Monday, April 30, 2018



Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Δημάρχου στο Κατάρ

 στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων

Σημαντικές επαφές για την προβολή της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού αλλά και επενδυτικού προορισμού πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά την επίσκεψή του στην Ντόχα.
Ο Γιάννης Μπουτάρης επισκέφτηκε την πρωτεύουσα του Κατάρ στο πλαίσιο της Διπλωματίας Πόλεων που ασκεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, επιχειρηματίες του τουρισμού και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.
Ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, συναντήθηκαν με τον επικεφαλής Ανάπτυξης του Qatar Investment Authority, Abdelaziz Bin Ali Al-Thani, στον οποίο παρουσίασαν τις ευκαιρίες επενδύσεων που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, της αγοράς ακινήτου και των νέων τεχνολογιών, καθώς επίσης και σε επιχειρηματικό επίπεδο ενόψει και της ολοκλήρωσης του μάστερ πλαν της ΔΕΘ.
Από την πλευρά του, ο Abdelaziz Bin Ali Al Thani ζήτησε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τον τουρισμό και τις επενδύσεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο, προκειμένου να έχει επαφές με αντίστοιχους φορείς της πόλης.
Επίσης, επισκέφτηκαν τα γραφεία της Qatar Airways, η οποία πριν από μόλις λίγες ημέρες εγκαινίασε την απευθείας σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Ντόχα. Εκεί είχαν επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας, μεταξύ των οποίων και με τον Έλληνα Chief Flight Operations Officer, Κωνσταντίνος Ηλιάκης, τα οποία επιβεβαίωσαν τη διάθεσή τους για συνεργασία κυρίως στην προώθηση της Θεσσαλονίκης ως συνεδριακού προορισμού και την πρόθεσή τους να συνεχιστούν και ενδεχομένως στο μέλλον να αυξηθούν οι πτήσεις προς την πόλη.
Εν συνεχεία, ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Σπύρος Πέγκας, επισκέφτηκαν τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ahmad Hassen Al-Hammadi, ο οποίος δήλωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξει τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων τουρισμού.
Παράλληλα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να γίνει το επόμενο διάστημα παρουσίαση του Study in Thessaloniki και να πραγματοποιηθούν ανταλλαγές εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Οι προοπτικές συνεργασίες στον τομέα της παιδείας εξετάστηκαν και στο Qatar Foundation, το ίδρυμα που ασχολείται με την προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ανάπτυξης, στελέχη του οποίου παρουσίασαν την εντυπωσιακή Education City που έχει δημιουργηθεί λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Κατάρ.
Οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού συζητήθηκαν και με τον πρόεδρο του Qatar Tourism Authority, Hassan Ibrahim, ο οποίος ζήτησε να του σταλούν στοιχεία για τη στρατηγική της «Διπλωματίας Πόλεων» που υλοποιεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ ανέφερε την πρόθεση του οργανισμού να γίνει παρουσίαση της πρωτεύουσας του Κατάρ στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, η αντιπροσωπεία του Δήμου ξεναγήθηκε στο εντυπωσιακό Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης που σχεδίασε ο I. M. Pei, ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας που έγινε διάσημος για την πυραμίδα στο Μουσείο του Λούβρου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή και την πρόθεση της διοίκησης του Δήμου  Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει μόνιμη έκθεση ισλαμικής τέχνης, θέμα για το οποίο ο Δήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή των αξιωματούχων του Κατάρ, προτείνοντας ανταλλαγές συλλογών μουσείων της Θεσσαλονίκης με αυτών της ασιατικής χώρας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε και η επίσημη παρουσίαση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού και επενδυτικού προορισμού, ενώ ακολούθησαν Β2Β συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες, επιχειρηματίες και φορείς του Κατάρ.

No comments:

Post a Comment