Thursday, April 12, 2018

Νέα επένδυση στην Τσιμισκή από τον ισπανικό κολοσσό Inditex 

Την ήδη κυρίαρχη θέση του στον πιο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, την Τσιμισκή, ενισχύει ο ισπανικός κολοσσός ένδυσης και υπόδησης Inditex, ο οποίος συμφώνησε για την 20ετή μίσθωση από την Trastor ΑΕΕΑΠ του ακίνητου-φιλέτου που παλαιότερα στέγαζε το F-Sport.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο όμιλος Inditex σκοπεύει να δημιουργήσει στο συγκεκριμένο κτήριο το flagship κατάστημα της Pull & Bear για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επένδυση για το νέο κατάστημα θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ, ενώ το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αξιοποιηθεί το σύνολο του διαθέσιμου χώρου του κτηρίου, αλλά περίπου ο μισός. Να σημειωθεί ότι η όμιλος Inditex διατηρεί ήδη δύο μικρότερα καταστήματα Pull & Bear στην Τσιμισκή, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κλείσουν μόλις ετοιμαστεί, στους αμέσως επόμενους μήνες, ο νέος χώρος.
Το διατηρητέο κτήριο, στον αριθμό 64 της Τσιμισκή, βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Zara Home του ίδιου ομίλου. Το ακίνητο, που αποτελείται από οκτώ ορόφους, δύο υπόγεια, ισόγειο και δώμα, συνολικής επιφανείας 2.322 τ.μ. σε οικόπεδο 302 τ.μ., παραμένει εδώ και περίπου πέντε χρόνια κλειστό, από τότε δηλαδή που η ιστορική εταιρεία για το εμπόριο της Θεσσαλονίκης, η «Φωκάς», άρχισε να ακολουθεί τον δρόμο της πτώχευσης.

Ο όμιλος Ιnditex έχει εδραιώσει κυρίαρχη θέση στην Τσιμισκή, διατηρώντας 11 καταστήματα με τα σήματα των Zara, Zara Home, Pull & Bear, Stradivarius, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, ενώ άλλα πέντε σήματα του ομίλου βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης.
Τα μεγέθη
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, ο όμιλος Inditex έκλεισε τη χρήση 2016-2017 με συνολικές πωλήσεις 460,7 εκατ. ευρώ, ρυθμό ανάπτυξης 9,5%, δίκτυο με πάνω από 160 καταστήματα και περισσότερους από 3.300 εργαζόμενους.
Η ισπανική πολυεθνική διατηρεί ηγετική θέση στη χώρα μας, με οκτώ σήματα (εκ των οποίων ένα, η Uterque, αναπτύσσεται αποκλειστικά μέσω e-shop), καθώς όλες οι θυγατρικές του ισπανικού κολοσσού στην Ελλάδα είναι κερδοφόρες και κερδίζουν μερίδια στις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται. Ειδικά η Pull & Bear Hellas, που διαθέτει δίκτυο 24 καταστημάτων, έκλεισε την ίδια χρήση με οριακή ενίσχυση τζίρου 1%, στα 48,583 εκατ. ευρώ από 48,089 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 2,162 εκατ. ευρώ από 1,612 εκατ. ευρώ.
Η Trastor ΑΕΕΑΠ
Σημειώνεται ότι η Trastor ΑΕΕΑΠ είχε αγοράσει το ακίνητο από την Εθνική Leasing, στο πλαίσιο πλειοδοτικού διαγωνισμού, με ένα τίμημα ύψους 8,45 εκατ. ευρώ.
«Η ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών αποτελεί βασική παράμετρο των επενδυτικών επιλογών της Trastor. Στην κατεύθυνση αυτή η μίσθωση του ακινήτου μας επί της οδού Τσιμισκή από τον όμιλο Inditex, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ένδυσης-υπόδησης παγκοσμίως, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις επενδυτικές επιλογές μας.
Ταυτόχρονα, η εν λόγω μίσθωση θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομική θέση της εταιρείας με μακροχρόνια οικονομικά οφέλη για τους μετόχους μας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Trastor, Τάσος Καζίνος.

No comments:

Post a Comment