλούς άλλους εφάμιλλου μεγέθους.

Είναι σημαντικό ότι εδώ παρατηρήθηκε ανά τετραγωνικό η μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βιοποικιλότητα πουλιών στη χώρα – καταγράφτηκαν σχεδόν τα μισά είδη σε σύνολο 440-450 σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στον υγροβιότοπο της Σάνης έχουν καταγραφεί συνολικά 214 είδη της ορνιθοπανίδας, πολλά από τα οποία είναι αυστηρώς προστατευόμενα. Χαρακτηριστικά, το 31% του ειδών εντάσσονται στο αναθεωρημένο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (το 16% στις τρεις σημαντικότερες κατηγορίες του βιβλίου).

Κατά τους χειμερινούς μήνες σημαντικοί πληθυσμοί υδρόβιων πουλιών διαχειμάζουν στους υγροτόπους, όπως αυτοί της Φαλαρίδας, της Πρασινοκέφαλης πάπιας, του Σφυρηχτάριου, του Καπακλή κ.α. Στην περιοχή αναπαράγονται οκτώ είδη υδροβίων (αριθμός υψηλός για το μέγεθος και την έκτασή της) με σημαντικότερα τη Βαλτόπαπια (παγκοσμίως απειλούμενο είδος), το Γκισάρι, τη Βαρβάρα, τη Φαλαρίδα και την Πρασινοκέφαλη πάπια.

Επίσης, δύο είδη ερωδιών, ο Μικροτσικνιάς και ο σπάνιος στους ελληνικούς υγροτόπους Πορφυροτσικνιάς, και δύο είδη γλαρονιών, το Νανογλάρονο και το Ποταμογλάρονο.

Κατά τη εαρινή μετανάστευση παρατηρούνται πολυάριθμα κοπάδια Μαυροκέφαλων γλάρων και Νανόγλαρων, ενώ στη φθινοπωρινή μετανάστευση προκαλούν εντύπωση οι μεγάλες συγκεντρώσεις του Λευκοτσικνιά και πολλών παρυδάτιων ειδών, όπως ο Καλαμοκανάς, η Νανοσκαλίδρα και οΛασπότρυγγας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας προβάλλουν επίσης την ανάγκη προστασίας της περιοχής, αφού οι υγρότοποι λειτουργούν σαν δίκτυο, πράγμα που καθιστά απαραίτητη την προστασία του συνόλου αυτών ώστε να διατηρούνται υγιείς και αειφόροι.  

Στο άλμπουμ παρουσιάζεται ανάγλυφο το οικολογικό καταφύγιο της Σάνης όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί, να επιμορφωθεί και να θαυμάσει τους φτερωτούς κατοίκους, μέσα από τις φωτογραφίες των πουλιών που έχει αποθανατήσει ο Κώστας Σταφυλίδης, ενώ αυτές του υγρότοπου,  ο Λευτέρης Κακαλής και ο Αντιπρόεδρος της Σάνης Α.Ε., Φωκίωνας Ζησιάδης. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://www.sani-resort.com/el_GR/concept/sustainability και για περισσότερη "δράση" μείνετε συντονισμένοι με το blog μας http://www.saniwetlands.gr/en_GB/

No comments:

Post a Comment