Thursday, April 19, 2018

page1image3848216480
Καφέ της Επιστήμης 
Βιομηχανική κάνναβη – Μια «γνωστή» καλλιέργεια σε «νέα» διαδρομή, προοπτικές και χρήσεις
Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης», που όπως πάντα, σας προσκαλούν να συζητήσετε με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που ενδιαφέρουν. Το θέμα του επόμενου Καφέ αφορά στη βιομηχανική κάνναβη, τις προοπτικές και τις χρήσεις της.
Η βιομηχανική κάνναβη ανήκει στα ελαιούχα – κλωστικά φυτά που προσαρμόζεται στις περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας μας και χρησιμοποιείται από τη νεολιθική περίοδο για την παραγωγή πλήθους προϊόντων και υποπροϊόντων Στη χώρα μας, η κάνναβη καλλιεργούνταν για αιώνες για την παραγωγή σκοινιών και υφασμάτων -την πρώτη αναφορά μάλιστα σε αυτήν συναντάμε στον Ηρόδοτο το 450 π.X. Στα μέσα του 20ου αιώνα, η κάνναβη αποτελούσε βασική γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν για την Ελλάδα και στην ελληνική επικράτεια λειτουργούσαν αρκετά κανναβουργεία που επεξεργάζονταν την ίνα για τη δημιουργία σχοινιών. Τη δεκαετία του 1950 απαγορεύτηκε η καλλιέργεια και σταδιακά παρήκμασε η σχετική μεταποιητική βιομηχανία αλλά από το 2016, επιτράπηκε στη χώρα μας και πάλι η καλλιέργεια ποικιλιών με χαμηλή περιεκτικότητα στη ψυχοτρόπο τετραϋδροκανναβινόλη και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την επέκταση της καλλιέργειας.
Στην ομιλία θα περιγραφούν τόσο τα πλεονεκτήματα της επαναεισαγωγής της καλλιέργειας στην Ελλάδα όσο και τα τελικά προϊόντα χρήσης που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στην διατροφή, φαρμακευτική, δόμηση, κλωστουφαντουργία και χαρτοβιομηχανία.
Το θέμα θα παρουσιάσει και θα συζητήσει μαζί μας η Δρ. Ελένη Τσαλίκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑτη Δευτέρα 23 Απριλίου2018, στις 19.00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2Α, τηλ.: 2310 821 231).
Είσοδος ελεύθερη



Βιογραφικά στοιχεία
H Δρ. Ελένη Τσαλίκη είναι Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού 
ΔΗΜΗΤΡΑ με αντικείμενο την Αγροκομία και Τεχνολογία Βιομηχανικών Φυτών. Από το 2016 είναι συνυπεύθυνη του προγράμματος «Μελέτη και αξιολόγηση γενοτύπων κλωστικής κάνναβης στις ελληνικές συνθήκες Προοπτικές καλλιέργειας και διερεύνηση δυνατοτήτων χρήσης της στην Ελλάδα» και συμμετέχει στην αξιολόγηση των πρώτων δοκιμαστικών καλλιεργειών βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα.

No comments:

Post a Comment