Friday, April 27, 2018

TΟ ΤΡΙΚΕΡΙ ΠΗΛΙΟΥ

ΤΟ Τρίκερι είναι χτισμένο στην κορυφή του Τισσαίου όρους. Ξεπροβάλλει μεγαλόπρεπο φρούριο τριών θαλασσών, του Παγασητικού, του Βόρειου Ευβοϊκού και του Αιγαίου. Η Ελιά και η θάλασσα, ξεκουράζουν το βλέμμα του επίμονου θεατή ενώ το ναυτικό χωριό του Πηλίου θα σας γοητεύσει  με τους καλά κρυμμένους θησαυρούς του.
Βασική Φωτογραφία: Διαμαντής Μαρμαράς
Στις αρχές του 17 αιώνα οι κάτοικοι του νησιού Τρίκερι, κουρασμένοι από τις επιδρομές των Πειρατών, αναζήτησαν ασφάλεια στο αντικρινό βουνό κι έτσι δημιουργήθηκε το ομώνυμο  χωριό. Λόγω της ευκολότερης πρόσβασης από την θάλασσα παρά από την ορεινή και απόκρημνη ενδοχώρα απέκτησε χαρακτήρα νησιού και ανέπτυξε ιδιαίτερα την ναυτιλία. Μαζί με την Ύδρα, το Γαλαξίδι, τα Ψαρά και τις Σπέτσες, το Τρίκερι θεωρούνταν μεγάλη ναυτική δύναμη της εποχής.
Μοναδική θέα από ψηλά, χάρη στο φωτογραφικό φακό του Διαμαντή Μαρμαρά.
Το 1821 διέθετε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους. Συμμετείχε στην επανάσταση του 1821, με πάνω από 20 πολεμικά καράβια (κάποια από τα κανόνια τους διασώζονται και μπορείτε να τα δείτε στο χωριό) βοηθώντας με την χορηγία πλοίων και ναυτικών στη νεοσύστατη τότε Φιλική Εταιρεία. Μετά την κατάπνιξη της επανάστασης στο Πήλιο, η επανάσταση συνεχίστηκε στην περιοχή του Τρικερίου. Στο Τρίκερι πέθανε ο Πηλιορείτης οπλαρχηγός Κυριάκος Μπασδέκης, οπού κατέφθασε τραυματισμένος μετά την αποτυχία κατάληψης του Βόλου. Υπήρξαν όμως και ριψοκίνδυνοι σφουγγαράδες, από τη στιγμή που ο καπετάν Σταύρος Φουρτούνας έφερε τα πρώτα σκάφανδρα σπογγαλιείας από την Μασσαλία. Μέχρι την δεκαετία του 1970 στο χωριό δεν υπήρχε  πρόσβαση από χερσαίο δρόμο και η επικοινωνία γινόταν αποκλειστικά από την θάλασσα, από την απέναντι ακτή της Μαγνησίας.
Ο οικισμός, αμφιθεατρικά κτισμένος στην κορυφή του λόφου. Τα σπίτια, το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζουν ένα νοητό κάστρο, καλά προφυλαγμένο. Ενώ στο εσωτερικό του κυριαρχούν τα παλιά αρχοντικά και τα πυργόσπιτα. Δείγμα της εμπορικής ανάπτυξης του χωριού. Για να γνωρίσετε καλύτερα όμως το Τρίκερι, πρέπει να περιπλανηθείτε στα πολυάριθμα καλντερίμια του. Θα αφήσετε το αυτοκίνητο σας στο δημοτικό παρκινγκ και θα ανηφορίσετε στην μικρή πλατεία και από εκεί ξεκινάει και το καλντερίμι που θα σας οδηγήσει στην εκκλησία της Αγία Τριάδας με μοναδικές τοιχογραφίες και ένα ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι που είναι κομμάτι από το θρόνο του Μ. Ναπολέοντα. Αγορασμένο από τους Τρικεριώτες καπεταναίους που το έφεραν από την Βαρκελώνη. Η  θέα από τον εξώστη της αγίας Τριάδας… μαγική.
Επίνειο του οικισμού είναι η Αγία Κυριακή. Το πανέμορφο ψαροχώρι θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο χωριουδάκι. Γραφικές Ταβερνούλες, πολύχρωμα καϊκάκια και φιλόδοξοι ψαράδες συνθέτουν  το κάδρο της Αγίας Κυριακής. Στα στενά δρομάκια θα δείτε και την ομώνυμη εκκλησία που ήταν από τα πρώτα κτίσματα του χωριού(1786) και λίγο πιο έξω, πάνω στον κεντρικό δρόμο, το Καρνάγιο, όπου ψαράδες απ’ ‘όλη την Μαγνησία και τη Βόρεια Εύβοια φέρνουν τα καΐκια τους για επισκευές.
Σε μικρή απόσταση, στο  λιμανάκι Γεροπλίναβρίσκεται και ο φάρος. Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1854 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 16 μέτρα. Κτίστηκε σε δύο οικοδομικές φάσεις, η πρώτη το 1854 από τη Γαλλική εταιρεία των Οθωμανικών φάρων, κατά την οποία κτίστηκε το φαρόσπιτο, ενώ το φωτιστικό σώμα βρίσκονταν στην κορυφή μεταλλικού πύργου και εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1881 με την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος.Στη δεύτερη οικοδομική φάση κτίστηκε ο πύργος του φάρου το 1918 από το Ελληνικό Δημόσιο, ο οποίος είναι τετράγωνος και έχει ύψος 9 μέτρων. Στο επάνω επίπεδο μέρος του πύργου πατά ο κυλινδρικός μεταλλικός κλωβός, ο οποίος στεγάζει το φωτιστικό σώμα το οποίο βρίσκεται σε εστιακό ύψος 16 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το 2001 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

No comments:

Post a Comment