Saturday, April 28, 2018

ΣΗΜΕΡΑ-28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

   32: γεννιέται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Μάρκος Σάλβιος Όθος. 

   1686: δημοσιεύεται ο πρώτος τόμος των Αρχών του Ισαάκ Νεύτωνα. 

   1758: "γεννιέται ο 5ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (1817- 1825), Τζέιμς Μονρό, που έδωσε το όνομα του στο γνωστό ""Δόγμα Μονρό""." 

   1788: το Μέριλαντ γίνεται η 7η Πολιτεία των ΗΠΑ, που επικυρώνει το αμερικανικό Σύνταγμα. 

   1789: ανταρσία ξεσπά στο πλοίο Μπάουντι, ενώ ο καπετάνιος και 18 μέλη του πληρώματος αφήνονται στη θάλασσα, σε μια μικρή ανοικτή βάρκα. 

   1862: κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάσταση ο ναύαρχος Ντέιβιντ Φάραγκουτ, αιχμαλωτίζει τη Λουϊζιάνα. 

   1878: "γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Λίονελ Μπάριμορ, ""πατριάρχης"" της γνωστής οικογένειας των ηθοποιών." 

   1889: γεννιέται ο Πορτογάλος δικτάτορας Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ, που παρέμεινε στην εξουσία για 50 χρόνια. 

   1902: επανάσταση ξεσπά στη Δομηνικανή Δημοκρατία, της Καραϊβικής. 

   1908: γεννιέται ο Γερμανός επιχειρηματίας, Όσκαρ Σίντλερ, που έμεινε γνωστός για τις προσπάθειες του να διασώσει τους Εβραίους εργάτες του εργοστασίου του από το Ολοκαύτωμα 

   1919: στη διάρκεια της Διάσκεψης Ειρήνης του Παρισιού, εγκρίνεται το σχέδιο του Καταστατικού Χάρτη για την Κοινωνία των Εθνών. 

   1920: το Αζερμπαϊτζάν γίνεται μέλος της Σοβιετικής Ένωσης. 

   1922: "γεννιέται ο Σκοτσέζος μυθιστοριογράφος, ’Αλιστερ Μακ Λιν, διάσημος για τα θρίλερ και τις περιπέτειες, που συνέγραψε. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα, ""Τα Κανόνια του Ναβαρόνε"". Χρησιμοποιούσε και το ψευδώνυμο Ίαν Στιούαρτ." 

   1923: ανοίγει τις πύλες του το Γουέμπλεϊ με τον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας εκείνης της χρονιάς, ανάμεσα στη Μπόλτον και την Γουέστχαμ (2-0), με 200.000 κόσμο να έχουν πλημμυρίσει το νέο στάδιο. Είναι η χρονιά που οι Littlewoods κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους, έξω από το Ολντ Τραφοντ, μοιράζοντας κουπόνια προγνωστικών. 

   1923: στο Λονδίνο, 1.000 είναι οι τραυματίες σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα για το πρωτάθλημα. 

   1928: γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος, Ιβ Κλάιν. 

   1929: οι Δωδεκανήσιοι διαμαρτύρονται για το θέμα του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Δωδεκανήσου. 

   1930: η Πολιτεία της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, βυθίζεται στο σκοτάδι, λόγω ολικής έκλειψης ηλίου. 

   1932: ανακοινώνεται η ανακάλυψη του πρώτου εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού από τους ερευνητές Γουίλμπορ Σόγιερ, Ρέι Λόιντ και Στιούαρτ Κίτσεν. 

   1933: "ομάδα Αμερικανών αστρονόμων παρατηρεί ότι, αραίωσε το Λευκό Νέφος των αστέρων και υποστηρίζει τη θεωρία περί ""επέκτασης του Σύμπαντος""." 

   1937: γεννιέται ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο ηγέτης του Ιράκ από το 1979 έως το 2003, οπότε ανετράπη μετά την εισβολή και τον πόλεμο των Αμερικανών. 

   1941: γεννιέται η διάσημη ηθοποιός και χορεύτρια του Χόλιγουντ, Ανν Μάργκρετ. 

   1941: το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγορεύει στους εργοδότες να λαμβάνουν υπόψη τη συνδικαλιστική δράση προκειμένου να προσλάβουν κάποιον. 

   1945: Ιταλοί αντιφασίστες συλλαμβάνουν και εκτελούν τον ιδρυτή του φασιστικού κινήματος, Μπενίτο Μουσολίνι, και την ερωμένη του, Κλαρέτα Πετάτσι. 

   1947: ο βιολόγος Θορ Χαγιερνταχλ και πέντε ακόμη σύντροφοί του ξεκινούν το ταξίδι τους από το Περού στο Κον Τίκι σε μια προσπάθεια να αποδείξουν, ότι τα νησιά της Πολυνησίας μπορεί να τα αποίκησαν κάτοικοι της Νότιας Αμερικής. 

   1948: γεννιέται ο ’Αγγλος συγγραφέας, Τζον Πράτσετ. 

   1950: απολύεται ο κομμουνιστής Πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Δρ. Φρεντερίκ Ζολιό-Κιουρί. 

   1951: στο Ιράν, ο Μοχάμεντ Μοσαντέκ εκλέγεται Πρόεδρος της χώρας. 

   1952: η Ιαπωνία παραδίδεται στις ΗΠΑ καθώς ο αυτοκράτορας Χιροχίτο αποδέχεται τη Συνθήκη του Πότσνταμ. 

   1952: ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ παραιτείται από Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ για να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ. 

   1959: νέο 5ετές πρόγραμμα με προτεραιότητα στη γεωργία και τη βιομηχανία εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

   1960: ο Γάλλος Πρόεδρος, Σαρλ ντε Γκόλ παραιτείται, αφού οι προτάσεις του για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις καταψηφίζονται σε δημοψήφισμα. 

   1961: σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπολύει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, απειλώντας με διχοτόμηση. 

   1965: στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, αμερικανικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Δομινικανή Δημοκρατία. 

   1967: ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, Μοχάμεντ ’Αλι, αρνείται να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό, επικαλούμενος θρησκευτικούς λόγους. Αργότερα θα καταδικαστεί ως λιποτάκτης, χάνοντας τον τίτλο του πρωταθλητή. 

   1970: κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον δίνει επίσημη εντολή στα στρατεύματα της χώρας να βάλουν εναντίων των κομμουνιστών στην Καμπότζη. 

   1971: ο Αντώνης Αντωνιάδης σημειώνει δυο γκολ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών εναντίον του Ερυθρού Αστέρα στη Λεωφόρο και ο ΠΑΟ προκρίνεται στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Με 10 γκολ θα χριστεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ενώ ο ΠΑΟ νικώντας με 3-0 θα καταφέρει να ανατρέψει το βαρύ 4-1 του πρώτου αγώνα. Στον αγώνα αυτό τερματοφύλακας του ΠΑΟ είναι ο Βασίλης Κωνσταντίνου που έχει αντικαταστήσει τον Τάκη Οικονομόπουλο. Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών οι πράσινοι θα γνωρίσουν την ήττα από τον Αγιαξ. 

   1974: "γεννιέται η διάσημη Ισπανίδα ηθοποιός, Πενέλοπε Κρουζ. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες της, το ""Όλα για τη μητέρα μου"", ""Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι"" και το ""Vanilla sky""" 

   1974: η Εθνική Ελλάδας παίρνει λευκή ισοπαλία από τη Βραζιλία στο Μαρακανά. 

   1977: στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, ολοκληρώνεται η δίκη της Φράξιας Κόκκινος Στρατός. Οι κατηγορούμενοι, Αντρέας Μπάαντερ, Γκούντρουν Ένσλιν και Ζαν- Καρλ Ρασπ, κρίνονται ένοχοι για τέσσερις φόνους και 30 απόπειρες δολοφονιών. 

   1978: ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν ανατρέπεται από τη θέση του και δολοφονείται κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος, του οποίου ηγούνται οι κομμουνιστές επαναστάτες της χώρας 

   1980: στις ΗΠΑ, παραιτείται ο υπουργός των Εξωτερικών Σάιρους Βανς, επειδή διαφωνεί με το θέμα της αποστολής διάσωσης των αμερικανικών ομήρων στο Ιράν, η οποία και απέτυχε. 

   1983: η αμερικανική Γερουσία αποφασίζει τη διατήρηση της αναλογίας επτά προς δέκα στη βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία. 

   1990: αρχίζει το ξήλωμα της αμερικανικής βάσης στη Νέα Μάκρη. 

   1990: η Εθνική ομάδα βόλεϊ ανδρών κερδίζει για τέταρτη φορά στην ιστορία της το Κύπελλο ’Ανοιξης νικώντας στον τελικό το Ισραήλ με 3-0. 

   1990: "μετά από 6.237 παραστάσεις, πέφτει η αυλαία για το μακροβιότερο μιούζικαλ του Μπροντγουέι, ""A Chorus Line""." 

   1991: στο Σαλβαδόρ, κυβέρνηση και αντάρτες συμφωνούν σε μια σειρά από συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. 

   1992: ιδρύεται η Νέα Γιουγκοσλαβία από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. 

   1992: πεθαίνει από καρδιακό επεισόδιο ο Βρετανός ζωγράφος Φράνσις Μπέικον, σε ηλικία 82 ετών. 

   1993: σε κάθειρξη 15 ετών καταδικάζεται ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δολοφόνησε τον συγγραφέα Αθανάσιο Διαμαντόπουλο. 

   1993: τραυματίζεται ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς στο κλειστό της Νέας Σμύρνης στον αγώνα Πανιώνιος- ΠΑΟ με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος. 

   1994: διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότια Αφρική, μετά την κατάρρευση του Απαρτχάιντ. 

   1994: ο αξιωματούχος της CIA, ’Αλντριχ Έιμς ομολογεί, ότι διέρρεε μυστικές πληροφορίες των ΗΠΑ στη Σοβιετική Ένωση. 

   1994: στη Γερμανία, νομιμοποιείται η περιορισμένης ποσότητας προσωπική κατοχή και χρήση κάνναβης. 

   1994: στην Ιταλία, ο Μπερλουσκόνι λαμβάνει επισήμως την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. 

   1995: η Αυστρία γίνεται το 10ο μέλος της Συνθήκης του Σένγκεν, που επιτρέπει τα ανοικτά σύνορα μεταξύ των μελών της. 

   1995: στην πόλη Ταεγκού της Νότιας Κορέας, αγωγός φυσικού αερίου εκρήγνυται σε υπόγειο εργοτάξιο του μετρό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 100 άτομα, τα μισά από τα οποία ήταν μαθητές. 

   1996: ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δίνει κατάθεση 4,5 ωρών για την υπόθεση Λεβίνσκι. 

   1996: στο Πακιστάν, 52 είναι οι νεκροί από έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο στη Λαχόρη. 

   1997: στο Παραλίμνι της Κύπρου, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Παγκαλος βαπτίζει την κόρη του Κύπριου αγωνιστή και θύμα της αγριότητας των Γκρίζων Λύκων, Τάσου Ισαάκ. 

   1997: τίθεται σε ισχύ η Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, που είχε υπογραφεί στο Παρίσι το 1993. Η Ρωσία, το Ιράκ και η Νότιος Κορέα ήταν από τα κράτη, που δεν επικύρωσαν τη συνθήκη. 

   1999: διοργανώνεται φιλικό παιχνίδι Μπαρτσελόνα-Βραζιλία (2-2) για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Μπαρτσελόνα με την παρουσία πολλών γνωστών θρύλων του ποδοσφαίρου όπως οι Cruijff, Stoichkov, Laudrup, Maradona, Romario, Ronaldo και Neeskens. 

   2002: πεθαίνει η Αμερικανίδα επιχειρηματίας, Ρουθ Χάντλερ, η οποία δημιούργησε τη δημοφιλέστερη κούκλα όλων των εποχών, τη Barbie. 

   2002: σκοτώνεται ο Ρώσος στρατηγός και πολιτικός Αλεξάντερ Λέμπεντ, όταν συντρίβεται το ελικόπτερο στο οποίο επιβαίνει. 

   2003: ενώνεται με επιτυχία το διαστημόπλοιο Σογιούζ, με τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS. Σκοπός της αποστολής του Σογιούζ είναι να αντικαταστήσει το τριμελές πλήρωμα, δύο Αμερικανούς και έναν Ρώσο, που βρίσκεται στον ISS. Το Σογιούζ, αναχώρησε με πλήρωμα τον 39χρονο Αμερικανό Εντουαρντ Λου και το 41χρονο Ρώσο Γιούρι Μαλεντσένκο. Είναι η πρώτη αποστολή στο διάστημα μετά την τραγωδία του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, πριν από τρεις μήνες.

No comments:

Post a Comment