Wednesday, October 30, 2013

ΑΣΙΑ-ΕΥΡΩΠΗ ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΗΡΑΓΓΑ


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε  την πρώτη υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα που συνδέει δύο ηπείρους, την Ασία με την Ευρώπη, υλοποιώντας ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο που αποτελούσε όνειρο των σουλτάνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Το Μαρμαράι, το "έργο του αιώνα" όπως το χαρακτηρίζουν οι τουρκικές αρχές, είναι μια σήραγγα μήκους 14 χιλιομέτρων, ένα τμήμα της οποίας, μήκους 1.400 μέτρων, περνά κάτω από τον Βόσπορο και συνδέει πλέον την ασιατική με την ευρωπαϊκή Τουρκία μέσα σε μόλις 4 λεπτά.
"Το Μαρμαράι, που ήταν ένα όνειρο 150 ετών, έγινε επιτέλους πραγματικότητα", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην επίσημη τελετή των εγκαινίων, ενώπιον ενός πλήθους πολλών χιλιάδων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ουσκουντάρ, στην ασιατική πλευρά της πόλης. "Ενώνουμε τις δύο ηπείρους και τους λαούς αυτών των δύο ηπείρων", πρόσθεσε.
Τα εγκαίνια του έργου, το κόστος του οποίου έφτασε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, έγιναν ανήμερα της επετείου από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Τουρκία, στις 29 Οκτωβρίου 1923.

No comments:

Post a Comment