Friday, June 23, 2017

RITZ-CARLTON - ST. REGIS

Τα πολυτελή θαύματα 

της Astana

Σε 20 χρόνια, μια αφιλόξενη στέπα, πρώην στρατόπεδο γκουλάγκ, μετατρέπεται σε σύγχρονη μεγαλούπολη 
του 21ου αιώνα

Astana! 100 Ευρωπαίοι αν ερωτηθούν, δυο-τρεις το πιθανότερο να απαντήσουν τι σημαίνει ή τι είναι. Κι όμως, δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο των πολυτελών ξενοδοχείων επέλεξαν ήδη να κάνουν εκεί τα εγκαίνια τους, ελάχιστες ημέρες το ένα μετά το άλλο. Δύο νέα υπερπολυτελή ξενοδοχεία των αλυσίδων Ritz-Carlton και St. Regis (Starwood Hotels & Resorts Company) ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πύλες τους, αυτό το καλοκαίρι, στην Astana, συμβολίζοντας τη μεγαλοπρεπή είσοδο της πρωτεύουσας του Καζακστάν στις κύριες μεγαλουπόλεις της Ανατολικής Ευρώπης. Κι όμως, πριν 20 χρόνια, η Astana ήταν ουσιαστικά επέκταση της αφιλόξενης στέπας, πρώην στρατόπεδο/φυλακή γκουλάγκ. Το 1997, ο πρόεδρος Nursultan Nazabeyev ανακήρυξε την πόλη, τότε με την ονομασία Akmola («λευκός τάφος»), σε πρωτεύουσα της χώρας. Ο Nazabeyev δεν νοιάστηκε ούτε για το λευκό, παγωμένο «πάπλωμα» χιονιού των έξι μηνών της Astana ούτε για τις ακραίες θερμοκρασίες της (το χειμώνα ως -31 και το καλοκαίρι άνετα στους 36 βαθμούς Κελσίου)…
Σήμερα, η πρωτεύουσα της χώρας των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αλλάξει εντελώς όψη, με εντυπωσιακές κατασκευές να ολοκληρώνονται η μία μετά την άλλη και αν και δεν ανήκει ακόμα στις πόλεις που προτείνουν διάσημα ταξιδιωτικά περιοδικά, πολύ σύντομα περισσότεροι από 5 εκατομμύρια επισκέπτες θα την κατακλύσουν, στα πλαίσια της περίφημης παγκόσμιας εμπορικής έκθεσης Expo 2017. Όμως, που θα μείνουν όλοι αυτοί; Σε αυτό το ερώτημα ελπίζουν να «απαντήσουν» St. Regis και Ritz-Carlton με τα δύο νέα, υπερπολυτελή τους ξενοδοχεία. Και η αλήθεια είναι πως και για τα δύο δεν έγινε καμία εξοικονόμιση χρημάτων για την κατασκευή τους…
Βόρεια του εκθεσιακού χώρου της EXPO, το Ritz-Carlton Astana, είναι ένα υπεπολυτελές ξενοδοχείο 157 διαμερισμάτων που στεγάζεται στους πολυδιαφημισμένους πύργους Talan, ένα σύγχρονο οικονομικό κέντρο που εκτός από τα διαμερισματα του Carlton περιλαμβάνει στους δύο πύργους του γραφεία εταιρείων και εκθεσειακό χώρο τέχνης. Στις βάσεις τους, έχει κακατασκεαστεί ένα εμππρικό κέντρο με δεκάδες καταστήματα και χώρους αναψυχής και διασκέδασης, ένα project που ο πρόεδρος Nazabeyev ευελπιστεί να το αναδείξει σε οικονομικό κέντρο της πρωτεύουσας. Το Ritz-Carlton έχει επενδύσει εκατομμύρια στην κατασκευή των διαμερισμάτων που είναι γεμάτα από πανάκριβα μάρμαρα και μωσαϊκά, εξωτικά ξύλα και με χρυσό από το πάτωμα ως το ταβάνι.
Στην άλλη πλευρά της πόλης, σε απόσταση μόλις 10 λεπτών με το αυτοκίνητο από την EXPO, στις όχθες του ποταμού Ουράλη που διασχίζει την πρωτεύουσα, το εντυπωσιακό St. Regis Astana, χτισμένο μέσα στο πάρκο της πόλης, έχει 120 δωμάτια, 18 σουίτες και μία προεδρική. Σε ένα avant-garde κτήριο 60.000 τετραγωνικών μέτρων που θυμίζει παλάτι με νεοκλασικά στοιχεία, το St. Regis είναι χωρισμένο σε δύο πτέρυγες. Στην αριστερή, βρίσκονται τα πολυτελή δωμάτια, όλα με θέα τον ποταμό και το πάρκο και στη δεξιά στις οποίες περιλαμβάνονται οι πολυτελείς σουίτες-διαμερίσματα. Οι πελάτες και οι καλεσμένοι στο ξενοδοχείο θα απολαμβάνουν -μεταξύ των άλλων- τις πολυτελείς υπηρεσίες εστιατορίων, μπαρ και καφέ, ενός σπα με πισίνα, 24ωρη εξυπηρέτηση, εξωτερικούς χώρους άθλησης και γενικά όλες τις ανέσεις με τη σφραγίδα της Marriott που έχει και την κεντρική διαχείρηση.
Τα νέα ξενοδοχεία είναι μόνο το ξεκίνημα αυτού που ο Nazabeyev αποκαλεί «big image project» για το Καζακστάν. Ο 76χρονος πρόεδρος, για την διακυβέρνηση του οποίου έχουν γραφτεί τα άπειρα στον Τύπο, ελπίζει να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες με την EXPO, προβάλλοντας την πρωτεύουσα και το εντελεώς διαφορετικό νέο της πρόσωπο.

St. Regis Astana

Ritz-Carlton Astana

No comments:

Post a Comment