Wednesday, April 25, 2018

unsplash
unsplash

Οι 6 τροφές που καταπολεμούν την κόπωση και σου δίνουν ενέργεια

Είμαστε μόνο στην αρχή της εβδομάδας αλλά νιώθεις ήδη κουρασμένη;
Γυρνάς χώμα από τη δουλειά και περιμένεις πώς και πώς το Σαββατοκύριακο για να ξεκουραστείς;
Ξέρουμε το συναίσθημα. Είναι λογικό να νιώθεις κόπωση, ειδικά μετά από μια μακριά και δύσκολη μέρα στο γραφείο ή τη σχολή.
Όμως, η επίμονη κούραση μπορεί να είναι σημάδι ότι δεν τρέφεσαι σωστά.
Υπάρχουν συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα για να διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειας μέσα στη μέρα. Αυτά είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη. 
Αν λαμβάνεις αυτές τις ουσίες από συγκεκριμένες τροφές, που τις περιέχουν σε αφθονία μπορείς να αντιμετωπίσεις την κόπωση και να βγάλεις την ημέρα άνετα!
Ας δούμε ποιες τροφές καταπολεμούν την κούραση και μας δίνουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε:
1. Ολικής άλεσης
Οι υδατάνθρακες δίνουν στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται. Τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, το κινόα και το καστανό ρύζι, αποτελούν τις καλύτερες πηγές, καθώς ανήκουν στους σύνθετους υδατάνθρακες, που καίγονται αργά και διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Ακόμη, είναι πηγές φυτικών ινών, που βοηθούν τους υδατάνθρακες να απορροφούνται αργά από το σώμα, ισορροπώντας την απελευθέρωση της ενέργειας.
Shutterstock
2. Ξηροί καρποί
Εκτός από θρεπτικοί, οι ξηροί καρποί, αντιμετωπίζουν το αίσθημα της κούρασης. Είναι πηγή πολυακόρεστου λίπους, που δίνει στο σώμα συγκεντρωμένη πηγή ενέργειας. Τα αμύγδαλα, τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τα κάσιους, τα φουντούκια, τα πέκαν και τα καρύδια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες που βοηθούν στη ρύθμιση της απελευθέρωσης της ενέργειας. Τα αμινοξέα δίνουν ώθηση στη διάθεση και στην ετοιμότητα. 
shutterstock
3. Φασόλια και φακές
Η έλλειψη σιδήρου είναι συχνή αιτία κόπωσης. Καθώς το σίδηρο είναι απαραίτητο για τη μεταφορά του οξυγόνου μέσω των κυττάρων του αίματος, τα χαμηλά επίπεδα προκαλούν αίσθημα εξάντλησης και κακής ψυχικής και σωματικής απόδοσης. Τα φασόλια και οι φακές είναι πλούσιες τροφές σε σίδηρο. Ακόμη, περιέχουν βιταμίνη C, που βοηθά το σώμα να απορροφήσεις το σίδηρο που καταναλώνει.
shutterstock
4. Μύρτιλλα
Σαν superfood, αυτό το είδος μούρου περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Ακόμη, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που κρατούν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τα επίπεδα ενέργειας. Εναλλακτικές είναι τα βατόμουρα, τα σμέουρα, οι φράουλες και τα κόκκινα σταφύλια. Μπορείς να τα φας σκέτα ή να τα προσθέσεις στο μπωλ με τα δημητριακά και γιαούρτι.
Shutterstock
5. Σπανάκι
Το σπανάκι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, που μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Μπορεί να μειώσει το αίσθημα της κούρασης και της φυσικής αδυναμίας. Ακόμη, είναι πηγή καλίου, η ανεπάρκεια του οποίου προκαλεί μυική αδυναμία και εξάντληση.
shutterstock
6. Νερό
Last but not least. Το νερό είναι απαραίτητο σε όλα. Αν αισθάνεσαι εξαντλημένη, πιες άφθονο νερό. Η αφυδάτωση μπορεί να είναι ο λόγος της κόπωσής σου. Μπορεί να σου προκαλέσει πονοκεφάλους, απώλεια συγκέντρωσης ή διάθεσης κτλ. Το να μένεις ενυδατωμένη (καλό κάνει και το πράσινο τσάι) σου δίνει ενέργεια να συνεχίσεις τη μέρα σου.
shutterstock

No comments:

Post a Comment