Ένα παραθαλάσσιο χωριό  που ανήκει στον νομό Αργολίδας στην Πελοπόννησο και είναι πόλος έλξης τουριστών όλο τον χρόνο.

«Εκεί που τα ακρογιάλια με ατέλειωτες νταντέλες στολίζουνε τη φούστα του με τις πολλές τις δίπλες, εκεί που δένει η αυγή με πεύκα και με θάλασσα, εκεί που πλέει η πρέσκεζα μες στη γαλάζια λίμνη» αναφέρει ο ποιητής περιγράφοντας τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Οπωσδήποτε μια επίσκεψη στο Πόρτο χέλι θα  θυμίσει τους στίχους του. Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail σε αφιέρωμά της χαρακτήρισε την περιοχή ως ελληνική Ριβιέρα, πανέτοιμη να ανταγωνιστεί ακόμη και το Μονακό!
Οι  πολυτελείς ξενοδοχειακές υποδομές καλύπτουν άνετα τις προτιμήσεις της Βασίλισσας Λετίθια και του Κριστιάνο Ρονάλντο, που παραθερίζουν εδώ και  χρόνια στο Μονακό.
Άξια προς θέαση
Φθάνοντας εκεί η βόλτα στον παραλιακό δρόμο περνάει μέσα από καλόγουστα καφέ, εστιατόρια, ουζερί και μαγαζιά. Στο βάθος φαίνεται το λιμάνι.
Μεγάλο, επιβλητικό με πεζοδρόμιο και δεντροστοιχίες αποτελεί κόσμημα για τον τόπο. Σύμφωνα με τους ντόπιους κατασκευάστηκε το 1970 ως μεγαλεπήβολο έργο αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ από τον αρχικό του σχεδιασμό. Παρά ταύτα το λιμάνι συνδέει  τα νησιά  Σπέτσες-Ύδρα με τακτικά δρομολόγια επιβατικών πλοίων χειμώνα-καλοκαίρι.
Συχνά πυκνά πολλοί αγκυροβολούν τα σκάφη τους στο πλαίσιο μιας μίνι κρουαζιέρας.Άλλωστε, ο Αργοσαρωνικός χαρίζει απλόχερα τέτοιου είδους δραστηριότητες. Ο χειμώνας εκεί είναι ήπιος, ζεστός. Οπότε μια επίσκεψη μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά όλο τον χρόνο.
Επιπρόσθετα, γίνεται και ο προορισμός του Σαββατοκύριακου αφού απέχει μόλις δυόμιση ώρες από την πρωτεύουσα. Ορισμένα τουριστικά καταλύματα μένουν ανοικτά τους χειμερινούς μήνες. Το 1950 αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως το πρώτο αξιοθέατο, το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης των Αλιέων.
Τριάντα χρόνια μετά το 1980, με τον ίδιο τρόπο,  ανακαλύπτεται η Ακρόπολη των Αλιέων. Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται στο Μουσείο του Ναυπλίου και ορισμένα στο Λαογραφικό Μουσείο του Κρανιδίου, κωμόπολη του Νομού Αργολίδος που απέχει 6 χλμ. από το Πόρτο Χέλι.
Οι πρώτοι κάτοικοι, οι Αλιείς, ασχολούνταν με την αλιεία και το εμπόριο πορφύρας (κατεργασμένα κελύφη κοχυλιών και οστράκων). Όμως, πέρα από τον πολιτισμό του 7ου αιώνα, υπάρχουν και άλλα μέρη που περιμένουν τον ταξιδιώτη να τα ανακαλύψει! Μεταξύ αυτών και η λιμνοθάλασσα της Βερβερόντας.
Η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως κάποτε ήταν το αγαπημένο καταφύγιο πειρατών. Μια στάση εκεί για ανοιξιάτικους περιπάτους και καλοκαιρινές βουτιές ίσως γίνει και για τον επισκέπτη λατρεμένο ησυχαστήριο. Το σπήλαιο των Διδύμων βρίσκεται 20 χλμ. από το Πόρτο Χέλι και είναι ένα τεράστιο σφαιρικό κοίλωμα.
Με άλλα λόγια μια μεγάλη σπηλιά στην πλαγιά ενός βουνού. Εκεί στην άκρη του δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Η θέση του καθιστά το σπήλαιο ως  μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, που πρέπει να δει και να φωτογραφίσει κάθε ταξιδιώτης.
Ο πύργος της Έλλης χτίστηκε το 1930 και σύμφωνα με πηγές θεωρείται  ως ένα σπάνιο για την Ελλάδα  αρχιτεκτονικό οικοδόμημα γοτθικού ρυθμού. Παράλληλα, η χρονιά αποτελεί ορόσημο για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.Πολλά ατμόπλοια προσέγγιζαν το απάνεμο φυσικό λιμάνι.
Ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν εντυπωσιασμένοι το μικρό και άσημο τότε Πόρτο Χέλι που ζούσε στη σκιά των κοσμοπολίτικων νήσων του Αργοσαρωνικού. Η φήμη  του εξαπλώνεται στα πέρατα της γης.
Πολλοί το επισκέπτονται. Ανάμεσά τους ο Αριστοτέλης Ωνάσης με τη θαλαμηγό του Χριστίνα. Μαρτυρίες λένε πως ήταν το δεύτερο σκάφος που αγκυροβόλησε στο λιμάνι.Μια ξακουστή παραλία απαράμιλλης ομορφιάς είναι ο Άγιος Αιμιλιανός. Τα πεύκα, το μπλε του ουρανού, τα καταγάλανα νερά και η θέα στις Σπέτσες συνθέτουν το τοπίο για μια αξέχαστη επίσκεψη.
Επίσης, είναι οικισμός με εξοχικές κατοικίες που απέχει περίπου 4 χλμ. από το κέντρο και ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα του Πόρτο Χελίου. Βέβαια, υπάρχει και πιο κοντινή παραλία. Είναι  η ομώνυμη  του χωριού  που βρίσκεται πίσω από το εκκλησάκι της Ευαγγελίστριας, είναι καθαρή και μικρή με υπέροχη θέα τον Πύργο της Έλλης. Οι οργανωμένες πλαζ απέχουν δέκα λεπτά από το κέντρο και χαρτογραφούνται στον κόλπο της περιοχής του Πόρτο Χελίου.
Για τον ταξιδιώτη που διαθέτει σκάφος, θα προσεγγίσει χρυσαφένιες παραλίες μη προσβάσιμες από την ξηρά! Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ υπάρχουν αντίστοιχα οι υπηρεσίες, καθώς και ημερήσιες εκδρομές προς τα γειτονικά νησιά.
Επιπλέον, λειτουργούν σχολές ιστιοπλοΐας και καταδύσεων. Βέβαια, όποιος αρέσκεται στο ψάρεμα εκεί θα μπορέσει να το πράξει ελεύθερα δίχως την ειδική άδεια.
Πολιτιστική ατζέντα
Ο δήμος Ερμιονίδας με έδρα το Κρανίδι, που ανήκει το Πόρτο Χέλι, διοργανώνει φεστιβάλ τέχνης και πολιτισμού με πληθώρα εκδηλώσεων.
Το συγκεκριμένο δρώμενο παίρνει σάρκα και οστά το καλοκαίρι μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου. Φυσικά ο δήμος τη χειμερινή περίοδο δεν πέφτει σε νάρκη καθώς ο τουρισμός δεν είναι εποχικός. Συνεπώς, με αφορμή την  εκάστοτε επικαιρότητα του ημερολογίου λαμβάνει χώρα μια πολιτιστική δράση.
Συμμετέχοντες δεν είναι μόνο οι ντόπιοι αλλά ενίοτε και οι τουρίστες. Στην ατζέντα του δήμου υπάρχει το Καρναβάλι που γίνεται κάθε χρόνο  στο λιμάνι, αλλά και η γιορτή της Αρμάτας που συμβαίνει στο γειτονικό νησί Σπέτσες το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου ανά έτος. Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να δει διά θαλάσσης την εντυπωσιακή αναπαράσταση της πυρπόλησης Τουρκικού πλοίου.
Τοπική κουζίνα
Από αρχαιοτάτων χρόνων η περιοχή φημίζεται για τα ψάρια της. Μέχρι και σήμερα έχει σήμα κατατεθέν το φρέσκο άφθονο ψάρι και τον αστακό. Όσοι έχουν επισκεφθεί το Πόρτο Χέλι εντυπωσιάστηκαν από την ποιότητα και την ποσότητά του.
Φυσικά υπάρχουν και άλλα εδέσματα που αξίζει να γευθεί ο ταξιδιώτης. Παραδοσιακά ουζερί, εστιατόρια και ταβέρνες μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Διίστανται οι απόψεις για το όνομα Παραδόξως, η επικρατέστερη εκδοχή για την προέλευση του ονόματος του χωριού δεν είναι συνυφασμένη με το είδος ψαριού, το χέλι.
Σύμφωνα με πηγές προήλθε από Ιταλούς ναύτες τον 17ο αιώνα. Κάθε φορά που έφθαναν στην περιοχή έβλεπαν τα έλη που βρισκόντουσαν δεξιά στην είσοδο του λιμανιού. Έχοντας αυτήν την εικόνα αποτυπωμένη  έγραφαν στους χάρτες του τη λέξη Heli  και το προσωνύμιο Porto που σημαίνει λιμάνι στα ιταλικά. Μια δεύτερη άποψη για την ονοματοδοσία είναι η παραφθορά της λέξης χέλι από τους αρχαίους αλιείς σε χαλιείς και με τα χρόνια χέλι.

Γεωγραφικά στοιχεία
Το Πόρτο Χέλι είναι χτισμένο πάνω σε έναν κόλπο της νοτίου Πελοποννήσου. Ανήκει στον Νομό Αργολίδος και αριθμεί 1.900 κατοίκους. Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων είναι το ψάρεμα και ο τουρισμός. Η πρόσβαση γίνεται οδικώς μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου και ακτοπλοϊκώς με τακτικά δρομολόγια από τον Πειραιά.