Sunday, October 20, 2013

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ


Πέθανε ο πανεπιστημιακός και σκηνοθέτης Νίκος Χουρμουζιάδης

Τρεις μόλις ημέρες μετά τον θάνατο του μικρότερου αδελφού του (του καθηγητή αρχαιολογίας και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη) απεβίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από πολυετή ασθένεια, ο φιλόλογος, πανεπιστημιακός και σκηνοθέτης Νίκος Χουρμουζιάδης, σε ηλικία 83 ετών.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη,  σπούδασε φιλολογία στο ΑΠΘ και συνέχισε τις σπουδές του με ειδίκευση το αρχαίο ελληνικό δράμα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1963. Δίδαξε στη μέση εκπαίδευση (Κολλέγιο Ανατόλια και Σχολή Μωραΐτη) ενώ από το 1971 ως το 1988 οπότε και παραιτήθηκε, διετέλεσε καθηγητής στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ.

Απο το 1990 ως το 1999 δίδαξε στα τμήματα θεάτρου των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Δ.Σ και της Καλλιτεχνικής επιτροπής του ΚΘΒΕ ενώ στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 1984 ως τον Οκτώβριο του 1985 ανέλαβε και τη γενική διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.

Σκηνοθέτησε σειρά παραστάσεων στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης Θεσσαλονίκης , σε έργα των : Μπρέχτ, Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Μπέκετ, Ευριπίδη κ.α, ενώ σειρά έργων (κυρίως αρχαίου δράματος ) σκηνοθέτησε μέχρι και το 2000 στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας.

Η σορός του Νίκου Χουρμουζιάδη – σύμφωνα με προσωπική του επιθυμία – θα αποτεφρωθεί.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκφράζω τη λύπη μου για τον θάνατο του πανεπιστημιακού και σκηνοθέτη Νίκου Χουρμουζιάδη. Ο Νίκος Χουρμουζιάδης άφησε το έντονο στίγμα του στην κλασική φιλολογία,  τη θεατρική τέχνη, τους πολιτιστικούς θεσμούς της  χώρας και ιδίως της Θεσσαλονίκης».

Την ανεκτίμητη συνεισφορά του Νίκου Χουρμουζιάδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), αλλά και στην ανθρωπιστική παιδεία και τη θεατρική ζωή τής Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζουν, με ψήφισμά τους, οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ και εκφράζουν τη βαθιά οδύνη τους για τον θάνατό του, σε ηλικία 83 ετών, λίγες μόνο ημέρες μετά την απώλεια του αδελφού του, Γεώργιου.

Oπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος, δεν θα γίνει κηδεία. Η σορός τού Νίκου Χουρμουζιάδη θα αποτεφρωθεί και η τέφρα θα διασκορπιστεί στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου. Δωρεές στη μνήμη του μπορούν να γίνουν στον λογαριασμό τού Κοινωνικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αντίστοιχο ψήφισμα εξέδωσε το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, επισημαίνοντας ότι με τον θάνατο τού Νίκου Χουρμουζιάδη «κλείνει οριστικά μια εποχή» για τη θεατρική ζωή της Θεσσαλονίκης, ενώ, με ανακοίνωσή της, η Κοσμητεία της Σχολής Καλών Τεχνών «αποχαιρετά τον δάσκαλο, τον σκηνοθέτη, τον φίλο, τον εξαιρετικό άνθρωπο».
Ο Νίκος Χουρμουζιάδης ήταν ομότιμος καθηγητής τού ΑΠΘ και επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου.

No comments:

Post a Comment