Thursday, October 24, 2013

ΣΗΜΕΡΑ-24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

   1648: υπογράφεται στο Μάνστερ η Συνθήκη της Βεστφαλίας, μεταξύ Γαλλίας και Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με την οποία τερματίζεται ο Τριακονταετής Πόλεμος, επιφέροντας αλλαγές στην ισορροπία των δυνάμεων της Ευρώπης. 

   1725: πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Ιταλός συνθέτης Αλεσάντρο Σκαρλάτι, γνωστός για τις όπερες και τις θρησκευτικές του συνθέσεις. 

   1795: η Πολωνία για τρίτη φορά στην ιστορία της παύει να υπάρχει ως κράτος καθώς η Γερμανία, η Ρωσία και η Αυστρία «διαμελίζουν» τα εδάφη της. 

   1857: ιδρύεται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, η αγγλική Σέφιλντ. 

   1861: η εταιρεία Western Union, ολοκληρώνει την πρώτη διηπειρωτική τηλεγραφική γραμμή. 

   1862: πεθαίνει ο οπλαρχηγός Θεόδωρος Γρίβας. 

   1891: γεννιέται ο Ραφαέλ Τρουχίγιο Μολίνα, ο δικτάτορας, που εξουσίαζε με σιδερένια γροθιά τη Δομινικανή Δημοκρατία για περισσότερα από 30 χρόνια. Δολοφονήθηκε από δυσαρεστημένα μέλη του στρατού του το 1961. 

   1900: η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξαγγέλλει την πρόθεσή της να εξαγοράσει από τους Δανούς τις Δυτικές Ινδίες, έναντι 7 εκ. δολαρίων. 

   1901: "η 43χρονη ’ννα Έντσον Τέιλορ είναι η πρώτη γυναίκα, που ""ταξιδεύει"" στα νερά του καταρράκτη Νιαγάρα, μέσα σε ένα ξύλινο βαρέλι και βγαίνει σώα." 

   1907: "σε αγώνα αερόστατου στο Σεν Λούις, το γερμανικό ""Πόμμερν"" καταλαμβάνει την πρώτη θέση κερδίζοντας το Κύπελλο James Gordon Bennett και 2.500 δολάρια." 

   1909: "η Ελλάδα αγοράζει από την Ιταλία το θωρηκτό ""Αβέρωφ""." 

   1909: το Σύμφωνο του Ρακονίτζι επικυρώνει συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας: τα Βαλκάνια τίθενται στη σφαίρα επιρροής τους. 

   1911: ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος του Μεξικού, Μαντέρα, έχει να αντιμετωπίσει τα πλήγματα του επαναστατικού στρατού του Ζαπάτα. 

   1912: ο ελληνικός στρατός διαβαίνει τον ποταμό Αξιό και κινείται προς τη Θεσσαλονίκη, προς την οποία κατευθύνεται και ο βουλγαρικός στρατός. Οι Έλληνες θα φτάσουν πρώτοι δυο μέρες αργότερα. 

   1922: ’γγλοι και Τούρκοι συμπλέκονται στην Κωνσταντινούπολη. Οι Σύμμαχοι αποδεικνύονται ανίσχυροι να επιβληθούν. Παραβιάζεται εντελώς η συμφωνία των Μουδανιών. Οι Τούρκοι σφαγιάζουν Έλληνες αξιωματικούς αιχμαλώτους. 

   1922: πεθαίνει ο πεζογράφος Ανδρέας Καρκαβίτσας. 

   1929: οικονομικό κραχ ξεσπά στις ΗΠΑ. Κατατρομαγμένοι επενδυτές δίνουν εντολές στους χρηματιστές τους να πωλήσουν σε οποιαδήποτε τιμή, γεγονός, που σύντριψε το Χρηματιστήριο. Ο πανικός οδηγεί στην αναγκαστική εκποίηση 19.000.000 μετοχών. Μέσα σε λίγες ώρες χάνεται επενδυμένη υπεραξίας 23 δις δολαρίων. Μέσα στη μέρα κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις. 

   1930: "κάνει πρεμιέρα η ταινία ""Η Μεγάλη Δίκη"", στην οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Τζον Γουέιν." 

   1931: ο θρυλικός γκανκστερ Αλ Καπόνε καταδικάζεται σε φυλάκιση 11 χρόνων για φοροδιαφυγή. 

   1932: ξεκινούν στην Ελλάδα οι εργασίες της νέας Βουλής και Γερουσίας. 

   1934: παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος του Εθνικού Κογκρέσου ο Μαχάτμα Γκάντι, απογοητευμένος από την χρήση της παθητικής απείθειας προς τις βρετανικές Αρχές περισσότερο ως πολιτική σκοπιμότητα παρά ως θεμελιώδης αρχή. 

   1939: σύμφωνα με στοιχεία ,που δίνονται στη δημοσιότητα, ο πληθυσμός στην Ελλάδα στις 31/12/1938 είναι 7.107.472. 

   1941: γεννιέται ο Μπιλ Γουάιμαν, μέλος του θρυλικού συγκροτήματος των Ρόλλινγκ Στόουνς. 

   1942: τεράστια στρατιωτική δύναμη υπό τον στρατηγό Αϊζενχάουερ αναχωρεί για τη Βόρεια Αφρική. 

   1945: τίθεται σε ισχύ ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, που θεωρείται ως η «γέννηση» του ΟΗΕ. 

   1946: ο Βρετανός πρωθυπουργός Ατλι καταδικάζει τον κομμουνισμό στο Συμβούλιο Εργατικών Συνδικάτων. 

   1948: "ο Μπερνάρντ Μπαρούχ εισάγει τον όρο ""Ψυχρός Πόλεμος""." 

   1955: η Γαλλία αναγνωρίζει τη νέα Κυβέρνηση του Ντιέμ στο Νότιο Βιετνάμ. 

   1956: σοβιετικά τανκς κάνουν την εμφάνιση τους στους δρόμους της Βουδαπέστης κατά τη δεύτερη μέρα της ουγγρικής εξέγερσης, ενώ αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Ίμρε Νάγκι. 

   1957: πεθαίνει, σε ηλικία 52 ετών, ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, δημιουργός του «New Look», Κριστιάν Ντιόρ. 

   1958: ξεκινά να εργάζεται πάνω στο τελευταίο του βιβλίο, The Poodle Springs Story, ο Αμερικανός συγγραφέας μυστηρίου Ρέιμοντ Τσάντλερ. Θα πεθάνει πριν προλάβει να το ολοκληρώσει. 

   1959: Ο Wilt Chamberlain ξεκινάει ένα ρεκόρ 799 συνεχόμενων αγώνων, στα οποία δεν αποβλήθηκε ούτε μια φορά με 5 φάουλ. 

   1960: πανηγυρικά εορτάζεται η εγγραφή του χιλιοστού πλοίου στα ελληνικά νηολόγια. 

   1961: η Μεγάλη Βρετανία εγγυάται την αυτονομία της Μάλτας, στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας. 

   1967: οι Ισραηλινοί χτυπούν διυλιστήρια πετρελαίου στο Σουέζ. 

   1968: μεταβαίνει στην Μαδρίτη προκειμένου να μετάσχει στο Διεθνές Τουρνουά Αθιγγάνων η ομάδα ποδοσφαίρου του Κεραυνού Αγίας Βαρβάρας. 

   1969: ο Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Μπάρτον θαμπώνει τη γυναίκα του Ελίζαμπεθ Τέιλορ, αλλά και τις λεγεώνες των θαυμαστών τους, προσφέροντας της ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι αξίας 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων. 

   1969: στην Ελλάδα, οξεία είναι η αντίδραση των εργαζομένων για τον ενιαίο φορέα ασφάλισης. 

   1970: καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του άλματος επί κοντώ, πηδώντας 5 μέτρα και 49 εκατοστά ο 28χρονος Χρήστος Παπανικολάου. Για πρώτη φορά ένας Έλληνας αθλητής γίνεται κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ. 

   1970: ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5,49 στο Καραϊσκάκη. Ταυτόχρονα γίνεται και ο πρώτος Βαλκάνιος αθλητής, που κάνει παγκόσμιο ρεκόρ μεταπολεμικά. Το ρεκόρ θα αντέξει 22 χρόνια σαν πανελλήνιο και θα το καταρρίψει το 1992 ένας άλλος Χρήστος, ο Παλλάκης, με 5.52, σε άλλη μια σύμπτωση, όπου ο πήχης είχε ζητηθεί να τοποθετηθεί δύο πόντους πιο κάτω και το ύψος του ξαναμετριέται. 

   1971: Βρετανοί στρατιώτες σκοτώνουν 5 Ιρλανδούς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Όλστερ. 

   1971: πεθαίνει από ασφυξία ο 35χρονος Ελβετός οδηγός Jo Siffert όταν το μονοθέσιο BRM, που οδηγά βγαίνει από την πίστα του Brands Hatch και τυλίγεται στις φλόγες. 

   1975: "κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το μιούζικαλ ""Κόρους Λάιν"", μία από τις μακροβιότερες παραστάσεις όλων των εποχών." 

   1977: Ο 17χρονος Steve Cauthen γίνεται ο πρώτος τζόκεϊ, που τρέχει για 1 εκατομμύριο δολάρια, σε έναν χρόνο. 

   1980: ο Νικολάι Τιχόνοφ αντικαθιστά στην πρωθυπουργία της Σοβιετικής Ένωσης τον Αλεξέι Κοσίγκιν, που παραιτείται για λόγους υγείας. 

   1980: "στην Πολωνία, για πρώτη φορά σε χώρα του Ανατολικού Μπλοκ, ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο, η ""Αλληλεγγύη"", καταφέρνει να πάρει νόμιμη μορφή." 

   1982: ο Δημήτρης Μπέης εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. 

   1984: η Γερμανίδα πρωταθλήτρια Στέφι Γκραφ δίνει τον πρώτο της επαγγελματικό αγώνα τένις. 

   1987: συγκροτείται επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές. Ζητείται η παραίτηση Τόμπρα. 

   1991: στην Αυστρία, σφυγμομέτρηση δείχνει, ότι το 1/3 των κατοίκων αντιπαθεί τους Εβραίους και τους αλλοδαπούς. 

   1992: στη Γερμανία, χιλιάδες διαδηλωτές από το Κοσσυφοπέδιο συγκεντρώθηκαν στη Βόννη για να ζητήσουν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της πατρίδας τους. 

   1992: στο Τατζικιστάν, σφοδρές συγκρούσεις ξεσπούν στην πρωτεύουσα, μετά την εισβολή των υποστηρικτών του έκπτωτου Προέδρου Ναμπίγεφ στη Βουλή και το Προεδρικό Μέγαρο. 

   1993: πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Βίνσεντ Πράις, ένας από τους πιο δημοφιλής ηθοποιούς ταινιών τρόμου. 

   1993: στο Μπουρούντι, επιβεβαιώνεται ο θάνατος του Πρόεδρου Νταντάγιε από τους στασιαστές. 

   1994: για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια απουσιάζουν από τους δρόμους του Λοντεντέρι στη Βόρεια Ιρλανδία, τα βρετανικά στρατεύματα, καθώς αίρονται τα μέτρα ασφαλείας μετά την κατάπαυση του πυρός από τις αντιμαχόμενες πλευρές. 

   1994: "η εφημερίδα ""Ελ Παϊς"" αποκαλύπτει, ότι στην Ισπανία είχε σημειωθεί το 1970 σοβαρότατο πυρηνικό ατύχημα, με αποτέλεσμα να μολυνθούν τρία ποτάμια και η ετήσια καλλιέργεια οπωροκηπευτικών." 

   1994: ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης Χόρχε Βαλντάνο χρησιμοποιεί για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα τον Ραούλ Γκονζάλες, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ισπανικού ποδοσφαίρου, σε ηλικία μόλις 17 ετών. 

   1994: στη Νότια Κορέα, 32 είναι οι νεκροί από κατάρρευση γέφυρας στη Σεούλ. 

   1995: πεθαίνει ο Δημήτρης Μαρούδας, δημοσιογράφος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, σε ηλικία 68 ετών, ύστερα από πολύμηνη ασθένεια. 

   1996: αποχωρεί από τα γήπεδα του τένις η Αργεντινή πρωταθλήτρια Γκαμπριέλα Σαμπατίνι λόγω μεσογειακής αναιμίας. 

   1996: στην Πολωνία, η Βουλή, αγνοώντας το βέτο της Γερουσίας και τις αντιδράσεις του Βατικανού, εγκρίνει τη φιλελευθεροποίηση του νόμου για τις αμβλώσεις. 

   1997: στη Φινλανδία, ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η κυβέρνηση για έβδομη φορά από το 1995. 

   2000: ο Ευάγγελος Μπακόλας κατακτά το αργυρό μετάλλιο στη σφαιροβολία (F33) με 7,89 στους Παραλυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Πρώτος ο Τσέχος Ρόμαν Μιούσιλ με 9.67 (παγκόσμιο ρεκόρ) και τρίτος ο Αχμάντ Μακχσιντ από το Κουβέιτ με 7,54. 

   2000: ο Ντιέγκο Μαραντόνα, σε ηλικία 39 ετών, αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ομάδας της Ατλέτικο Αλμάργκο αποδεχόμενος την πρόταση του προέδρου της, Ντάρντο ντε Μερσί. 

   2003: "γεωμαγνητική καταιγίδα ""βομβαρδίζει"" το μαγνητικό πεδίο της Γης με φορτισμένα σωματίδια. Το δεύτερο κύμα, που καταγράφεται στις 29/10 αποτελεί μία από τις ισχυρότερες ηλιακές εκλάμψεις των τελευταίων 30 ετών ενώ το αέριο υλικό, που κινείται με 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα, περίπου 5 φορές πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, δημιουργεί μία γεωμαγνητική καταιγίδα της κατηγορίας G5, της πιο ισχυρής κατηγορίας, η οποία, ωστόσο, εξασθενεί γρήγορα. Η γωνία ""πρόσκρουσής"" της στο γήινο μαγνητικό πεδίο, αποτρέπει τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων σε δορυφόρους ή δίκτυα ηλεκτροδότησης." 

No comments:

Post a Comment