Υπάρχουν μερικά Ελληνικά νησιά που αξίζει να τα προσέξεις λόγω της απέραντης ομορφιάς τους και του μοναδικού τους στυλ. Δεν είναι λίγα εκείνα τα νησιά, τα οποία δε διακρίνονται για τον μεγάλο αριθμό τουριστών που διαθέτουν με αποτέλεσμα να μπορέσεις να περάσεις ήρεμες διακοπές και να απολαύσεις την ομορφιά τους.

Έχω να σου προτείνω 17 διαφορετικά νησιά από τα 1400 που έχει περίπου η Ελλάδα, και από τα οποία μόνο τα 227 είναι κατοικημένα. Επειδή είναι πολύ πιθανόν να μην έχεις ποτέ την ευκαιρία να πας εκεί ή επειδή μπορεί να σκεφτείς ότι δεν υπάρχει κάτι το αξιόλογο σε αυτά, θα προσπαθήσω να σου δείξω γιατί πρέπει να επισκεφτείς αυτά τα νησιά.
Ποια Ελληνικά νησιά να προτιμήσεις αν θέλεις να κάνεις ήρεμες διακοπές
1. Αμοργός
Ξεκινάω τις προτάσεις μου από την Αμοργό, που βρίσκεται στις Κυκλάδες. Η Αμοργός δεν είναι πολύ μικρό νησί, αλλά δεν έχει αεροδρόμιο και είναι αρκετές ώρες από την Αθήνα με το πλοίο, καθώς σταματάει σε κάθε νησί που συναντάει. Αυτό είναι ένα νησί που πολλοί τουρίστες δεν επιλέγουν.
Η Αμοργός έχει το δικό της ναυάγιο, αν και δεν είναι τόσο διάσημο όσο το ναυάγιο στη Ζάκυνθο.Επίσης, τοποθετημένο σε ένα βράχο υπάρχει το εκπληκτικό μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, από όπου μπορείς να έχεις μια εκπληκτική θέα στην πεντακάθαρη θάλασσα.
2. Ανάφη
Η Ανάφη έχει αποφύγει όλη την φασαρία που έχει το αδερφικό της νησί, η Σαντορίνη. Στα ανατολικά αυτού του μικρού νησιού μπορείς να βρεις το βουνό Κάλαμος, ένα βράχο από μονόλιθο. Με λιγότερους από 300 κατοίκους και μακριά από την φασαρία,για να φτάσεις στην Ανάφη από την Αθήνα μπορεί να χρειαστείς μέχρι και 16 ώρες.
3. Φολέγανδρος
Η Χώρα στη Φολέγανδρο είναι ένα πανέμορφο μέρος. Βρίσκεται στην άκρη ενός απόμακρου λόφου, έχει χαριτωμένους δρόμους με παραδοσιακά σπίτια, καθώς και θέα στην εκκλησία της Παναγίας. Για πόσο καιρό ακόμη η Φολέγανδρος θα αντισταθεί στην άφιξη των τουριστών; Πριν μερικά μόνο χρόνια δεν είχε ΑΤΜ, ή νυχτερινή ζωή.

4. Σίφνος
Η Σίφνος είναι ένα νησί που ανήκει στους Έλληνες και όχι στους τουρίστες. Όμως, ο αυξανόμενος αριθμός των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια σιγά-σιγά θα βγάλει το νησί αυτό από τη λίστα μας.
5. Άνω Κουφονήσια
Τα Άνω Κουφονήσια είναι ένα μικρό νησάκι της Νάξου με 400 περίπου κατοίκους. Το καλοκαίρι, ωστόσο, έχει περισσότερο κόσμο καθώς έχουν αρχίσει να το ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότεροι τουρίστες.
Καλό είναι να επισκεφτείς τα Κουφονήσια σε περίοδο που δεν έχει πολύ κόσμο για να βιώσεις τις άδειες παραλίες τους και τις φυσικές πισίνες τους. Η παραλία Γάλα είναι ένας ασυνήθιστος θησαυρός που μπορείς να βρεις εδώ. Η θάλασσα περνάει κάτω από έναν ημικυκλικό βράχο που δίνει σε ένα μέρος της παραλίας μια υπέροχη σκιά.

6. Θηρασία
Η Θηρασία είναι το νησί της Σαντορίνης πριν από πολλά χρόνια. Για την ακρίβεια, τα δύο νησιά ήταν ενωμένα μέχρι τη στιγμή που μια ηφαιστειακή έκρηξη τα χώρισε, και όπως λέγεται ήταν η αρχή του τέλους για τον Μινωικό πολιτισμό.
7. Αστυπάλαια
Αν κινηθείς ανατολικά από τα Δωδεκάνησα, θα συναντήσεις την Αστυπάλαια και το επιβλητικό της κάστρο, το οποίο χτίστηκε ως άμυνα απέναντι στις Οθωμανικές επιθέσεις.
8. Νίσυρος
Η θέα που βλέπεις είναι επάνω από το λιμάνι στην περιοχή Μανδράκι, στη Νίσυρο. Παρόλα αυτά, το νησί έχει να σου δείξει κάτι περισσότερο στους λιγοστούς τουρίστες που το επισκέπτονται.
Η Νίσυρος είναι βασικά ένας ηφαιστειακός κώνος που έχει λίγη δραστηριότητα. Οι τουρίστες έρχονται εδώ για να περπατήσουν ανάμεσα στους ατμούς που βγαίνουν από τις τρύπες των κρατήρων.
9. Πάτμος
Η ατμοσφαιρική Πάτμος, ή το νησί της Αποκάλυψης όπως είναι γνωστό, καθώς εδώ λέγεται ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος ήρθε σε επικοινωνία με τον Θεό για να γράψει το Βιβλίο της Αποκάλυψης. Αυτό το μοναστήρι αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μαζί με την σπηλιά όπου ο Ευαγγελιστής έκανε το διορατικό του ταξίδι.
10. Σύμη
Η Σύμη έχει ένα από τα πιο στυλάτα λιμάνια στη Μεσόγειο καθώς τα κτίρια της έχουν αναπαλαιωθεί και έχουν αποκτήσει τα χρώματα και την αίγλη του 19ου αιώνα.
Η Σύμη έχει διατηρηθεί ανέπαφη από τον τουρισμό, και έχει καταφέρει να μείνει μακριά από τις μοντέρνες εξελίξεις και να αναπαλαιώσει τα παλιά της κτίρια παρόλο που τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι τουρίστες την ανακαλύπτουν.
11. Καστελόριζο
Το Καστελόριζο και οι νησίδες του βρίσκονται στο πιο ανατολικό κομμάτι της Ελλάδας, ακριβώς μπροστά από την Τουρκική ακτή, αλλά 80 περίπου μιλιά μακριά από τη Ρόδο.
12. Κάρπαθος
Η Κάρπαθος βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και στη Ρόδο. Δεν είναι πολύ μικρό νησί αλλά πιθανόν να μην το έχεις ξανακούσει. Στο παρελθόν ήταν η γη των προσφύγων στη μέση του πουθενά, και ήταν εντελώς ξεχασμένη από τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι οι παλιοί της κάτοικοι έχουν επιστρέψει και δουλεύουν στο νησί για να εξυψώσουν αυτό το ξεχασμένο νησί.

Στην Κάρπαθο μπορείς να βρεις χωριά σχεδόν ξεχασμένα από τον χρόνο. Ένα από αυτά τα χωριά, ο Όλυμπος, χτίστηκε στην κορυφή ενός βουνού για να προστατεύεται από τους πειρατές, και είναι ένα από τα αξιοθέατα του νησιού.
13. Παξοί
Πηγαίνοντας δυτικά, στο Ιόνιο πέλαγος, συναντάμε τους Παξούς όπου τα τιρκουάζ νερά λαμπυρίζουν έντονα.
Οι Παξοί βρίσκονται νότια της Κέρκυρας, και παρόλο που είναι δημοφιλής προορισμός και προσελκύουν ποιοτικό τουρισμό, σχεδόν περνάνε απαρατήρητοι από τις περισσότερες κρουαζιέρες που πλέουν στην περιοχή.
14. Αντίπαξοι
Στους ακόμη μικρότερους Αντίπαξους, με λιγότερους από 100 κατοίκους, μπορείς να θαυμάσεις αυτά τα υπέροχα βράχια.
15. Λευκάδα
Η Λευκάδα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά, συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω μιας γέφυρας, και βρίσκεται σε μια μέτρια απόσταση από την Αθήνα. Η Λευκάδα δεν εμφανίζεται σε καμία αξιολόγηση και δεν είναι η πρώτη σε τίποτα. Για την ακρίβεια, ούτε που αναφέρεται σε μερικά φυλλάδια. Και πάλι, όμως, είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά στην περιοχή και έχει μερικά απομονωμένα παραδοσιακά χωριά που αξίζει να εξερευνήσεις.
16. Γαϊδουρονήσι
Η Χρυσή ή το Γαϊδουρονήσι, στα νότια της Κρήτης, είναι ένα ακατοίκητο και υπό προστασία νησί. Έχει μόνο μια ταβέρνα και όλοι οι επισκέπτες του πρέπει να φύγουν με το καράβι στο τέλος της ημέρας.
17. Γάυδος
Η Γαύδος, η πιο νότια άκρη της Ευρώπης, είναι το ιδανικό μέρος για εσένα αν θέλεις αισθανθείς σαν τον Ροβινσώνα Κρούσο. Είναι δύσκολη η πρόσβαση στο νησί αλλά και η έξοδος από αυτό σε περίπτωση που έχει άσχημο καιρό. Στο νησί υπάρχουν μόνο 100 κάτοικοι.
Δε θέλω να σου βάζω ιδέες, αλλά η Γαύδος είναι μια καλή κρυψώνα αν προσπαθείς να ξεφύγεις από αυτούς που σε κυνηγάνε, όπως για παράδειγμα η τράπεζα ή κάποιος που του χρωστάς χρήματα! Μια καλή ένδειξη για το ότι βρίσκεσαι μακριά από την πόλη και τη φασαρία είναι όταν συναντάς αυτές τις στοίβες από  βότσαλα που έχουν φτιαχτεί από ανθρώπους.