Friday, October 25, 2013

"ΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ" Ο ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ


Από τον φιλέλληνα Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Ξαβιέ Μπέτελ που έχει σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη θα περάσει η πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου όπως όλα δείχνουν. Επειτα από 18 χρόνια στη θέση, αν και το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές, ο Γιούνκερ βλέπει την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση.
Αλλωστε, η «εκθρόνισή» του ήταν και το στοιχείο που φαίνεται ότι ενώνει τη νέα τρικομματική κυβέρνηση της χώρας. Η απουσία ενός «εκλογικού μπόνους» για το πρώτο κόμμα επέτρεψε στην αντιπολίτευση (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) να συνασπιστεί ενάντια στον μακροβιότερο ηγέτη της Ευρώπης. Οσο για το ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, όλα δείχνουν προς τον Ξαβιέ Μπέτελ.
Ο μόλις 40 ετών δήμαρχος της πόλης του Λουξεμβούργου έχει δηλώσει δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλος και προέρχεται από το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, που ήταν τρίτο στις εκλογές.
Ο Μπέτελ, που μπήκε πολύ δυναμικά στο χώρο της πολιτικής, όταν εκλέχθηκε δήμαρχος το 2011 έγινε ο νεαρότερος που κατείχε τη θέση σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και παράλληλα ανέβασε κατακόρυφα τη δημοτικότητά του. Ο δικηγόρος, που μάλιστα για σύντομο χρονικό διάστημα είχε δικό του talk show στην τηλεόραση, έκανε μεταπτυχιακό για ένα χρόνο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με το βιογραφικό του. 

No comments:

Post a Comment