Saturday, April 14, 2018

In-Edit στη Θεσσαλονίκη με  Bowie, Grace Jones, Rolling Stones,  Clapton, Sepultura, John Coltrane, Johnny Rotten, Placebo, Λ.Πλάτωνος

18-22 Απριλίου 2018, στις Αίθουσες Ολύμπιον & Παύλος Ζάννας

LEONHARD FOEGER / REUTERS
Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού κινηματογράφου στον κόσμο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στη Θεσσαλονίκη: David Bowie, Grace Jones, Rolling Stones, Eric Clapton, Sepultura, John Coltrane, Johnny Rotten, Placebo και Λένα Πλάτωνος είναι μερικοί μόνο από τους πρωταγωνιστές της φετινής διοργάνωσης!
Πριν 15 χρόνια διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Βαρκελώνη ένα φεστιβάλ που σκοπό είχε να αναδείξει ένα κινηματογραφικό είδος που το ευρύ κοινό αγνοούσε: το μουσικό ντοκιμαντέρ. Πριν 5 χρόνια και έχοντας ταξιδέψει σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, ήρθε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει στο κοινό της πόλης μερικές από τις σπουδαιότερες μουσικές ιστορίες. Φέτος, γιορτάζει τα 15 του χρόνια και λίγο πριν προσγειωθεί για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ, το IN-EDIT, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο, επιστρέφει σε μία από τις αγαπημένες του πόλεις με ένα πρόγραμμα συναρπαστικό, τόσο μέσα όσο και έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες.
Από τις 18 μέχρι τις 22 Απριλίου, για 5 ημέρες, οι 2 σημαντικότερες κινηματογραφικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης γίνονται το σημείο συνάντησης όσων αγαπούν την μουσική και τον κινηματογράφο.
DAVE J HOGAN VIA GETTY IMAGES
Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει την Τετάρτη, 18 Απριλίου με ένα special event που περιλαμβάνει και την προβολή του David Bowie: The last five years, μία συναρπαστική αφήγηση των τελευταίων πέντε χρόνων της ζωής ενός από τους επιδραστικότερους μουσικούς του 20ου αιώνα. Πριν την προβολή, οι Sakis Korovessis και Scoot Boy θα είναι στο φουαγιέ του Ολύμπιον για ένα dj set που θα δώσει τον τόνο για όσα θα ακολουθήσουν ενώ μετά τη λήξη, οι Ta Toy Boy, παίρνουν τη σκυτάλη για να ντύσουν μουσικά την πρώτη βραδιά του φεστιβάλ που λατρεύει την μουσική και τον κινηματογράφο.
ANDREA DE SILVA / REUTERS
Τις επόμενες ημέρες, το IN-EDIT ταξιδεύει με τους Rolling Stones στη Λατινική Αμερική για μία ιστορική περιοδεία (The Rolling Stones Olé, Olé, Olé!: A Trip Across Latin America), συναντά την Grace Jones, μία από τις εκκεντρικότερες γυναικείες φιγούρες της παγκόσμιας μουσικής (Grace Jones: Bloodlight and Bami), ακολουθεί τις γεμάτες πάθος συγχορδίες του Eric Clapton (Eric Clapton: Life in 12 Bars), διασχίζει τη Ρωσία με τους Placebo στην επέτειο των 20 χρόνων τους (PLACEBO: ALT. RUSSIA) και συζητά με τον Johnny Rotten, frontman των θρυλικών Sex Pistols, για τη ζωή μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, στο ολοκαίνουριο The Public Image is Rotten. Οι Sepultura, ίσως το σημαντικότερο χέβι μέταλ συγκρότημα της δεκαετίας του ’90, αφηγούνται την ιστορία τους (Sepultura Endurance), το Yallah! Underground αναζητά τους καλλιτέχνες που διαμορφώνουν τη σημερινή underground μουσική σκηνή της Μέσης Ανατολής ενώ το Score, φέρνει στο φως τους συνθέτες μερικών από τις πλέον αναγνωρίσιμες μουσικές συνθέσεις, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστή των μεγαλύτερων κινηματογραφικών παραγωγών: την μουσική!
Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με τρεις σπουδαίες ταινίες για τρεις σπουδαίους τζαζίστες: στο I called him Morgan ξεδιπλώνεται η σύντομη καριέρα του τρομπετίστα Lee Morgan, που δολοφονήθηκε από τη σύζυγό του σε ηλικία 33 ετών, στο Bill Evans: Time Remembered, συντίθεται το παζλ της ζωής του επιδραστικότερου ίσως πιανίστα της τζαζ σκηνής, Bill Evans, ενώ το Chasing Trane: The John Coltrane documentary είναι ένας φόρος τιμής στον σαξοφωνίστα που αμφισβήτησε και άλλαξε τους κανόνες της τζαζ μουσικής.
Ειδική θέση στο πρόγραμμα του φετινού προγράμματος, έχει το ντοκιμαντέρ Λπ: A Film about Lena Platonos καθώς όχι μόνο εκπροσωπεί την ελληνική παραγωγή μουσικών ντοκιμαντέρ, αλλά γίνεται και η αφορμή για ένα μοναδικό doc alive. Το doc alive είναι η πιο αγαπητή ενότητα του IN-EDIT, καθώς στη διάρκειά του, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, ο πρωταγωνιστής “βγαίνει” από την οθόνη και παίζει ζωντανά στη σκηνή. Αυτή τη φορά, η Λένα Πλάτωνος, μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να παίξει ζωντανά στο κοινό του IN-EDIT, το Σάββατο 21 Απριλίου στις 20:00.
Όσο συναρπαστικές όμως είναι οι μουσικές του IN-EDIT μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα, άλλο τόσο συναρπαστικές είναι εκτός, γι’ αυτό και από το πρόγραμμα του φεστιβάλ δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πάρτυ! Το πρώτο ραντεβού δίνεται την Κυριακή 15 Απριλίου στο Στόρι (Ολύμπου 87) για το καθιερωμένο πια Soundcheck Party, στη διάρκεια του οποίου, το πρόγραμμα του φεστιβάλ παρουσιάζεται σε μορφή soundcheck και το IN-EDIT δοκιμάζει τους ήχους του λίγο πρίν την έναρξη. Την Πέμπτη 19 Απριλίου, μετά την πρώτη προβολή του Grace Jones: Bloodlight and Bami, το IN-EDIT κατευθύνεται στο μπαρ Miss Blanche (Στ. Καλαρη 6) για ένα μουσικό αφιέρωμα στην μοναδική περφόμερ και ερμηνεύτρια ενώ το βράδυ της Παρασκευής, οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Imagine 89,7 παίρνουν θέση στο φουαγιέ του Ολύμπιον για να επιλέξουν τα δικά τους αγαπημένα κομμάτια από τη φετινή playlist του IN-EDIT. Το Σάββατο του IN-EDIT είναι αφιερωμένο στη Λένα Πλάτωνος και μετά το doc Alive, θα βρεθεί στο Υψιλον (Εδέσσης 5) για ένα μεγάλο πάρτυ αφιερωμένο στην πρωτοπόρο της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής. Πέντε ημέρες γεμάτες μουσική ολοκληρώνονται με ακόμη περισσότερη μουσική, το βράδυ της Κυριακής, στην Εφημερίδα (Φιλικής Εταιρίας 11), για το πάρτυ λήξης και βέβαια την ανανέωση του ραντεβού ανάμεσα στο IN-EDIT και τη Θεσσαλονίκη, για του χρόνου!!
Εισιτήρια
Κανονικό: 5€, DOC ALIVE 8€ (Σάββατο 21/4 20:00), Πακέτο 2+1 [δεν περιλαμβάνει το doc alive]: 10€, Free Pass: 25€

No comments:

Post a Comment