Monday, April 30, 2018

Η «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

«18TH MEET IN BEIJING ARTS FESTIVAL»

Πεκίνο, Mong Man Wai Concert Hall
Πέμπτη 10 & Παρασκευή 11 Μαΐου 2018, στις 19:30

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ταξιδεύει στην Κίνα με την παράσταση «Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία  Aνδρέα Κουτσουρέλη,  όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο   «18th Meet In Beijing Arts Festival» του Πεκίνου, με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ).
Η παράσταση του ΚΘΒΕ θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 10 & την Παρασκευή 11 Μαΐου, στις 19.30, στο  Mong Man Wai Concert Hall.
Στις 12  Μαΐου θα πραγματοποιηθεί Workshop, με συμμετοχή του Kαθηγητή Luo Jinlin, ειδικό στην τέχνη του Ελληνικού θεάτρου, της Αναπληρώτριας Διευθύντριας του ΚΘΒΕ, κας Μαρίας Τσιμά και της Προϊσταμένης Τμήματος Καλλιτεχνικού έργου - Δραματολογίου του ΚΘΒΕ και Δρ. Θεατρολογίας, κα Αμαλίας Κοντογιάννη.
«Ασκητική», μια  θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η “Ασκητική” είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και  να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης. 
“Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.”

Το ΚΘΒΕ προσπαθώντας να μεταγγίσει το λόγο του σπουδαίου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη έχει πραγματοποιήσει παραστάσεις σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας (Καβάλα, Δίον, Λάρισα, Κέρκυρα , Γιαννιτσά, Ηράκλειο Κρήτης, Κατερίνη, Βέροια, Δράμα, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Φλώρινα κ.α). 

Σημείωμα Σκηνοθέτη
Διαβάζοντας την Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη, βυθίζεσαι σε ένα φιλοσοφικό κείμενο που σε οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση της ύπαρξής σου και στον τρόπο που καλείσαι, από τον ίδιο τον συγγραφέα, να αντιμετωπίσεις και να δεις, με τα δικά του μάτια, την πορεία σου στη ζωή.  Και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον καθένα μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και ολόκληρο το σύμπαν.
Βασικός στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την αγωνία αυτή, μέσω της θεατρικής πράξης, δημιουργώντας έναν "διάλογο" με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Έξι (6) πρόσωπα (ηθοποιοί) έρχονται στη σκηνή για να καταθέσουν τις σκέψεις και τον εσωτερικό κόσμο του "Ενός". Και οι έξι ανήκουν σε ένα σώμα. Στη φωνή μέσα μας.
Έτσι λοιπόν, μέσω αυτού του "διαλόγου" που αναπτύσσεται μεταξύ τους, αλλά και της λιτής θεατρικής μορφής –αφαιρετικό σκηνικό, μουσικοί ήχοι που υπογραμμίζουν και εκτελούνται από τους ίδιους του ηθοποιούς επί σκηνής– δημιουργήσαμε ένα "τελετουργικό δρώμενο" έχοντας σε προτεραιότητα την προβολή του κειμένου και όχι της εικόνας.
Στο χρονικό διάστημα αυτής της θεατρικής πράξης (1 ώρα), χρέος μας ήταν και είναι, να μην χαθεί τίποτα από τη σκέψη-αγωνία του Καζαντζάκη, έτσι ώστε απευθυνόμενοι στους θεατές να τους προτρέψουμε σε μία βαθύτερη αναζήτηση του κόσμου μέσα μας, της ψυχής,  αλλά και της  ζωής μας,  στη "λιγόστιγμη" πορεία μας.
Αντρέας Κουτσουρέλης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης, Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά, Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος, Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης  Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος.

10 και 11 Μαΐου 2018
Θέατρο:  Mong Man Wai Concert Hall, στις 19.30

Στα πλαίσια του “18th Meet In Beijing Arts Festival”

No comments:

Post a Comment