Saturday, October 26, 2013

ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, για την απελευθέρωση της πόλης και για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου θα τελεστεί στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου η πανηγυρική δοξολογία, στην οποία θα παραστεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στις 10:30 θα προηγηθεί επιμνηνόσυνη δέη ση στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, στη Γέφυρα του Δήμου Χαλκηδόνας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν στεφανηδρομία και καταθέσεις στεφάνων.

Ο επίσημος εορτασμός για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης, την 101η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και το έπος του ΄40 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 18:30 στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Καθηγητής Μιλτιάδης Παπανικολάου, με θέμα «Τέχνη και Ελευθερία. Από την Αντίσταση στην Εξορία». Θα προηγηθεί προσφώνηση του Πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου.

Την Κυριακή στις 11:00 ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει στο Διοικητήριο την έκθεση του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης με τίτλο: «Το ΄40 έτσι πολεμήσαμε», στην οποία θα παρουσιαστεί όλη η ιστορία του έπους του 1940 - 41 μέσα από κείμενα, φωτογραφικό υλικό και κειμήλια.

Στις 11 το πρωί της Κυριακής θα γίνει και η μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο.

Τη Δευτέρα στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σημειώνεται πως φέτος σε αυτήν θα συμμετέχουν και άρματα μάχης. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Τόσο στη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο όσο και στη στρατιωτική παρέλαση τα μέτρα ασφάλειας θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, καθώς αναμένεται να αξιοποιηθούν περίπου 3.000 αστυνομικοί.

No comments:

Post a Comment