Sunday, October 20, 2013

ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ


Σε τιμή-ρεκόρ πωλήθηκε το βιολί του Τιτανικού
Έναντι των 900.000 λιρών πωλήθηκε, σε δημοπρασία που έγινε το Σάββατο, το βιολί το οποίο έπαιζε ο μουσικός Ουάλας Χάρτλεϊ για να καθησυχάσει τους επιβάτες του Τιτανικού την ώρα που το υπερωκεάνιο βυθιζόταν.

Ο Χάρτλεϊ είναι ένας από τους 1.517 επιβάτες που πνίγηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Μεταξύ των άλλων αντικειμένων που δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Wiltshire 101 χρόνια μετά το ναυάγιο, ήταν οι παρτιτούρες και η θήκη του βιολιού.

Ο υπεύθυνος της δημοπρασίας Άλαν Όλντριτζ δήλωσε ότι το βιολί είναι το «σπανιότερο και πιο εμβληματικό» αντικείμενο από τα ενθύμια του Τιτανικού.

Χρειάστηκε επτά χρόνια ο οίκος δημοπρασίας Henry Aldridge & Son για να πιστοποιήσει τη γνησιότητα του βιολιού με την βοήθεια αρκετών εμπειρογνωμόνων.

Ορισμένοι εξακολουθούν να την αμφισβητούν με το επιχείρημα ότι το βιολί δεν θα μπορούσε να διασωθεί μέσα στο νερό.

Ωστόσο, θεωρείται ότι διασώθηκε μέσα στην δερμάτινη θήκη του, η οποία ήταν δεμένη πάνω στο πτώμα του Χάρλεϊ.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο της αρραβωνιαστικιάς του Χάρλεϊ, της Μαρία Ρόμπινσον, η θήκη διασώθηκε και της παραδόθηκε.

Μετά τον θάνατό της το 1939, το βιολί παραδόθηκε στα κεντρικά της χριστιανικής ιεραποστολικής οργάνωσης «Στρατός της Σωτηρίας» και αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του '40, στη μητέρα του σημερινού ανώνυμου ιδιοκτήτη του.

Ο οίκος δημοπρασιών είπε ότι το βιολί είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον συλλεκτών σε όλο τον κόσμο και ότι πάνω από 315.000 άνθρωποι έσπευσαν για να το δουν κατά τη διάρκεια μιας τρίμηνης έκθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

No comments:

Post a Comment