O 'ΤΡΕΛΛΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ'  ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Στην αρχή της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής στη ανατολική Θεσσαλονίκη, πίσω από ένα βενζινάδικο, κρύβεται ένας παράδεισος για καλοφαγάδες. Δε σου γεμίζει εξαρχής το μάτι.

Πρόκειται για μικρή παράγκα που σε κάνει να αναρωτιέσαι τί μπορεί να κρύβεται πίσω από τα σύρματα και τα φυτά. Ωστόσο, όταν κάτσεις για να γευτείς τις λιχουδιές του κ. Αλέξη, είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψεις.
H «Παράγκα του Τρελού Αυστραλού» είναι για καλοφαγάδες. Σας υπόσχεται πολύ και καλό φαγητό, ποτό, παρεϊστικη ατμόσφαιρα και σίγουρα μια εμπειρία που δεν θα ζήσετε αλλού στην πόλη. Από την Αυστραλία στην Ελλάδα ένα βενζινάδικο δρόμος Την αγάπη του για το φαγητό ο Αλέξης Αμβαζάς την πήρε από τον πατέρα του.
Όπως τονίζει, ο πατέρας του ήταν γνωστός καλοφαγάς και τον έπαιρνε μαζί του σε όποια ταβέρνα πήγαινε για να τον «μυήσει». Ο 61χρονος σήμερα Αλέξης ζούσε στην Αυστραλία επί 32 χρόνια. Σπούδασε στην Αγγλία ηλεκτρολόγος – ηλεκτρικός μηχανικός και στη συνέχεια πήγε για δουλειά στην άλλη άκρη του κόσμου. Λόγω της δουλειάς του στην Αυστραλία, ταξίδευε πολύ.
Έτσι έμαθε την παραδοσιακή κουζίνα πολλών χωρών, από την Αμερική μέχρι την Κίνα και την Ταϋλάνδη. Πριν από 8 χρόνια ο Αλέξης Αμβαζάς ήρθε από την Αυστραλία στην Ελλάδα για να δει τη μητέρα του. Τελικά δεν ήρθε για λίγο. Έμεινε για πάντα. Πήρε το οικόπεδο της οικογένειας, όπου λειτουργούσε ήδη ένα βενζινάδικο και όλα μπήκαν στο δρόμο τους.
«Ήρθα από την Αυστραλία στην Ελλάδα για να δω τη μητέρα μου και έμεινα για πάντα. Όχι μόνο έμεινα άνοιξα και επιχείρηση στην Ελλάδα. Γι αυτό με φωνάζουν τρελό Αυστραλό και μου μείνε«, τονίζει στο thestival.gr, ο Αλέξης Αμβαζάς. Έχει 4 παιδιά και στην Αυστραλία έκανε παρέα με άλλες πολυμελείς οικογένειες.
Σχεδόν κάθε εβδομάδα συναντιόντουσαν όλοι μαζί και μαγείρευαν. Αυτή την ατμόσφαιρα σκέφτηκε να φέρει και στη Θεσσαλονίκη. Αφού ήρθε στην πόλη το 2010 και άνοιξε το βενζινάδικο, ξεκίνησε σιγά σιγά να μαγειρεύει και να προσφέρει τα εδέσματα του, περισσότερα για να δει και ο ίδιος αν θα αρέσουν στους Θεσσαλονικείς γεύσεις από άλλες χώρες. «Στη Θεσσαλονίκη είχαμε μόνο το γύρο, το σουβλάκι τη μπουγάτσα και κάποιο εστιατόρια πιο εκλεπτυσμένα, οπότε σκέφτηκα να προσφέρω κάτι το διαφορετικό και μεγάλη ποσότητα«, εξηγεί ο κ. Αλέξης.
«Τρως πολύ, τρως καλά, τρως χαλαρά και λερώνεσαι»
Mετά από αρκετή προσπάθεια το όνειρο του Αλέξη Αμβαζά έγινε πραγματικότητα.

Έχτισε την μικρή του παράγκα από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία μάζεψε ο ίδιος και στέγασε το μικρό του εστιατόριο. Το ονόμασε «Ozi Donga», το οποίο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει παράγκα της Βόρειας Αυστραλίας. Για να γίνει πιο κατανοητή η ονομασία, τη λύση έδωσε ο γιος του. Όταν του είπε ο πατέρας του τη σκέψη του, του είπε: «Mπαμπά είσαι τρελός» και έτσι γεννήθηκε ο «Τρελός Αυστραλός». Είναι αποκλειστικά για 4-12 άτομα και για δοκιμάσεις πρέπει να κάνεις κράτηση. Η κράτηση μπορεί να γίνει όλο το 24ωρο και η κάθε παρέα μπορεί να έρθει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας επιθυμεί ,μετά από συνεννόηση.

Υπάρχει ένας εσωτερικός χώρος και ένας εξωτερικός όπου μπορείτε να καθίσετε, ανάλογα τον καιρό. Μικρός και φτιαγμένος από ξύλο, σαν ένας κήπος που βγήκε από παλιά ταινία.
Στο «Ozi Donga» μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο μενού. Κρεατικά ή ψαρικά, τα οποία σερβίρονται όλα στη λαδόκολλα. Τις λιχουδιές ετοιμάζει ο ίδιος ο κ. Αλέξης όπως και… τη διακόσμηση! Χαρτοπετσέτες δεν υπάρχουν, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να πάτε είναι να λερωθείτε άφοβα, διότι πολύ απλά, δε θα σας βλέπει κανείς! Μη ζητήσετε σος ή σάλτσα. Θα γίνει παρεξήγηση. Από ποτό, η κάβα είναι περιορισμένη καθώς υπάρχει μόνο ρετσίνα, κρασί και μπύρα.
Όσο για τις ποσότητες, οι εικόνες δίνουν μια γεύση του τί θα συναντήσετε στου Αυστραλού! Ο Αλέξης σας περιμένει, με το μότο του να τα λέει όλα: «Εδώ τρως πολύ, τρως καλά, τρως χαλαρά και λερώνεσαι»

Πληροφορίες Οδός: Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 10
Τηλέφωνο: 231 047 8888