Friday, October 25, 2013

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ,ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΤΗΝΑ


Άνκορατζ
Ένα πλοίο που ναυάγησε σε αυτό το νησάκι τη δεκαετία του 1780 έφερε μαζί του μια μάστιγα που αποδεκάτισε τη ντόπια πανίδα: αρουραίους. Τα τρωκτικά όμως εξοντώθηκαν, τα πτηνά επέστρεψαν και το Νησί των Αρουραίων έξω από την Αλάσκα μετονομάστηκε και επίσημα σε «Νήσος Χόνταξ».

Αυτό το βραχώδες, γυμνό κομμάτι γης στις Αλεούτιες Νήσους είχε τυλιχθεί εδώ και αιώνες σε μια ανησυχητική σιωπή: τα τρωκτικά έτρωγαν κάθε αβγό και κάθε νεοσσό των πτηνών που έβρισκαν κάποτε καταφύγιο στα βράχια.

Τα ποντίκια και οι αρουραίοι, εξάλλου, θεωρούνται από τα χειρότερα εισβάλλοντα είδη και έχουν προκαλέσει σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές και σε άλλα νησιά όπως τα Γκαλάπαγκος.

Το 2008, οι αρουραίοι εξολοθρεύτηκαν στο Νησί των Αρουραίων με δηλητηριώδη δολώματα που έριξαν η αμερικανική Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής σε συνεργασία με τις οργανώσεις Island Conservation και The Nature Conservancy.

Οι οργανώσεις αναφέρουν αυτή την εβδομάδα ότι το νησί Χόνταξ φιλοξενεί πλέον μεγάλους αριθμούς από θαλασσοπούλια, όπως θαλασσοβάτες, γλάρους και θαλασσοψιττακούς, καθώς και άλλα πτηνά όπως σπουργίτια, γεράκια και αετούς.

Το νησί είναι ακατοίκητο και αποτελεί μέρος Εθνικού Θαλάσσιου Καταφυγίου Άγριας Ζωής στην Αλάσκα.

No comments:

Post a Comment