Wednesday, April 25, 2018

Αυτές είναι οι Αλπεις της Ελλάδας



Παλαιός Αγιος Αθανάσιος: Λες και είσαι στις Αλπεις
Στην καταπράσινη Πέλλα, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν, βρίσκουμε τον πανέμορφο διατηρητέο οικισμό Παλαιού Αγίου Αθανασίου, σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από την Έδεσσα. Πόλος έλξης για τους επισκέπτες με προορισμό την χιονισμένη Πιπερίτσα, διαθέτει τα πάντα για να αισθανθείτε ότι βρίσκεστε στις… ελληνικές Αλπεις!

Διατηρητέος και κομβικό σημείο
Μέχρι το 1980 οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι, παρέμεναν σε αυτόν τον οικισμό που είχε πρωτοδημιουργηθεί κάπου στα τέλη του 1700, στους πρόποδες του βουνού Βόρας. Τότε αποφάσισαν να μετοικήσουν λίγο νοτιότερα, χτίζοντας έναν καινούργιο οικισμό (στα 750 μέτρα υψόμετρο). Ο παλαιός όμως (Παλαιός Αγιος Αθανάσιος) δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά ανακηρύχθηκε διατηρητέος, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει μετατραπεί σε κομβικό σημείο εκείνων που ανηφορίζουν για το χιονοσκέπαστο Καϊμακτσαλάν.

Ζεσταθείτε με την παραδοσιακή φιλοξενία
Θα «ζεσταθείτε» από την παραδοσιακή φιλοξενία ώστε να τιμήσετε την τοπική γαστρονομία με τις ξεχωριστές τοπικές γεύσεις της Μακεδονίας με γενναιοδωρία και όρεξη. Τι θα λέγατε για ένα γιαουρτλού, μια χορτόπιτα, μια μερίδα λαχανοσαρμάδες και κυρίως χοιρινό στη γάστρα με αρωματικά χόρτα ή αρνάκι; Πρασοτηγανιά με λουκάνικο και χοιρινό αλλά και αγριογούρουνο με δαμάσκηνα είναι από τις πιο νόστιμες επιλογές επίσης. Κάπως έτσι γίνεται πάντα, στη βόρεια Ελλάδα, σε αυτόν τον όμορφο τόπο με τα θετικά vibes τοy Καϊμάκτσαλαν, η όρεξη και η διάθεση να περνούν από το στομάχι.

Για σκι στο Χιονοδρομικό Βόρα - Καϊμάκτσαλαν
Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται σε υψόμετρο 2050-2480. Υπάρχουν πίστες για όλες τις κατηγορίες των χιονοδρόμων που εξυπηρετούνται από επτά αναβατήρες. Λειτουργεί εστιατόριο, καφετέρια, ενώ υπάρχει κατάστημα ενοικιάσεως εξοπλισμού, σχολή σκι, γραφείο τουριστικών πληροφοριών, σταθμός Α βοηθειών και άφθονος χώρος στάθμευσης. Πάνω στο δρόμο Έδεσσας – Aρνισσας βρίσκεται η μικροσκοπική λίμνη Aγρα στη θέση της οποίας βρισκόταν παλιότερα το έλος του Τιάβου που έδινε καταφύγιο σε πολλά άγρια ζώα και πουλιά. Από εδώ πηγάζει ο ποταμός Εδεσσαίος. Περπατήστε στα γραφικά δρομάκια του χωριού Παλιός Aγιος Αθανάσιος και απολαύστε το καλό φαγητό στις ταβέρνες της περιοχής. Από το χιονοδρομικό κέντρο κατηφορίστε προς το Λουτράκι και τα Λουτρά Παζάρ διασχίζοντας το εκπληκτικό «Μαύρο Δάσος».

No comments:

Post a Comment