Monday, April 30, 2018

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ την Ελλάδα σε πολύ μικρή ηλικία, μέσω της Μελίνας Μερκούρη, του Ζιλ Ντασέν, του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Κώστα Γαβρά. Eιδικεύεται στην αρχιτεκτονική ψηφιακής στρατηγικής και πληροφορικής κι επέλεξε να μοιράζει τον χρόνο της, ανάμεσα στην Παρίσι και την Τήνο.  Ο λόγος, για την Γαλλίδα Carol Guinebert, η οποία αποφάσισε πριν από δύο χρόνια, στην μέση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, να κάνει μια «τρέλα».  Να δημιουργήσει στην Τήνο, ένα κατάστημα με έπιπλα κι αντικείμενα αντίκες, καθώς και με κομμάτια σύγχρονης τέχνης, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, σε ένα κτίριο που φιλοξενούσε ένα παλιό καφέ με θέα στη θάλασσα.
Η Carol ήταν πάντα ένας συλλέκτης αντικειμένων τέχνης και παλαιών αντικειμένων και η Trela είναι ο καρπός του πάθους της για το «παλιό και νέο».  Η TRELA επιμελείται μια λεπτή επιλογή παλαιών αντικειμένων και σύγχρονων έργων που αναφέρουν την ιστορία της Γαλλίας και της Ελλάδας δημιουργώντας τη γέφυρα μεταξύ του σήμερα και του χθες, αντανακλώντας τους δύο πολιτισμούς» αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα της παρουσίασης του «Trela» στο διαδίκτυο https://www.trelatinos.com/.







Η σχέση της Carol με το νησί ξεκίνησε, πολύ πιο πριν από την δημιουργία του «Trela».  «Ακολούθησα τον άνθρωπο που αγαπώ, για πρώτη φορά στην Τήνο και μετά μια δεύτερη φορά και μετά κάθε καλοκαίρι για δέκα συνεχόμενα χρόνια», λέει στο HumanStories  και συνεχίζει: «Από τις πρώτες μέρες που πάτησα το πόδι μου στο νησί, το ερωτεύτηκα.  Γνώριζα τα ελληνικά νησιά πολύ καλά, όμως η Τήνος, είχε κάτι που συνδύαζε την ειδυλλιακή εικόνα των Κυκλάδων με τα θαλασσινά τοπία αλλά και τον πλούτο και την ομορφιά των κοιλάδων και γεωργικής ζωής.   Μου άρεσε αμέσως αυτή η δυαδικότητα.  Ίσως γι’ αυτό διάλεξα να αγοράσω ένα σπίτι πριν από τέσσερα χρόνια το οποίο να έχει μέτωπο προς την κοιλάδα και όχι προς τη θάλασσα».
Η Carol δεν γνώρισε για πρώτη φορά την Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια όταν πρωτοήρθε στην Τήνο.  «Ανακάλυψα την Ελλάδα σε πολύ νεαρή ηλικία. Aπό το σινεμά αρχικά.  Την Μελίνα Μερκούρη, τον Jules Dassin, αλλά και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον Κώστα Γαβρά, φυσικά!  Τα ταξίδια, ήρθαν μετά από 30 χρόνια.  Πάντα, με την ευχαρίστηση της ανακάλυψης. Αισθάνομαι πολύ  κοντά σε αυτόν τον πολιτισμό. Από την καλοσύνη των κατοίκων και την γλυκύτητα της ζωής. Όσον αφορά την κρίση, είναι κάτι που ζούμε και στη Γαλλία και έτσι… έχουμε και κάτι κοινό ακόμη», λέει, ενώ η αναφορά της στην οικονομική κρίση, έφερε την επόμενη ερώτηση.
 
«Οι φίλοι σου στο Παρίσι, δεν σου είπαν ότι είναι τρέλα η επιλογή να ανοίξεις ένα μαγαζί στην Ελλάδα της κρίσης;» την ρωτάω.  «Μου το λένε πολύ συχνά.  Γι’ αυτό ονόμασα το μαγαζί μου «Trela».  Όταν αγόρασα το σπίτι, οι φίλοι μου, μού είπαν ότι ήμουν τρελή και όταν τους είπα, ότι επρόκειτο να ανοίξω κι ένα κατάστημα…»  λέει με νόημα και συνεχίζει:  «Στην ζωή του κάθε ανθρώπου όμως, έρχεται μια στιγμή που θέλεις να ζήσεις πιο αργά, πιο γαλήνια.   Σε μεγαλύτερη συμφωνία  με αυτά που έχεις μάθει μέσα από την εμπειρία… Παράλληλα,  επειδή είμαι πολύ ενεργός άνθρωπος, συνεχίζω να ταξιδεύω, να βρίσκω ιδέες, να ανακαλύπτω επίσης αντικείμενα για το κατάστημα. Πάντως το μαγαζί το ονόμασα “Trela” γιατί είμαι τρελή και στην συνέχεια, οι Έλληνες φίλοι μου, μου εξήγησαν την δεύτερη ονομασία του «Τρέλα» και μου είπαν ότι τα αντικείμενα που έχω στο μαγαζί είναι τρέλα.  Μέχρι εκείνη την στιγμή, δεν γνώριζα την δεύτερη έννοια της λέξης «Τρέλα».
Η Carol, όταν αποφασίζει να κάνει κάτι στην ζωή της, παθιάζεται προκειμένου να το κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα.  «Θέλω να προτείνω όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα και έπιπλα.  Προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο δημιουργική και πρωτότυπη.  Να προωθώ όλο και περισσότερους Έλληνες και Γάλλους σχεδιαστές. Να τους κάνω να συναντηθούν.  Να δημιουργήσω αντικείμενα με την βοήθεια των τεχνιτών της Τήνου που είναι πολύ ταλαντούχοι» λέει και συνεχίζει:  «Οταν ξεκίνησα το μαγαζί στην Τήνο, η τοπική κοινωνία με δέχθηκε πάρα πολύ καλά.  Συνάντησα πολλούς Έλληνες που με βοήθησαν.  Αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ στην Τήνο.  Όταν έχεις κάποιο πρόβλημα, ή όταν δεν καταλαβαίνεις κάτι, οι ντόπιοι είναι πάντα διαθέσιμοι και υπομονετικοί, ώστε να σε βοηθήσουν.  Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να δώσουμε στο σπίτι που αγόρασα το αρχικό χαρακτήρα.  Ήταν ένας χώρος που χτίστηκε σε διάφορα στάδια.  Το  1840 χτίστηκε το κατώι και η συνέχεια του το 1930.  Ήθελα να του δώσω πίσω ένα μέρος της ιστορίας του με έπιπλα αντίκες από την Ελλάδα και την Γαλλία. Χρησιμοποιώντας το ταλέντο των τοπικών τεχνιτών και των Ελλήνων σχεδιαστών για την διακόσμηση».
Η Carol έκανε μια τρέλα πριν από τέσσερα χρόνια, αγοράζοντας ένα σπίτι στο χωριό Σμαρδάκιτο της Τήνου.  Πριν από δύο χρόνια έκανε μια δεύτερη τρέλα, ανοίγοντας το κατάστημα “Trela” στο κέντρο της χώρας της Τήνου.  Μέχρι σήμερα, δηλώνει ικανοποιημένη από τις «τρέλες» της κι ετοιμάζεται για τις επόμενες.

No comments:

Post a Comment