Saturday, October 19, 2013

ΣΗΜΕΡΑ-19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

   1453: παραδίδεται επιτέλους το λιμάνι του Μπορντώ στις δυνάμεις του Γάλλου βασιλιά Καρόλου II. Την ίδια χρονιά τελειώνει ο Εκατονταετής Πόλεμος. 

   1745: πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας του μυθιστορήματος «Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ», Τζόναθαν Σουίφτ. 

   1812: ο Ναπολέων Βοναπάρτης εγκαταλείπει εσπευσμένα τη Μόσχα ένα μήνα μετά την θριαμβευτική είσοδο του στην πόλη, την οποία κατέκαψε. Η πείνα, που θερίζει τον γαλλικό στρατό τον αναγκάζει σε υποχώρηση πριν τον προλάβει ο βαρύς ρωσικός χειμώνας. 

   1848: γεννιέται ο Τόμας Έντισον, εφευρέτης του ηλεκτρικού λαμπτήρα και του τηλέγραφου. 

   1856: ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας πυγμαχίας με γυμνές γροθιές γίνεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Οι James Kelly και Jack Smith πυγμαχούν για 6 ώρες και 15 λεπτά. 

   1863: ο Γεώργιος Α΄ ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης. 

   1864: γεννιέται ο Αύγουστος Λιμιέρ, δημιουργός της πρώτης ταινίας στην ιστορία του κινηματογράφου. 

   1874: γεννιέται στην ’Ανδρο ο Μεγάλος Δάσκαλος του Γένους, Θεόφιλος Καΐρης. 

   1901: αναστάτωση σημειώνεται στην Κωνσταντινούπολη από την είδηση της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, με τον σουλτάνο να προσπαθεί να μεταπείσει τον Τσάρο. 

   1904: αρχίζει ο πόλεμος Ρωσοτουρκικός πόλεμος. 

   1921: καταρρέουν οι μετοχές στη Γουόλ Στρητ της Νέα Υόρκη, ενώ κύμα πωλήσεων κατακλύζει την χρηματιστηριακή αγορά. 

   1923: η Ιταλία ολοκληρώνει την κατάληψη της ιταλικής Σομαλίας, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης ίδρυσης του προτεκτοράτου το 1889. 

   1923: προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης στις 2 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα ανακοινώνεται η άρση του στρατιωτικού νόμου. 

   1931: γεννιέται ο διάσημος συγγραφέας κατασκοπικών μυθιστορημάτων Τζον Λε Καρέ. 

   1933: η Ολυμπιακή Επιτροπή του Βερολίνου ψηφίζει την εισαγωγή του μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. 

   1934: πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επανεκλέγεται ο Αλέξανδρος Ζαϊμης. 

   1935: η Κοινωνία των Εθνών επιβάλει οικονομικά αντίμετρα σε μία άκαρπη προσπάθεια εναντίον της φασιστικής Ιταλίας για την εισβολή της στην Αιθιοπία. 

   1943: οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας ’ντονι Ίντεν και των ΗΠΑ Κόρντελ Χαλ συναντούν στη Μόσχα, τον Σοβιετικό ομόλογό τους Βιατσεσλάφ Μολότοφ, για να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και τα σχέδιά τους για μετά τον πόλεμο. 

   1944: γεννιέται στη Λευκάδα η μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα. 

   1949: ανακαλύπτεται κοντά στο Ασκληπιείο Επιδαύρου το πανάρχαιο ιερό του θεού Απόλλωνα, με πολλά κτερίσματα και άλλα ευρήματα. 

   1951: πραγματοποιούνται συγκρούσεις μεταξύ Αιγυπτίων και ’γγλων στη Διώρυγα του Σουέζ. Μεταξύ των θυμάτων είναι και Έλληνες. 

   1952: "εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας για τις εκλογές της 16ης Νοεμβρίου καθώς συνεχίζονται οι προσχωρήσεις στελεχών στον ""Ελληνικό Συναγερμό"" του Παπάγου." 

   1954: η Βρετανία υπογράφει τη Συνθήκη του Σουέζ, κατά την οποία τα βρετανικά στρατεύματα, πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή του καναλιού μέσα σε 20 μήνες. 

   1960: το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επιβάλει εμπάργκο και σταματά τις εξαγωγές στην κομμουνιστική Κούβα, σε μία προσπάθεια να εκδιώξουν τον επαναστατικό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο. 

   1968: η Ρουμάνα Λία Μανολίου σε ηλικία 36 ετών και 176 ημερών κερδίζει το αγώνισμα της δισκοβολίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού και γίνεται η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια, που κερδίζει χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ρεκόρ, όμως, της γηραιότερης αθλήτριας, που έχει κερδίσει μετάλλιο το κατέχει η Τσεχοσλοβάκα Ντάνα Ζατόκποβα, που είχε κερδίσει αργυρό σε ηλικία 37 ετών και 348 ημερών. 

   1972: αρχίζει η Συνάντηση Κορυφής της ΕΟΚ στο Παρίσι, όπου αποφασίζεται να δημιουργηθεί από την 1η Απριλίου 1973 η ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα. 

   1973: απορρίπτει το αίτημα του Εφετείου να παραδώσει τις μαγνητοταινίες της υπόθεσης Γουότεργκέιτ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον. 

   1980: επιστρέφει η Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974, μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. 

   1983: σκοτώνεται κατά τη διάρκεια αιματηρού αριστερού πραξικοπήματος ο πρωθυπουργός της Γρενάδας Μόρις Μπίσοπ. Έξι μέρες αργότερα οι αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στο νησί. 

   1989: σημειώνεται το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσέρνομπιλ, χωρίς όμως να εκδηλωθεί διαρροή ραδιενέργειας κοντά στην πόλη Ταραγκόνα της Ισπανίας. 

   1990: τον πρώτο του αγώνα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κάνει ο Στράτος Αποστολάκης με εναντίον του Ολυμπιακού. Το Σούπερ Καπ είχε ήδη ματαιωθεί εξ αιτίας της μεταγραφής του Αποστολάκη για τον φόβο επεισοδίων, τα οποία όμως στον αγώνα αυτό δεν αποφεύγονται. 

   1991: στο Περού, ασκείται δίωξη για αθέμιτο πλουτισμό κατά του ’λαν Γκαρσία, που είχε διατελέσει Πρόεδρος της χώρας την περίοδο 1985-1990. 

   1992: απαγχονίζονται 20 άτομα στο Ιράν, επειδή κρίνονται ένοχα για διακίνηση ναρκωτικών. 

   1992: βρίσκονται νεκροί στο σπίτι τους οι Γερμανοί πρώην βουλευτές των Πρασίνων, Πέτρα Κέλι και Γκερτ Μπάστιαν. 

   1993: αντιδράσεις προκαλεί η άφιξη της βασίλισσας Ελισάβετ στην Κύπρο για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης της Κοινοπολιτείας. 

   1993: εκλέγεται Πρωθυπουργός στο Πακιστάν η Μπεναζίρ Μπούτο, τρία χρόνια μετά την εκλογική της ήττα. 

   1994: πέντε νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος, που σημειώνεται στο κέντρο της Αθήνας, όταν αστικό λεωφορείο πέφτει σε αφετηρία της οδού Ακαδημίας. 

   1994: στο Ισραήλ, η ισλαμική Χαμάς ανατινάζει λεωφορείο στο κέντρο του Τέλ Αβίβ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άτομα. 

   1995: η βελγική Βουλή εγκρίνει την παραπομπή του γ.γ του ΝΑΤΟ Βίλι Κλάας στο Ανώτατο Δικαστήριο για να διερευνηθεί η πιθανότητα συμμετοχής του σε οικονομικό σκάνδαλο. 

   1995: στη Ρουμανία, συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι φοιτητικές διαδηλώσεις στο Βουκουρέστι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια. 

   1996: δολοφονείται ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Κολομβίας Φελίπε Περέζ στην πόλη Μεντεγίν. 

   1996: στην Αλγερία, εκρήγνυνται δύο βόμβες στην περιοχή της Μπλίντα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άτομα. 

   1997: στη Βρετανία, 70 στρατιώτες υποβάλλουν μήνυση κατά του Υπουργείου ’μυνας, καταγγέλλοντας βία και σεξουαλική κακοποίηση κατά τις τελετές μύησης στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

   1999: η Αυστριακή Elfi Eder αποχωρεί από το αλπικό σκι σε ηλικία 29 ετών. Στην καριέρα της κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 1993, το Ολυμπιακό αργυρό μετάλλιο το 1994, ενώ ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σλάλομ το 1996. 

   2002: στην Ιρλανδία διεξάγεται για δεύτερη φορά δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Νίκαιας,. Ανακούφιση στην Ευρώπη, καθώς οι Ιρλανδοί σε ποσοστό 62,9% δίνουν το πράσινο φως στη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

No comments:

Post a Comment