Tuesday, October 29, 2013

Η ΣΑΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ


Η σάουνα ελαττώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος;
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν προσφάτως τη λαϊκή πεποίθηση ότι τα καυτά υγρά μπορεί να καταπραΰνουν κάποια από τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος. Τι γίνεται, όμως, με τη θερμότητα σε ευρύτερη κλίμακα, όπως σε μια σάουνα;

Με τη θερμοκρασία τους να φτάνει ή να ξεπερνά τους 60 βαθμούς Κελσίου, οι σάουνες συνιστώνται αιώνες τώρα για την αρθρίτιδα, το άσθμα, την χρόνια κόπωση και πολλά άλλα δεινά, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Μερικά από τα φημισμένα οφέλη τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά, αλλά υπάρχουν στοιχεία ότι η σάουνα μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από το κρυολόγημα, να ελαττώσει τον κίνδυνο υποτροπής και ίσως να το προλάβει κιόλας.

Πολλοί ειδικοί εικάζουν ότι η θερμότητα της σάουνας ελαττώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος επειδή βελτιώνει την αποβολή των ρινικών και πνευμονικών εκκριμάτων, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες εξασθενούν τους ιούς της γρίπης και του κρυολογήματος. Το αν αυτό μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση μιας ιογενούς λοίμωξης παραμένει ασαφές, αλλά οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν πως δεν είναι απίθανο.

Ερευνητές από την Αυστρία λ.χ., μελέτησαν επί 6 μήνες 50 εθελοντές, οι μισοί εκ των οποίων έκαναν συστηματικά σάουνα και οι άλλοι ποτέ. Στο τέλος της μελέτης, όσοι εθελοντές έκαναν συχνά σάουνα, είχαν λιγότερα κρυολογήματα - και ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο της μελέτης, τα κρούσματα κρυολογήματος ήταν κατά 50% μειωμένα.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και άλλες μελέτες. Ωστόσο, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή στο ότι οι σάουνες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τους πάσχοντες από καρδιολογικά ή κυκλοφοριακά προβλήματα.

No comments:

Post a Comment